DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
HİKMET AKSOY
HİKMET AKSOY
Giriş Tarihi : 15-03-2019 21:29

BİR DEMOKRASİ ÖĞRETMENİ (Faik Ahmet Barutçu’nun 60. Ölüm Yıldönümü Nedeniyle)

DP iktidarı,  1957 seçiminden sonra kötüye gitmekte olan ekonomi nedeniyle artan genel huzursuzluğu bastırmanın yollarını basına  baskı uygulamakta bulmuştu o  dönem.  Muhalif basına o güne değin görülmedik antidemokratik uygulamalar yapılıyor,   çok sayıda gazeteci cezaevlerine atılıyor,  susturulmak isteniyordu. 
Sadece gazeteciler değil, aydınlar da…  
Üstelik Meclis’teki siyasal çoğunluğunun verdiği ‘Yasama erki’ yetmiyormuş gibi  hem ‘Yürütme’yi;  hem de  ‘Yargı erki'ni ele geçirmeyi amaçlayan siyasal iktidar,  ülke  demokrasisinin üzerine  karabasan gibi  çullanmıştı.
Dün ne ise bugün de benzer uygulamaların yaşandığını üzülerek yaşıyoruz ne yazık ki… 
Bunca demokrasi deneyimine karşın kimi siyasetçilerin geçmişten hiç ders almamış olmaları ayrı bir üzüntümüz bugün.
Bu konuda geçmişe yönelik bir yolculuk yaptığımızda Trabzon’un gelmiş-geçmiş -belki de Türkiye’nin-    en demokrat parlamenteri Trabzonlu Faik Ahmet Barutçu’nun (l894 - 14 Mart 1959)  sanki günümüzdeki kimi siyasilere yarım yüzyıl öncesinden ders verircesine şöyle seslenmişti:

Demokrasi iklimi…  

"Demokrasi iklimini yaratmak için demokrasinin prensiplerini nazari olarak kabul etmek kafi gelmez. Yüzmek için nasıl  mayo giymek kafi olmadığı gibi…     
Demokrasi  iklimi ancak demokratik tatbikat ile vücuda getirmekle mümkün olabilir. Demokratik usuller, demokratik nizamlar  ve demokratik itiyatlarla demokrasinin ruhu devlet idaresine nüfus etmedikçe,  bu ruh demokratik tatbikat ile teneffüs  edilen havaya  aşılanmadıkça demokrasinin iklimi  kendiliğinden kırk yıl  tekevvün (oluşmaz)  etmez."
Bu  ilginç  demokrasi  dersinin devamı ise şöyle devam  ediyor:
"Devlet idaresi bir kere demokratik  fikirlerin  rehberliğini kaybetti mi, tıpkı  uçuruma  götüren mail satıhlar (alçalan zemin) üzerinde atılan adımlar gibi hızını arttıran  ifratlarla (aşırılıklar) demokrasinin hayal edilen iklimi yerine şiddet iklimi geçerek siyasi sistemi  gittikçe  haksız ve adaletsiz olmak neticesine ve sonunda da  manevi çürümelerden kurtarmaya  dümen mevkiinde  oturan en vatanperver insanların en bol  hüsnü niyetleri  dahi kafi gelmez."
Faik Ahmet Barutçu  CHP  Ankara Milletvekili olduğu dönemde  dönemin  haftalık siyasi dergisi Akis’in 13 Nisan 1957 tarih ve l53  nolu sayısına yazdığı  bu yazının  devamında ise  günümüz siyasilerine  öylesine  bir  ders var ki, ama alana göre tabii…  Barutçu şöyle   diyor  yazısının devamında:
"Fikirlerin mutlaka kendimizden  gelmesini  şart koşmamalıyız. Fikirlerin başkalarından gelmesi  icrayı güçleştirmemelidir. İktidar ne söylerse politik taktik; muhalefet  ne söylerse gizli bir düşünce mahsulü farzedilerek biri diğerinin zıddına  düşünmek ve konuşmak  şiarı içinde olmaksızın demokratik reformun usulünde ve esasında  başta hükümet olmak üzere  milli partiler fikir birliğine  varabilmelidir."

Politikacının seçmen  

                                                                                      korkusu…
Faik Ahmet Barutçu,  9 Mart 1957 tarih 148 nolu  Akis dergisindeki  “Siyasi Partilerin Vaatleri” başlıklı yazısında da  demokrasi öğretilerini özetle şöyle sürdürüyor:
"Demokratik memleketlerde ne  iktidarı zaptetmek ve ne de iktidarda çengellenip kalmak için aldatıcı vaatler  düşünülemez; fiiller ve hareketler  önceden kabul ve ilan edilen esaslı  kanaatlere dayandığı için  hiçbir parti sonradan kendi  prensiplerine  ihanetle politik yolun mebzul (çok) olan  mezarlığına  düşmeği  bile- bile  göze alamaz. Bunun teminatı  seçmen korkusunun kafalara  yerleşmiş olmasıdır.  (………)     
Politikacıların sözlerini tutmak vecibesini  kendilerine  seçmen öğretecektir.  (……….) Seçmen korkusu politika adamlarının uykuya mukavemetini  artırır.  
Demokratik partiler, halka ilan eyledikleri prensipleri azami  ihlallerle  seçmenlerin reylerini hiçe  saymalarının kendileri  için ileride seçimlerde bedbahtlığa  müncer (varacağı)  olacağını yakinen bilirlerse uyanık  bulunmaya mecbur olurlar.
Aziz gençler!  Hangi parti ve kola mensup olursanız  olunuz sizlerin lokallerinize asacağınız, fani levhalar olmamalıdır. Rejimin işlemesini selamete  çıkaracak olan seçmenlerin umumi işlerle alakasını  arttırmaktır. 
Demokrasinin tatlı meyvelerini  toplayabilmek seçmenler heyetinin  neme lazımcı  olmamalarına   ve  reyleriyle  partiler üzerinde ağır  basmayı  ihmal etmemelerine  vabestedir. Sen uyanık olmazsan,  demokrat tanınan devlet adamlarının dahi uykuya  mukavemeti  güçleşir.
Seçmen uyanık olacaktır. Yoksa şeyh Sadi’nin dediği gibi: ‘Uyuyan uyuyanı  uyandıramaz.’"

Şahsi çekişmelere 

                                                                                 düşmedim.
Böylesine önemli demokrasi öğretilerini bize veren Faik Ahmet Barutçu’yu  bir  de kendi  yazısından tanıyalım. Barutçu, 22 Şubat l158 tarih, 198 nolu  Akis dergisinde  şöyle anlatıyor  kendi kimliğini:
"İnsani olarak şahıs aleyhinde bulunmaktan zevk almak  huyum değildir. Ne hususi, ne de siyasi hayatımda  şahsi çekişmelere düşmedim. 
Umumiyetle tenkitlerim olabilir. İnandığım prensiplerin  rehberliği için kendi içimizde dahi fikirlerimi savunmaktan kaçınmam. Demokratik olmayan adet ve itiyatlarla, politik kötü  huylarla, ruhları kemiren şüphelerle  mücadele ederken kendi tutumlarımız ve  tarzlarımız hakkında  itimat teklin etmeye  mecbur olduğumuzu her zaman söylerim. Bunlar benim Kurultaylarımızda açıkça savunduğum fikirlerdir."
Bugünkü siyasal  manzaraya  bir bakınız… Rahmetli  Faik Ahmet Barutçu demokrasi dersini vermiş,  ama   kimilerimiz  bir şey  öğrenememişiz.   Yarımyüzyıl  olduğumuz yerde   dönüp duruyoruz.

NELER SÖYLENDİ?
@
HİKMET AKSOY

HİKMET AKSOY

DİĞER YAZILARI T.C. üzerinden oyun oynanıyor! Enflasyon hepimizin eseri... Oslo'da yine mi oyun tezgahlanıyor? Yerel seçim mi, genel seçim mi yapılıyor? Adana'da karikatürlü iki gün... Üstad Yaşar Özen'in ardından... Ucuz etin yahnisi demokrasi!.. Yasa sollamanın bir yolu da takiye... Belediyeler kent insanına ne gözle bakıyor? Eğitimde "Kırmızı Çizgi..." Lodos, Karayel, karışık havalar... Haram olsun!.. Vah ki, vah!... Atatürk'ü anlamak (2) Atatürk'ü anlamak...(1) ABD'nin üç terörist tuzağı.. Oh, güzel başkanlık!.. Emekliye kredi verilecekse... Vekil de bunu düşünmeli... VATAN'a haksızlık yapıldı... "Döne döne umutlara sevilere.... Bilgi, cehalet, siyaset ve demokrasi... Demokrasi ve "düzgün adam..." Yerel seçimler bir demokrasi fırsatıdır Şimdi kılıf zamanı!.. Yine belediyeler üzerine... Tarımı sahiplenme zamanı... Sonbahar göçleri: Güler ve Karakoç... İnsan değişiyor ama... "Devletin memuru" kavramı... Demokrasinin gereği ve yerel seçimler... Nereye böyle? Kaşıkçı kaçırılmış da olabilir Yerel seçimler, genel seçim değildir Yerel yönetimde reklam ve güzel bir örnek... Ne zaman sizi harcasın, ne de siz zamanı... Ekonomide çıkış yolu var ama... Ah mazi sen ne güzeldin... Yarın kadar dün de önemlidir, Mutlaka "günlük" tutunuz... Tarım ekonomisi nerede? Sanayii ne oluyor? Demokrasi, Siyasetçi ve Bağımsız yurttaş... Nereye böyle? Kadınlar ve ekonomi Kendi kendini atlatanlar, aldatanlar... "Arka bahçe"lerden bugüne... İnsan olan herkesin görevi.. Un, su, şeker var ama... Kimi "Hin oğlu hin" insanlar... İletişim cahilliği, kişiler ve kurumlar... Ulus heyecanı ve demokrasi iklimi... Siyasetçi "Kır Şarkısı" söylemeli... Batı'da olsaydı... Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a başarılar dileriz Büyük Zafer ve Demokrasi Savaşı... 30 Ağustos Zaferi'ni düşünmek... Avrupa Avrupa derken Ortadoğulu olmak... Bu anlayışla daha acılar yaşarız... Batı'nın samimiyetsizliği ve Türkler... Simgelere sığınmanın anlamı... ABD yanlış yolda... BEKLERİM Meral Akşener bırakmamalı... Ekonomi ve Pazarlar vişnesi/kirazı... Bir gazete niçin ölür? Bu haksızlık değil mi? BEŞİKDÜZÜLÜ ÖĞRETMEN BARIŞ ELÇİSİ KADIN SEÇİLDİ
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA