DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
KOÇALİ AYMAZ
KOÇALİ AYMAZ
Giriş Tarihi : 27-12-2016 07:10

Kırgın ve Kızgınız!

1926 yılına kadar il olan Siverek, aynı tarihte çıkarılan Teşkilatı Mülkiye kanunuyla ilçe yapılarak gelişmesinin önüne adeta set çekilmişti.
1926 tarihinden bugüne kadar Siverekliler, onların çocukları ve torunları tekrar il olmak için hukuksal ve demokratik haklarını kullanıp, il olma taleplerini hep canlı tuttu. Dün basında çıkan ‘Erciş ve Midyat ilçelerinin il olması’ haberine çok sayıda Siverekli tepki gösterdi.
Söz konusu iki ilçenin il olma haberi yıllardır Siverek ilçesinin il olması için mücadele veren Koçali Aymaz’ı üzdü.
 
Koçali Aymaz İrfan Gazetesi ve Sivereksonhaber. Com sitesine yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Milliyet gazetesinin internet sitesinde yer alan ‘Midyat ve Erciş il oluyor’ başlıklı haberinde “AK Parti Hükümetinin Mardin’in Midyat, Van’ın Erciş ilçelerinin il yapmayı, Şırnak il merkezini Cizre, Hakkâri il merkezini Yüksekova değiştirmeyi planlıyor” sözleri yer almıştır. Söz konusu haber biz Sivereklileri olumsuz olarak etkilemiştir. Cumhuriyet tarihinde iller çeşitli nedenlerle ilçe yapılmıştır. Siverek ilinin de içinde yer aldığı ‘İsyan’ nedeniyle Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde 6 il ilçe yapılmış, 3 ilçe yapılan il yeniden il yapılarak ihya edilmiştir. DP iktidarında Sakarya iline kızan Başbakan Adnan MENDERES Sakarya’yı Adapazarı adıyla yeniden il yapmıştır. 1980 ve 1990 yıllarında siyasi rüşvet olarak 9 ilçe il yapılmıştır.”
1990’lı yıllarda 2’si iç, 2’si dış güvenlik nedeniyle 4 ilçenin il yapıldığını belirten Aymaz, “2000 yılında ise deprem nedeniyle 1 ilçe il yapılmıştır. 1950’li yıllarda büyüklerimiz Siverek’i İl Yapma ve Güzelleştirme Cemiyetini kurarak il hakkının iadesi için birlikte mücadele etmeye başlamışlardır. Şeyh Sait isyanı nedeniyle 1926 yılında haksız ve adaletsiz bir siyasi kararla ilçe yapılan Siverek, çok partili döneme geçtikten sonra 1956 yılında Siverek’i ziyaret eden Başbakan Adnan MENDERES ile Cumhurbaşkanı Celal BAYAR coşkuyla karşılanmış ve Siverekliler yeniden il olmak istediklerini haykırmışlardır. Başbakan Adnan MENDERS konuşmasında Siverekliler il sözü vermiştir. Aralık/1959 tarihinde Başbakanlık Makamında Siverek Heyetini kabul eden Başbakan Adnan MENDERES Siverekliler il sözünü yenilemiştir. 1990 yılında kurulan Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneğinin günümüze kadar verdiği mücadele sonucunda 2 Cumhurbaşkanı, 4 Başbakan, 3 Başbakan Yardımcısı, 6 Bakan ve çok sayıda parti Genel Başkanı, 45 defa kesin vaatte bulundukları halde verdikleri sözler unutmuş ve günümüze kadar yerine getirilmemiştir. Zaman zaman basında bazı ilçelerin il yapılacağına ilişkin haberlerin çıktığına şahit olduk ancak bu haberlerin gerçekle ilgisinin olmadığını da gördük.
 
Eğer söz konusu Milliyet.com.tr web sitesinin haberi doğruysa böyle bir karar veya kanun Siverekliler olarak hepimizi derinden yaralar, üzer ve hayal kırıklığına uğratır. Siverekli olarak elimizde bulunan belgelere göre il hakkımızın geri verilmesi mücadelemiz 1956 yılında başlamıştır. 60 yıl boyunca hakkımızın iadesi için mücadele edeceksiniz hesapta olmayan, kimsenin aklına gelmeyen kasa niteliğindeki 14 ilçe il yapılacak ve size verilen sözler unutularak yerine getirilmeyecekse burada art niyet aranmaz mı? Burada samimiyetsizlik aranmaz mı? Böyle bir samimiyetsizliğe kızmaz mısınız? Darılmaz mısınız? Kırılmaz mısınız? İşte bu nedenle Siverekli kızgın, Siverekli kırgın, Siverekli öfkelidir. Sivereklilere söz verenler ülkeyi yöneten, ülkenin ve halkın kaderiye oynayabilecek yetkilere sahip liderler, Sivereklilere söz vermişlerdir. Bu nedenle de devlet hangi dönemde olursa olsun, siyasi iktidar Sivereklilere 2 defa bir il borçludur. Birincisi isyan nedeniyle haksız, adaletsiz ve vicdansızca Siverek’i ilçe yaptığı için. İkincisi de devleti yöneten ve devlet adına söz veren liderlerin verdikleri sözler nedeniyle! Eğer haber doğruysa ve AK Parti Hükümetinin böyle bir çalışması varsa Milletvekilimiz ve Bakanımız Sayın Faruk ÇELİK’e büyük görev düşmektedir. Sayın Çelik’in 2011 Milletvekili seçim propagandası için 17 Nisan 2011 tarihinde Siverek Endüstri Meslek Lisesi Salonunda SİVİL-DER Başkanı olarak il talebinde bulunduğumda yaptığı konuşmada “il konusu hükümetimizin gündeminde yok, eğer bir ilçe olursa Siverek’te il olur” şeklinde konuşma yapmıştır. O konuşmanın kayıtları yeri ve zamanı geldiğinde paylaşılacaktır” diye konuştu.
 
Aymaz açıklamasının devamında “Midyat ile Erciş güvenlik gerekçesiyle gündeme gelecekse 1979–1980 yıllarında Siverek’te yaşanan olaylar sonucunda Siverek’in içi boşaltılmıştır. Deprem nedeniyle Düzce il yapılırken sosyal deprem yaşayan Siverek’e il hakkı iade edilmemiştir. Düzce’de doğal deprem yaşanmış binlerce vatandaşımızı kaybettiğimiz için il yapılmıştı. Siverek’te iç savaş yaşadığımız halde gereği yapılmamıştır. Sahi Siverekli bu ülkenin vatandaşımı veya Siverek bu ülkenin bir parçası mıdır?” ifadelerini kullandı.
NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
ÇOK OKUNANLAR
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA