DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
KOÇALİ AYMAZ
KOÇALİ AYMAZ
Giriş Tarihi : 06-07-2017 20:56

SAHİ SORUN NE? NEDEN GELİŞEMİYORUZ? NEDEN ÇAĞDAŞ KENTLERLE ARAMIZDA UÇURUM VAR?

Yaşım 70 ve 32 yılımı kadim kentimiz Siverek'in modern kentler seviyesine çıkması için yoğun çaba sarf etmeye çalıştım ancak önemli gelişmeler olduğu halde bir türlü hayalimdeki kente ulaşmam gerçekleşmedi.

Ve soruyor ve sorguluyorum.  Sahi sorun ne?

Sorun, kadim Mezopotamya'nın ve GAP'ın merkezinde olmamızdan mı?

Sorun, cumhuriyet tarihince sürgünler yurdu, güvenlik endişesiyle baskı, güvensizlik ve şüpheyle yönetilen bir coğrafyada olduğumuzdan ihmal edilip yok sayılıp ve geri bırakılmamızdan mı?

Sorun, etkili ve sorumlu sivil toplumun ve halkının kentimizin gelişip kalkınarak gelişmiş kentler seviyesine çıkmak için güç birliği içerisinde çalışarak etkili olamamasından mı?

Sorun, kentin sorunlarını bilmeyen ve önemsemeyen siyasi parti yönetimlerine, TBMM ve yerel yönetimlere seçilenleri seçemememizden mi?

Sorun, kentimize ve ilimize gönderilen mülki amirlerin ilgisizliğinden, duyarsızlığından veya kentin gelişip kalkınması için yapılması gerekenleri yapmayarak görevlerini ihmal etmelerinden mi?

Sorun, siyasi iktidarların, mülki idarecilerin, seçilmişlerin halkın taleplerini dinlememelerinden veya umursamamalarından mı?

Sorun, siyasi ve idari kadroda yer alanların her şeyi ben bilir ben yaparım düşüncesinde olduklarından halkın talep ve isteklerine önem vermemelerinden mi?

Sahi sorun ne?

Neden Müzemiz yok?

Neden Kalemiz restore edilmiyor?  Çevre düzenlemesi yapılmıyor? Arkeolojik kazı yapılmıyor?

Neden bu güne kadar Organize Sanayi Bölgemiz yok?

Neden Kentimizin turizme açılması için kimse kılını kıpırdatmıyor?

Neden tarihi ve geleneksel evlerimizle sokak ve mahallelerimiz koruma altına alınıp aslına uygun restore edilmiyor?

Neden kültür varlıklarımıza sahip çıkılmıyor?

Bilim adamlarının 2011 yılında Siverek kırsalında 16'sı Göbekli Tepe benzeri olmak üzere 200 civarında tarihi kültür varlıkları ile ilgili yerler buldukları halde sahip çıkılıp tanıtılmıyor? Neden Kültür Varlıkları Koruma Kurulunda tescili yapılmıyor?

Neden cadde ve sokaklardaki ağaçlar her sonbahar veya baharda bütün dalları kesilip kuşa döndürülüyor? Neden peyzaj çalışması yapılmıyor?

Neden Yasa ve Yönetmelik gereği Kent Konseyi oluşturulup çalıştırılmıyor? Neden yasa uygulanmıyor ve halk dışlanıyor?

Ve 1926 yılında bir haksız ve hukuksuz siyasi kararla Siverek halkı cezalandırılarak ilçe yapılmış, iç ve dış güvenlik, deprem seçim rüşveti sonucunda hesapta olmayan 14 ilçe il yapıldığı halde Sivereklinin 91 yılı aşkın taleplerine rağmen il hakkı iade edilmiyor?

Sahi sorun ne? Sorulacak çok soru var ancak bu kadarla yetinmek istiyorum.

Bölgemizde, ülkemizde ve dünyadaki gelişmiş modern kentleri incelediğimizde sorunun o kentte yaşayan siyasi, idari, sivil topluk örgütleri ve gerçek kişilerin yakından ilgilenip sahiplendiği ve güç birliği yapmaları sonucunda belli seviyeye geldikleri görülmektedir. Yapılan hizmet ve yatırımlar çağın, bilimin ve halkın istekleri sonucunda yapıldığından örnek kentler arasında yer aldıkları sonucuna varıyoruz.

Peki, kentimizde siyasi, mülki ve yerel yönetimler halkın isteklerini, ihtiyaçlarını ve taleplerini dikkate alıyorlar mı

Bana sorarsanız halkın istekleri onların umurunda değil. Onlar her şeyi biz bilir ve biz yaparız. Halk anlamaz ve bilmez derler.

Sivil toplum kuruluşlarımız kent sorun ve ihtiyaçlarının çözümü noktasında yapması gereken görevi yapabiliyorlar mı?

Peki, kentimizde çok sayıda üniversite okumuş, kariyer sahibi değerlerimiz var. Kentimizin sorun ve ihtiyaçları hakkında ne yapıyor?

Hiç öz eleştiri yapan oldu mu? Veya özeleştiri yapanı gördünüz mü?

Öyle değil diyen olabilir elbette. Katılana da katılmayan da saygı duyarız.

Çok soru sorup kafanızı yordum belki de rahatsız olanınız da oldu. Sürçü lisan ettimse af ola.

Kentimizin istenen ve arzulanan seviyeye gelebilmesi için yapıcı ve yol gösterici görüş, düşünce ve önerilerimizi paylaşmadığımız sürece istenen ve arzulanan seviyeye gelmemiz mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de düşüncelerimi paylaşmak istiyorum ancak bir yazıda kentin sorun ve ihtiyaçlarının tamamına yer vermenin mümkün olmadığından birkaç sorun ve ihtiyaçlara değinmekle yetinmek istiyorum.

Gelişmiş modern bir kent olabilmek, ilgi çekip bölgede, ülkede hatta dünyada ki insanların ziyaret etmesi için betondan yapılan mimari projelerle yalnız olmaz. Zaten kimse apartmanlarınızı görmek için gelmez. Geldikleri yerlerde çok daha görkemli binalar vardır.

Bir kentin insanlar tarafından merak uyandırıp ilgi çekmesi için kentin estetik görüntüsü, tarihi ve doğal güzelliklerinin korunup geliştirilerek halkın ziyaretine sunmakla olur. Bu görevde elbette siyasi, mülki ve yerel yönetimlerin ve Sivil Toplum Örgütleri ile aydın ve duyarlı vatandaşlarının sahip çıkması ile olur.

Sivil Toplumda ve Siverek'e hizmet etmek için 32 yılını vermiş duyarlı bir hemşeriniz olarak yerel ve mülki yöneticilerin kent yönetiminde istenen ve arzulanan başarıyı gösteremediklerini söylemek isterim.

Kentin altyapısı yapıldı ancak caddelerle kaldırımlar bitirilemedi. Bulvarlardaki refüj yerine çizgi çekilerek geçiştirildi. Caddelerde yaya geçitleri ile ilgili çizgiler konmadı. Sahi Büyükşehir Belediyesi kendisine ait olan caddelerdeki eksiklikleri neden tamamlamadı? Neden görevini ihmal etti?

Bir kentin çekici olabilmesi için ağaç, çiçek ve gül çok önemlidir. Eğer bir kentin parklarında caddelerinde ve sokaklarındaki ağaçlar uzmanlar tarafından bakımı yapılmıyorsa istediğiniz kadar güzel, görkemli pahalı bitki ekerseniz ekin istenen sonucu almanız mümkün olmayacaktır.

Örnek olarak her baharda kentimizin cadde, sokak ve parklarındaki o güzelim ağaçların bütün dalları kesildiğinden yaz sıcaklarında bu ağaçların gölgesinden halkın istifade etmesi engellenmektedir. Ağaçların bütün dallarını kesmek marifet değil kolaycılıktır. Ağaç budamak bir sanattır. Hatta bilim dalıdır. Peyzaj Mimarlığı diye bir uzmanlık alanı vardır. Ağaçları budayarak estetik bir görüntü kazandırmadıktan sonra ekilen ağacın ve bitkinin pek faydası olmaz ve olamaz.

Internet'te bir sörf yaptığımızda Türkiye'de ve dünyada modern kentlerdeki cadde, sokak ve parklarda yapılan peyzaj çalışmalarını gördüğümüzde hayran kalmamak mümkün mü?

Caddelerde, sokaklarda ve parklarda ekilen ağaçlara çeşitli görünümler kazandırıp gölgesini insanların faydalanmasına sunmak ve kente estetik görüntü kazandırmak gerekmez mi?

Cadde ve sokaklardaki ağaçları öyle bir şekilde budayıp cadde ve sokakların üzerini bir kantarma gibi kapatarak halkın sıcak yaz günlerinde güneş yüzü görmesini sağlamak güzel, anlamlı ve görkemli olmaz mıydı?

Bu yazımıza Türkiye'den ve dünyadan bazı örnek fotoğrafları göreceksiniz!!!

Gerek Üçgen Park projesi ve gerekse Olimpik Yüzme Havuzu tesisinde başka bir projeuygulamak adına 50 yılık çam ağaçlarının büyük bölümünün kesilmesinin yanında kalanların dallarının kesilip budanması büyük bir hata olmuştur. Üçgen Park'ta gölgesinde oturacak ağaç kalmadığından kamelya ve şemsiyelerle gölge oluşturulması doğru oldu mu?

Tarihi kültür varlıklarımıza ve otantik sokaklarımıza önem verilmemesi büyük bir hata olduğu kadar büyük bir haksızlıktır.

2011 Milletvekili Genel Seçiminde Bakan Sayın Faruk ÇELİK Başkanlığında 4 yılda 400 Proje vaadinde Siverek ile ilgili çok sayıda vaatler vardı ancak yeri gelmişken tarihi Kale'mizde arkeolojik kazı, çevre düzenlemesi ve restorasyon sözü de yer almaktaydıı. Ne oldu? Sayın Bakan sözünü pardon vaadini yerine getirdi mi? Gördüğünüz gibi tarihi Kale'mizde bir değişiklik olmamış.

Şanlıurfa Valiliği, TÜBİTAK ve Harran Üniversitesinin ortak projesi kapsamında 2011 yılında Siverek merkezinde ve kırsalında Harran Üniversitesi Bilim adamları tarafından yapılan araştırmada kırsalda 16 Göbekli Tepe benzeri yer, bir timülüs olmak üzere toplam 200 kültür varlıklarının yer aldığı mekânlar buldular. Bulunan bu yerler Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulu tarafından tescil edilmediği gibi yayınlanarak kamuoyu ile paylaşılmadı.

SİVİL-DER tarafından bilim adamları tarafından bulunan 200 kültür varlıkları ile ilgili olarak hazırlanan 2 kitap basma projesi İl Genel Meclisi tarafından kabul edildiği halde ödeneği zamanın valisi ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri tarafında gönderilmediğinden bu bilimsel eserler basılamadı. Aynı proje Siverek Belediyesine ve Urfa Büyükşehir Belediyesine sunulduğu halde sorun çözülemedi.

Siverek Belediyesi 3 yılı aşkın bir zamanda kentimizdeki otantik mahalle veya sokaklardan birkaç tanesini olduğu gibi korumak adına bir proje üretip uygulayıp halka sunamadı.

Kentimizin doğal güzelliklerine sahip çıkılarak turizme kazandırılmıyor.

