DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
HİKMET AKSOY
HİKMET AKSOY
Giriş Tarihi : 12-11-2018 20:18

Vah ki, vah!...

Türk edebiyatının önemli imzalarından merhum Peyami Safa'nın Milliyet gazetesinin 2 Ağustos 1957 tarihli nüshasında  "Objektif" adlı köşesinde yazdığı "Türk İdealciliği" başlıklı yazısında;
".... hayata verdikleri mana bakımından insanları dört tipe ayırırım: Keyif adamı, rahat adamı, iş adamı, mefkûre (ideal) adamı." tanımlamasını yapıyor.
Yazar Peyami Safa bu tanımını kısaca anlattıktan sonra devlet-insan bağlantısı/ilişkisi için de  şöyle diyor:
"Devlet büyük bir milli idealin ışınlanma merkezi olmalıdır. Bugünkü Yunanistan'ın başında , büyük Helenizm fikrini, (megalo-ideal)yı sünger gibi iliklerine içirmiş bir idealci devlet vardır. Geceleri uyutmayan bir yayılma hayali ve humması içinde, Kıbrıs, İzmir ve İstanbul da dahil, bütün eski Bizans ve Helen topraklarını Yunanistan'a ilhak etmek için, olanca kuvvetini bu hedefe dikmiş, parçalanırcasına çalışmaktadır.
İdealci devlet koyun sürülerinden kahramanlar yaratır.
İdealsiz devlet kahramanları koyun sürüleri haline getirir.
İdealciliğin ikinci  fideliği okullardır.
Çoğu yabancı mekteplerde/okullarda yahut da sadece yabancı kültürle yetişmiş aydınlarımızın büyük bir kısmında milli sinir felç halindedir. Milli davalarımıza karşı onları tasasız bırakan miskin bir kozmopolitizm çoğunu benciliğe, keyifçiliğe sürüklemiştir.
Türk okullarında da milli siniri pekiştiren ideal verici bir telkin ve terbiyenin esaslarından, şartlarından,  vasıtalarından eser yoktur.
İdealciliğin üçüncü fideliği yayınlardır: Gazeteler dergiler, kitaplar, radyolar, (televizyonlar), filmler...
Milli siniri kopmamış, kendi heveslerinden veya  küçük meselelerden kafasını kurtarmış Türk tarihine ve istikbaline/geleceğine bağlı hayati davalarımızı kavrayan ve savunan kaç yazar tanıyorsunuz?
Cevabınızdaki rakamın dehşet verici olmasından korkarım.
Her şeye rağmen imanım sapasağlamdır.
Milletimi tanıyorum.
"
Peyami Safa'nın 61 yıl önceki yazısındaki tespitler üzerinden bugünümüzü yorumlamanızı  rica ediyorum.
Usumuz/aklımız hep kalkınmada ama bunun yolunun ve yordamının gerçekçi planlamadan geçtiğini unutarak maddi, manevi her alanda kendi kendimizi yıllarca aldattık.
Hani, nerede ulusal/milli duygularla donanmış, yetişen kuşaklara Türklük heyecanını aşılayan eğitim programları?
Bugün kimi kafalar sanıyorlar ki; apartmanlar, villalar kurarak  toplumsal kalkınma sağlanmış olur. 
O gökdelenlerde oturan insanların kafaları aydınlık mı?
Peyami Safa Rahmetli bu olguyu arıyor toplumda...
Tam bu yazıyı bitirmek üzere iken belediye hoparlörü; bilmem ne ili afet koordinasyon kutlunun şu duyuruyu yaptı: "10 Kasım 2018 Cumartesi günü saat 09'u 5 geçe  iki dakika süreyle siren çalınacaktır."
Yurttaşların siren sesinden  ürkmemesine dikkat çekiliyor.
Bu anonsun hemen ardından bir başka duyuru: Bilmem ne halk eğitimi merkezi müdürlüğü çağrı yapıyor; " Kurumumuzca Arapça kursu açılmıştır. Halkımıza duyurulur."
Vah benim Atatürk Türkiyem, vah güzel Türkçem, vah necip insanım...
Peyami Safa Rahmetli, iyi ki bugünleri görmemiş/yaşamamış...

NELER SÖYLENDİ?
@
HİKMET AKSOY

HİKMET AKSOY

DİĞER YAZILARI BİR DEMOKRASİ ÖĞRETMENİ (Faik Ahmet Barutçu’nun 60. Ölüm Yıldönümü Nedeniyle) T.C. üzerinden oyun oynanıyor! Enflasyon hepimizin eseri... Oslo'da yine mi oyun tezgahlanıyor? Yerel seçim mi, genel seçim mi yapılıyor? Adana'da karikatürlü iki gün... Üstad Yaşar Özen'in ardından... Ucuz etin yahnisi demokrasi!.. Yasa sollamanın bir yolu da takiye... Belediyeler kent insanına ne gözle bakıyor? Eğitimde "Kırmızı Çizgi..." Lodos, Karayel, karışık havalar... Haram olsun!.. Atatürk'ü anlamak (2) Atatürk'ü anlamak...(1) ABD'nin üç terörist tuzağı.. Oh, güzel başkanlık!.. Emekliye kredi verilecekse... Vekil de bunu düşünmeli... VATAN'a haksızlık yapıldı... "Döne döne umutlara sevilere.... Bilgi, cehalet, siyaset ve demokrasi... Demokrasi ve "düzgün adam..." Yerel seçimler bir demokrasi fırsatıdır Şimdi kılıf zamanı!.. Yine belediyeler üzerine... Tarımı sahiplenme zamanı... Sonbahar göçleri: Güler ve Karakoç... İnsan değişiyor ama... "Devletin memuru" kavramı... Demokrasinin gereği ve yerel seçimler... Nereye böyle? Kaşıkçı kaçırılmış da olabilir Yerel seçimler, genel seçim değildir Yerel yönetimde reklam ve güzel bir örnek... Ne zaman sizi harcasın, ne de siz zamanı... Ekonomide çıkış yolu var ama... Ah mazi sen ne güzeldin... Yarın kadar dün de önemlidir, Mutlaka "günlük" tutunuz... Tarım ekonomisi nerede? Sanayii ne oluyor? Demokrasi, Siyasetçi ve Bağımsız yurttaş... Nereye böyle? Kadınlar ve ekonomi Kendi kendini atlatanlar, aldatanlar... "Arka bahçe"lerden bugüne... İnsan olan herkesin görevi.. Un, su, şeker var ama... Kimi "Hin oğlu hin" insanlar... İletişim cahilliği, kişiler ve kurumlar... Ulus heyecanı ve demokrasi iklimi... Siyasetçi "Kır Şarkısı" söylemeli... Batı'da olsaydı... Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a başarılar dileriz Büyük Zafer ve Demokrasi Savaşı... 30 Ağustos Zaferi'ni düşünmek... Avrupa Avrupa derken Ortadoğulu olmak... Bu anlayışla daha acılar yaşarız... Batı'nın samimiyetsizliği ve Türkler... Simgelere sığınmanın anlamı... ABD yanlış yolda... BEKLERİM Meral Akşener bırakmamalı... Ekonomi ve Pazarlar vişnesi/kirazı... Bir gazete niçin ölür? Bu haksızlık değil mi? BEŞİKDÜZÜLÜ ÖĞRETMEN BARIŞ ELÇİSİ KADIN SEÇİLDİ
NAMAZ VAKİTLERİ
ÇOK OKUNANLAR
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA