https://www.irfangazetesi.com/files/uploads/user/-42ec7e8a42.jpg
HİKMET AKSOY

Mutlaka "günlük" tutunuz...

21-09-2018 20:21

Doktorlarımı dinlerim. Önerilerini de mutlaka yerinde ve zamanında uygularım. 
Tıp üzerine gazetelerde yayımlanan yazılardan hastalıklarımla ilgili olanları mutlaka okurum. 
Televizyonlardaki kimi tıp önerilerini de dinlerim.
Bu yazıyı yazarken TV'de alzheimer  hastalığı ile ilgili bir söyleşi var.
Bilim adamı, öneriler arasında fiziksel sağlığa dikkat etmek gerektiğine dikkat çekerek
spor, dans, folklor, beslenme konularına dikkat çekiyor.
"Hareketi öneriyoruz.  Fiziksel hastalıklarınızı tedavi ettirin. Sağlıklı beslenin, spor yapın" falan filan...
Bugüne değin hiçbir uzman doktorumuzdan alzheimer hastalığının tedavisi değil, bu hastalığa yakalanmamak için hiç sözü edilmeyen bir önlemden söz edeceğim.
Buraya dikkat!.. 
Yani, alzheimer olmamak için önerimi, deneyimimi açıklıyorum.
Batı insanının yaşam tarzını bilirsiniz.
Programlıdırlar... Yaşamları sağlıklı işleyen bir saate benzer... 
Onların yaşamlarını  günlük programları belirler. 
Aylık ve yıllık yapacakları işler için bir program yaparlar çok önceden.
Bir başka dikkat ettikleri konu da "günlük" tutarlar.
Nedir günlük? Bir günün öyküsü deyip geçeyim.

***

1957 yılından bugüne "günlük" tutarım/yazarım. Günlüğüme yazdıklarımın gizlisi/kapalısı/saklısı yok. Ne yaşamışsam yazarım.
    Ne yaşamışsam, ne öğrenmişsem onu yazarım.
    "- Ne yararı var ki?" diye sorarsanız, söyleyeyim.
    Bir kere geçmişle bağım kopmuyor. 

***

Bir örnekleme:
Bir bahçeniz varsayalım. Bu bahçeyi ayrık otlardan temizleyip, ürün alacak şekilde tuttuğunuzda -toprağın/iklimin özelliğine göre- istediğiniz sebzeyi/meyveyi alabilirsiniz.
Peki, bu bahçenizi kendi haline bırakır, tımar etmez, kazmaz/bellemez, ekmez/biçmezseniz ne olur?
İşte -tıp uzmanı değilim ama- beyin de böyle bir özelliğe sahip. Hep yükleme yaparsanız belli bir noktada CD gibi dolar, başka birşey kabul etmez.
Bunu yaşamımızda çok görüyoruz. 

***

İnsanın unutkanlığında  geçmişle olan bağlarının kopuşunun büyük payı olduğunu düşünüyorum. Geçmişini unutan insanın beyni uzun yıllar bakım görmemiş, unutulmuş, hurdaya ayrılmış bir motordan ne farkı var ki?
Oysa, o motor periyodik bakımı yapılsa -ilk yeniliği gibi değil ama- az-çok çalışır yine...
Buradan siz değerli okurlarıma öneriyorum; lütfen "günlük" tutunuz.
Günlük tutunuz ki; zaman-zaman bunlar üzerinden maziye yapacağınız okumalarla geziye çıkınız. 
İyi ya da kötü anılarınızdan yeni-yeni dersler çıkarınız kendinize.
Bitmedi...
En önemlisi flulaşan kimi anılarınızı yeniden okuyarak tazelemeler yaparak yaşama yeniden bağlanınız.
Bu şu anlama gelir. Yukarıda sözünü ettiğimiz motor gibi beyninizi uzun süre unutur, anılar çöplüğüne dönüştürürseniz; işte o zaman ruhsal sağlığınızdaki dengeler de bozulur. 
Önünüze dünü unutmuş, yarın ile bağ kuramayan bir insan çıkar. 
Başta da söyledim, tıp uzmanı değilim, ama inanıyorum ki 80 küsür yaşımda geçmişle bağımı koparmamışsam ve belleğim -şükürler olsun- yerinde ise bunu tuttuğum "günlükler"e borçluyum.
Özellikle dinlenme saatlerimde "günlükler"im üzerinden maziye doğru yolculuğa çıkarım. Belleğimi tazelerim, temizlerim, aydınlatırım, yeniden doğmuş, o anları yaşar gibi olurum.

***

Tıp dünyası Alzheimer  için "çağın hastalığı" diyorlar, inanmıyorum.
İnsan sağlıklı yaşamalı, ama belleğini diri/canlı tutmak için mutlaka "günlük" tutmalı/yazmalı...
Sağlığımızın kontrolünü teslim ettiğimiz sevgili doktorlarımızdan hangi konuda hastası olursa olsun; onlara "günlük" tutmalarını hatırlatmalarını rica ediyorum.

Neler Söylendi?

DİĞER YAZILARI BİR DEMOKRASİ ÖĞRETMENİ (Faik Ahmet Barutçu’nun 60. Ölüm Yıldönümü Nedeniyle) T.C. üzerinden oyun oynanıyor! Enflasyon hepimizin eseri... Oslo'da yine mi oyun tezgahlanıyor? Yerel seçim mi, genel seçim mi yapılıyor? Adana'da karikatürlü iki gün... Üstad Yaşar Özen'in ardından... Ucuz etin yahnisi demokrasi!.. Yasa sollamanın bir yolu da takiye... Belediyeler kent insanına ne gözle bakıyor? Eğitimde "Kırmızı Çizgi..." Lodos, Karayel, karışık havalar... Haram olsun!.. Vah ki, vah!... Atatürk'ü anlamak (2) Atatürk'ü anlamak...(1) ABD'nin üç terörist tuzağı.. Oh, güzel başkanlık!.. Emekliye kredi verilecekse... Vekil de bunu düşünmeli... VATAN'a haksızlık yapıldı... "Döne döne umutlara sevilere.... Bilgi, cehalet, siyaset ve demokrasi... Demokrasi ve "düzgün adam..." Yerel seçimler bir demokrasi fırsatıdır Şimdi kılıf zamanı!.. Yine belediyeler üzerine... Tarımı sahiplenme zamanı... Sonbahar göçleri: Güler ve Karakoç... İnsan değişiyor ama... "Devletin memuru" kavramı... Demokrasinin gereği ve yerel seçimler... Nereye böyle? Kaşıkçı kaçırılmış da olabilir Yerel seçimler, genel seçim değildir Yerel yönetimde reklam ve güzel bir örnek... Ne zaman sizi harcasın, ne de siz zamanı... Ekonomide çıkış yolu var ama... Ah mazi sen ne güzeldin... Yarın kadar dün de önemlidir, Tarım ekonomisi nerede? Sanayii ne oluyor? Demokrasi, Siyasetçi ve Bağımsız yurttaş... Nereye böyle? Kadınlar ve ekonomi Kendi kendini atlatanlar, aldatanlar... "Arka bahçe"lerden bugüne... İnsan olan herkesin görevi.. Un, su, şeker var ama... Kimi "Hin oğlu hin" insanlar... İletişim cahilliği, kişiler ve kurumlar... Ulus heyecanı ve demokrasi iklimi... Siyasetçi "Kır Şarkısı" söylemeli... Batı'da olsaydı... Milli Eğitim Bakanı Selçuk'a başarılar dileriz Büyük Zafer ve Demokrasi Savaşı... 30 Ağustos Zaferi'ni düşünmek... Avrupa Avrupa derken Ortadoğulu olmak... Bu anlayışla daha acılar yaşarız... Batı'nın samimiyetsizliği ve Türkler... Simgelere sığınmanın anlamı... ABD yanlış yolda... BEKLERİM Meral Akşener bırakmamalı... Ekonomi ve Pazarlar vişnesi/kirazı... Bir gazete niçin ölür? Bu haksızlık değil mi? BEŞİKDÜZÜLÜ ÖĞRETMEN BARIŞ ELÇİSİ KADIN SEÇİLDİ