Bildiğiniz gibi bölgemizde kayak yapılacak tek yer Karacadağ Kayak Merkezidir. Ancak kayak merkezi demeye bin bir şahit lazım. Küçücük bir pist, bir dinamo, bir çelik tel ve birkaç tane basit plastikten kızak konmuş ve adına da bizim Kayak Merkezimiz var diye hava atılmaktadır. Kayak merkezinin sahibinin kim olduğunu bilmiyorum. Siverek Belediyesi mi? Yoksa Büyükşehir Belediyesi mi? Yoksa Siverek Kaymakamlığı mı? Veya  Urfa Valiliği mi? Birçok kayak merkezlerini gezmiş, görmüş ve tatiller yapmış beyefendiler olarak Karacadağ'daki Kayak yapılan yere KAYAK MERKEZİMİZ Mİ VAR DİYORSUNUZ. Ayıp olmuyor muz? Bu sizlere ve temsil ettiğiniz makamlara yakışıyor mu?

GAP'ın merkezinde yer alan kentimiz Siverek'in Fırat Nehrine ve Atatürk Baraj Gölüne 150 km sınırı olduğu halde ne GAP'tan ne Atatürk Barajından ve ne de turizmden bir fayda görmediği gibi çokta zarar gördü.

Atatürk Baraj Gölü altında çok sayıda köyümüz kaldığı halde sulamada öncelik 25 km'lik devasa 2 tünel kazılarak Harran Ovasına verildi. Sonra aşağı Mardin Ovası'na, Suruç Ovası'na ve Bozova Ovası'na su götürüldü. GAP'ta Hilvan Siverek Pompaj Sulama Projesi olarak yer alan projenin de Hilvan Viranşehir Pompaj Sulama Projesi olduğuna üzülerek şahit olduk. Batıya devasa mega ve çılgın projeler uygulayanlar Siverek Ovalarını neden sulamadı?

GAP'tan önce Urfa'ya evini götürüp yerleşen Siverekli yokken GAP uygulamaya başladıktan sonra yapılan tanıtım ve propagandalar sonucunda günümüze 50 bini aşkın kent kültürü almış sermaye sahibi iş adamlarımız Urfa'ya yerleşerek yatırımlarıyla Urfa ekonomisine katkıda bulunduklarına da üzülerek şahit olduk. GAP ile Siverek'in içinin boşaltılmasına da şahit olmanın acı ve ızdırabını yaşattılar bize.

Siverekli tarihte çok defa dışlanmalara, ihmallere, yok sayılmaya ve toplu cezalandırmalara uğradığı gibi GAP uygulamasından da aynı eylemlerle karşılaşıldı. Hani GAP entegre projeydi? Hani GAP Bölgeyi bütün sektörlerde kalkındıracaktı? Ne oldu?

Urfa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, GAP İdaresi Başkanlığı ve çeşitli il kurumları tarafından tanıtım amacıyla hazırladıkları yayınlarda Siverek'in tarihi tesislerine ve doğal güzelliklerine yer verilmedi ve Siverek dışlandı ve yok sayıldı.

Yıllardır Saklı Cennet diye adlandırdığımız Siverek kenti sınırları içerisinde yer alan Fırat vadisinin doğal güzelliklerinin turizme kazandırılması için ne Urfa Valiliği ne Urfa Büyükşehir Belediyesi ne Siverek Belediyesi ne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve ne de GAP İdaresi Başkanlığı kılını bile kıpırdatmadı.

Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı ziyaretçilerin gölgesinde oturup dinlenecekleri ve insani ihtiyaçlarını karşılayacakları küçük bir gölgelik yapmadılar. Kaymakamlığımız tarafından proje kapsamında alınan gezi teknesi için bir iskele bile çok görüldü.

SAHİ SORUN NE? NEDEN GELİŞEMİYORUZ? NEDEN ÇAĞDAŞ KENTLERLE ARAMIZDA UÇURUM VAR?

Sahi sorun nerede ve kimde? Ben çözemedim. Ya siz?

Sevgilerimle.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
ÇOK OKUNANLAR
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA