Mahmut İZGÖR - Siverek Engelliler Derneği ile özel iyileştirme merkezlerinin düzenlediği etkinliğe çok sayıda vatandaş katıldı.
Her yıl 2 Nisan'da düzenlenen, Dünyanın çeşitli ülkelerinde otizme karşı Farkıdanlık oluşturma etkinli düzenleniyor.
Otizme karşı farkıdanlık oluşturma etkinlikleri kapsamında İlçenin Yenişehir Mahallesinde bulunan Siverek Cenap Gülpınar gençlik merkezinde düzenlenen etkinliğe Siverek Engelliler Derneği, Siverek Özel Eğitim Uygulama merkezleri, Cuma ibiş ortaokulundan ile faaliyet gösteren özel iyileştirme merkezlerinin ortaklaşa düzenlen Otizme karşı farkındalık oluşturmak etkinliğine onlarca vatandaş katıldı.
Otistik gençler etkinlikler kapsamında konser verdi, yağlı ve kara kalem resim çalışmalarını sergilediler.
Etkinliklerle ilgili Siverek Engeliler Derneği Başkanı Feridun Şenateş yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
"Siverek engelliler derneğinin kurulma amaçlarından biri de Siverek'te engellilere yönelik farkındalık oluşturmak 2. Nisan dünya otizm farkındalık günü yani davranış bozukluğu gösteren bireylerin günü Siverek engelliler derneği Siverek özel eğitim uygulama okulu Siverek ilçemizde faaliyet gösteren özel rehabilitasyon merkezleri cuma ibiş orta okulundan şefik genç öğretmenimizin emek harcadığı programımız cenap Gülpınar gençlik merkezinde yaklaşık 500 aile öğrenci engelliliğe duyarlı ve yöneticilerimizin katılımı ile gerçekleştirdik programımızda bizi yalnız bırakmayan Siverek'e atandığı ilk günden beri daima bizimle olan kaymakamımız sn Mustafa Çiftçiler ve Milli Eğitim Müdürümüz Nuri Kapanoğlu'na Siverek'te yaşayan tüm engelli ve engellisi olan ailelerimiz adına teşekkür ederim programda konuşan konuşmacılar otizmin bir eksiklik olmadığını vurguladı program bir dakikalık saygı duruşu istiklal marşı otizm ile ilgili slaytlar videolar ile devam etti programda konuşan otizm çocuğu olan bir anne ise otizm kızı ile yaşadıklarını anlattı biz Siverek engelliler derneği olarak programa katılan herkese teşekkür ediyoruz otizm bir eksiklik değil sadece davranış bozukluğudur. İlçemizde 52 otizmli arkadaşımız var vatandaşlarımızdan ricamız var. Otizmi biz seçmedik engellimizi biz seçmedik bizim durumda olanlara saygı lı olalım farkında olalım unutmayalım ki her sağlam birey her an bir engelli adayıdır" Dedi.
OTİZM NEDİR?
Otizm, belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden, etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme ve sapmalar ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluktur. Otizmli bireyler sosyal beceri, dil gelişimi ve davranış alanlarında bir takım sorunlar yaşayabilirler. Bu sorunlar genellikle diğer insanlarla iletişim kurmak, arkadaşlık etmek ve söylenenleri yapmakta güçlükler yaşamayı içerir. Otizmli bireyler bazı durumlarda aşırı üzgün olabilir, onu neyin etkilediğini ifade edemeyebilir ve kendilerini nasıl sakinleştireceklerini bilemeyebilirler. Deyim ya da atasözleri gibi mecaz anlam ifade eden söz öbeklerini anlamayabilirler. Ancak düzenli bir eğitim, aile, arkadaş, okul ve öğretmenlerinin desteği ile bu özelliklerle daha kolay baş etmeyi öğrenebilirler.
Otizmli çocukların sorun yaşadığı üç temel alanı şu şekilde sıralayabiliriz:
Çocuklar kişilerarası iletişimde sorun yaşarlar.
Çocukların sosyal ilişkileri ve sosyal gelişimi diğer çocuklardan farklıdır.
Çocuğun ilgi alanları, faaliyetleri kısıtlı ve yineleyicidir.