SİVEREK’İN İMAJI NASIL DEĞİŞİR?

KOÇALİ AYMAZ

20-08-2019 18:29

Sevgili dostlar, düşünüyorum da Siverek denince ilk akla gelen; kavga, silah, adam öldürme ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde olması hasebiyle güvenlik sorunu ile anılmakta ve Siverek’e gelmesi gereken devlet memurları ne yazık ki karamsar, huzursuz ve istemeyerek gelmektedir. Örneğin büyük bir özveriyle açılan Siverek Uygulamalı bilimler Fakültesi’nde açılan öğretim elemanı kadrolarına bile  akademisyenlerin müracaat etmemeleri bizi derinden derine düşündürmektedir.

Yaklaşık 50 Sivil Toplum Kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Siverek Sivil Toplum Platformu’nu Siverek’in bu kötü imajının yıkılması için büyük tarihi bir fırsat olarak değerlendiriyorum.  Bu platformun kent sorunlarına sahip çıkmaya karar verip, çalışmalara başlaması Siverek için çok önemli ve anlamlı bir gelişme olduğu bir hakikattir.

 Siverek’te 2006 yılında ilk defa oluşturulan Siverek Sivil Toplum Platformu’nun ilk icraatı o yıllarda Siverek’te zararlı madde bağımlısı çocukların hayli fazla olduğu söylentileri üzerine, 15 günlük madde bağımlılığı ile mücadele projesi uygulanmaya başlandı. Çok sayıda zararlı madde ile mücadele afişleri billboardlara, okullara asılarak, broşürler çarşıda, kahvede, okullarda ve salonlarda dağıtılarak, madde bağımlılığı ile mücadele CD’lerini salonlarda öğrencilere kahvelere halka izlettirilerek proje sınıf öğretmenleri, psikolog ve doktorlar nezaretinde uygulamakla işe başlamıştı. Proje kapsamında TRT’ye katılarak proje kamuoyu ile paylaşılmıştı. 2006 yılında yaklaşık 60-70 madde bağımlısı çocuktan bahsedilirken; günümüzde bu sayının 5-6 binlere çıktığı söylenmektedir. Başka bir deyişle 13 yılda 100 kat artmıştır. Ne yazık ki böyle ciddi toplumsal bir sorunumuz var. Ve bu konuyla ilgili ilçemizde henüz ciddi bir çalışma da yok ne yazık ki.

İkinci Siverek Sivil Toplum Platformu, 2013 yılında kuruldu.  Platform, ilçemizde yıllardır dar bir ortamda faaliyet gösteren Siverek Meslek Yüksekokulu’nun kapanmaması için çalışmalar yürüttü. Valilik, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Harran Üniversitesi Rektörlüğü ve Milletvekilimiz M. Kasım Gülpınar ile yapılan çalışmalar sonucunda, 75 Yıl Yatılı Bölge Okulu’nun Meslek Yüksek Okulumuza tahsisini sağlayıp ilçemize büyük bir katkı sundu. Fakat bu güzel kazanım, sağlandıktan sonra platform bir daha toplanamadı.

Günümüzde 50 Sivil Toplum Kuruluşu ile birlikte kurduğumuz 3. Platformumuzun 1. Ve 2. Platformların akıbetine uğramamasını diliyorum. Ayrıca kurumsallaştırılırken federasyona dönüştürülmesinin gerekliliğine inanıyorum.  İleri de bu çalışmamızın bir vakfa dönüştürülerek kendi Karacadağ Üniversitemize dönüştürülmesi hususunda araştırmalar yapmaktayım.

Bu öneriler ışığında yeni kurduğumuz Siverek Sivil Toplum Platformu olarak halkla bütünleşmek, Türkiye kamuoyuna önemli mesajlar verip, basın yoluyla kadim kentimiz Siverek hakkında olumlu bir imaj meydana getirmek düşüncesiyle değişik bir önerimi de sizinle paylaşmak istiyorum:

Kentimiz Siverek’te “TEMİZ ÇEVRE, TEMİZ KENT” isimli bir proje başlatmanın zamanının geldiğine inanıyorum.  Projenin ismi daha ilgi çekici bir isim de olabilir. Projenin sahibi Siverek Sivil Toplum Platformu alacak ve tamamen bizim inisiyatifimizde olacaktır.

Proje ortakları Siverek Kaymakamlığı, Siverek Belediyesi, Meclis Üyeleri, Milli Eğitim Müdürlüğü, Siverek MYO ve Siverek Uygulamalı Bilimler Fakültesi olacaktır. Projenin ana hedefi; kentin belli cadde ve sokaklarında çöplerin toplanması, cadde ve sokakların süpürülerek temizlenmesi ve sokaklara tükürenlere, çöp atanlara yaptırımların uygulanması olacaktır.

Projenin uygulanması için belli bir tarih seçilmelidir. Uygulama için pankartlar ve afişler cadde ve bilboardlara asılacak, broşür basılıp dağıtılacak,  kampanyaya katılanlara proje sloganı yazılı tişört, süpürge ve poşet hazırlanacak ve farkındalık oluşturulacaktır.

Proje uygulama tarihinde başta Platform Üyeleri, Sayın Kaymakamımız, Belediye Başkanımız, Belediye Meclis Üyeleri, Öğrenciler ve halkımızdan gönüllülerin programlanan cadde ve sokaklarda temizliğe başlanmalıdır.

Ketimizde çok sayıda hanım kardeşlerimiz sabah kapılarının önünü süpürüp yıkadıklarını ve bunun kentimizde bir gelenek olduğunu biliyoruz. Konuya bu vurgu üzerinden de başlanabilir.  Son zamanlarda caddelerde çok sayıda öğrenci ve gençlerin ellerindeki çöpü bilinçsizce yere attıklarına şahit olmaktayız. Projenin,  gençlerimizin kent temizliğine sahip çıkmaları için güzel bir katkı sunacağına inanıyorum.

Bu duygu ve düşüncelerle Siverek’te bir temizlik hareketi başlatarak temiz bir kent oluşturmaya ve Türkiye kamuoyuna kentimizin imajı adına iyi ve güçlü bir mesaj vermeye ne dersiniz?

Saygılarımla.

DİĞER YAZILARI BU GÜN SİVEREK İÇİN NE YAPTIM? 01-01-1970 03:00 SAHİ SORUN NE? NEDEN GELİŞEMİYORUZ? NEDEN ÇAĞDAŞ KENTLERLE ARAMIZDA UÇURUM VAR? 01-01-1970 03:00 ÇOK ÖNEMLİ GÖREV İFA EDİLDİ 01-01-1970 03:00 Kırgın ve Kızgınız! 01-01-1970 03:00