Doğru gibi görünen yanlış muhakemelere ve önermelere demagoji denir. Bunun eski dildeki karşılığı mugalatadır. Mugalata safsatadan biraz farklıdır. Safsataya insanları inandırmak zordur. Demagoji siyasette çok kullanılır. Bazı demagoji örnekleri.
1-Bir kurumun, bir derneğin, bir iktidarın, bir kişinin kendinden daha kötüleri zikrederek kendini temize çıkarmaya çalışması demagojinin kralıdır. Mesela tek parti iktidarı camileri ahır yaptı, ekmeği karneye bağladı, kerhaneleri resmileştirdi demek gibi.
2-Başkana rey vermezseniz Alman'ı, Yunan'ı sevindirirsiniz sözü de harika bir demagoji örneğidir. Farklı sebeplerden, farklı kişilerin bir şeye karşı çıkması onların birlikteliklerini göstermez.
3-Biz şimdiye kadar yapılan yol, köprü, baraj, otel, cami, mescit, okul, fabrikanın toplamı kadar eser meydana getirdik lafı da yine bir mantıki yanıltmadır, demagojidir. Zira kümülatif büyüme ile reel büyüme farklı kavramlardır. Sonra sen büyürken senin komşuların yerinde mi saydı. Gerçek ilerleme onlarla kıyasladığında belli olur. Bugünü dününden daha iyi olmayan bir ülke var mı dünyada. Bir çocuk bile bu sene geçen seneye göre daha büyük ayakkabı, gömlek, sako giyer. Boyu ve kilosu geçen seneye göre büyür.