https://www.irfangazetesi.com/files/uploads/user/-521862b89c.jpg
Arzu KILIÇ

SİYASETTE KADININ YERİ

24-04-2023 22:51

Hepimizin bildiği ve gördüğü gibi kadın- erkek eşitliğinin tartışmaları yüzyıllardır devam etmektedir. Eşitlik ilkesiyle yola çıkmış olsak da bazı mesleklerde erkek daha üstün kabul edilmiş bu doğrultuda meslek seçimlerimiz şekillendirilmiştir.
Toplumun gerçek anlamda gelişmesi iyi bir refah seviyesine ulaşması kadınların ve onların yetiştireceği çocukların doğrultusunda olacaktır. Kadınlar birçok meslek alanında zorluk yaşadıkları gibi dönemsel olarak siyasi alanda da zorluk yasamışlar ve yaşamaya devam etmektedirler. Cinsiyet eşitsizliği ile başlayan bu süreçte sosyo-kültürel-coğrafik durumdan kaynaklanan değer yargıları inançlar hatta töreler kadının yaşam şeklini tercihlerini belirlemiştir. Kadınların hayatlarına dair aldıkları kararlarda zaman zaman kendi istekleri doğrultusunda olsa da yetiştiği coğrafyanın kültürel değerleri durumu etkilemektedir.
Ülkemizde kadınlarımızın siyasette daha fazla yer almaları gerekir.Kadınların siyasette az olmasının sebebi  tercihleri değil bastırılmışlıklarıdır. İçerisinde bulundukları ortamda ya ezilmiş ya da asalak yaşamaya alıştırılmıştır. Kadınlar neden siyasette az görünüyor? Yıllardır tartışılan konu kadından siyasetçi olur mu? Beceremezler, fikir üretemezler, ekonomi yönetebilirler mi?Kadın iyi politika yapabilir mi? Kadın ekonomi yönetebilir mi? Oysaki kadınlarımız yıllardır tüm yükü sırtlayıp sorunlar karşısında strateji geliştirip problemin kaynağını araştırarak net kalıcı çözümler bulabilmiştir. Dar boğazda ekonomik şartlarda her gün tenceresini kaynatmayı başaran kadınlar sorunların ne olduğunu daha iyi görebilir ve çözebilir. Bir dönem etnik  kökeni nedir?  Başı kapalımı açık mı? bundan siyasetçi olmaz, bir dönem kadının yeri evidir saçı uzun aklı kısa, siyasete girerse evlenemez çocuk yapamaz evliyse ev yönetemez evine zaman ayıramaz şeklinde söylemlerde bulunularak girişimler engellendi.
Gelişmiş dünya ülkelerine baktığımızda siyasette kadının katılım oranı % 50' lere dayanmaktadır. Ülkemizde katılım oranı bu rakamların çok altında kalmıştır. Kadınlarımız her ne kadar siyasette görüyor olsak da ne sayı olarak yeterli  gelmiştir ne de istikrarını koruyabilmiştir.
Kadınlarımızın siyasette daha çok yer alması adına ülkemizde kısa vade de problemler çözülüp yaptırımlar uygulanmaya başlasa bile çok uzun yıllar geçmesi gerekiyor ki, kadın erkekle eşit oranda aktif siyasette yer alabilsin. Ev hanımı komşusuyla altın günlerinde siyasi sohbet gerçekleştirerek ergen çocuklarına doğru politikayı anlatabilsin.
Kadınların siyasette daha fazla yer almaları adına partilere çok iş düşüyor. Öncelikle partiye kadın üye sayısını arttırıp potansiyeli olanları destekleyip belirledikleri geniş görüşlülük doğrultusunda yetiştirmelidirler. Partide kadın sayısı arttıkça güç artar güç arttıkça parti amacına daha kolay ulaşır. Kadının siyasete girmesi demek eline özendirme ürünleri verip kapı kapı gezdirip partisinin hedeflerini vaatlerini anlatarak oy toplamaya çalışması demek değildir.
Ayrıca hemcinsler birbirlerine destek vermelidirler kadınların bulunduğu platform, dernekler, STK vs. dini, ideolojik kültürel sebeplerden ya da egolarının yönlendirilmesinden birlik ve beraberlik içerisine girmeliler  kadınlara ayrıca destek sağlamalılar.Birlik beraberlik içerisine girip siyasete girecek kadınları destekleselerdi bugün STK' ların geldiği nokta daha farklı olacaktı. STK' ların içlerindeki güçlü, siyasete yatkın kadınları seçerek partilerle işbirliğine girebilirlerdi. Aile, çevre,  eş,  iş destek vermediği sürece mecliste kadın erkek sayısı hiçbir zaman eşitlenmeyecek.
Unutmayalım kadın üretirse ülke gelişir, refah seviyesi artar.
Ve yine unutmayalım ki güneş her sabah kadınların omuzlarında yükselerek yasama güç verir…

Neler Söylendi?