https://www.irfangazetesi.com/files/uploads/user/-521862b89c.jpg
Arzu KILIÇ

DÜŞÜNME BECERİLERİ

01-02-2021 02:44

Çocuklarımızın zorlanarak yapabildiği eylemlerin başında düşünme becerileri gelir. Düşünme, bireyin dil, zihinsel ve sosyal gelişimini sağlayan, öğrenmesine ve geleceğine yön veren önemli becerilerden biridir. Düşünme becerileri ile çocuklarımızın karar verme, davranışlarını düzenleme,  zorluklarla başa çıkabilme ve davranışlarının sorumluluğunu alabilmeleri için bir temel oluşturmalıyız.

Küçük yaşta verilen eğitim, bilgi ve beceri aktarımını içerir. Uzmanların yaptıkları araştırmalar sonucunda,  çocukların düşünme, öngörme, sorgulama ve hipotez oluşturma gibi zihinsel işlevlerde cesaretlendirildiklerinde, yüksek seviyede düşünme ve problem çözme becerilerinin geliştiğini göstermektedir. Akabinde başarıya daha doğru kanaldan ve hızlı ulaşabildikleri görülmektedir.

Düşünme becerilerinin gelişmesinde öğrencilerimize uygun ortam hazırlamalıyız. Çocuklarda düşünme ve muhakeme gelişimlerini geliştirmek için, iki önemli içerik sunar. Bunlar; planlama ve düşündüğünü ifade etmedir. Bu eylemler, çocukların ne yaptıkları ve ne öğrendikleri konusunda cesaretlendirilebilecekleri, düşünce dolu aktiviteler hazırlar. Aynı zamanda diğer akademik, sosyal ve art yetkinlikleri de geliştirilip tam öğrenmeyi gerçekleştirir.

Planlama, seçim yapmaktan farklıdır. Planlama; hedef ve amaç çerçevesinde seçim yapmaktır. Böylece belirli bir hedefin ve amacın akılda bulunması sonucu bir seçim oluşur. Bizler öğrencilerimizi planlama yapmak için yönlendirirken onları, hedeflerini belirlemeleri ve bu hedefleri gerçekleştirmek için göz önünde bulunduracakları seçenekler konusunda cesaretlendirmeliyiz. Örneğin, ne yapabilecekleri, nerede yapacakları, hangi materyalleri kullanacakları, kimle beraber yapacakları, ne kadar süre tutacağı ve yardıma ihtiyaçları olup olmayacağını göz önünde bulundurmaları gibi seçenekleri onlara sunarız. Yani planlama, hareketler üzerinde karar vermeyi ve etkileşimleri tahmin etmeyi, problemleri tanımayı ve çözümleri, sonuçları ve tepkileri ön görme önerilerini içermelidir. 

Derin düşünme ve düşündüğünü ifade etme, hafızadan veya karışık hareketlerin ezbere tekrarından farklıdır. Derin düşünme, analiz yaparak hatırlamaktır. Derin düşünen çocuklarla ilgilendiğimizde, yaptıklarını sadece rapor halinde vermelerinden fazlasını istemeliyiz. Süreç içerisinde ne öğrendikleri,  ilginç olanı belirtmeleri, o konuda ne hissettikleri ve bu deneyimi oluşturmak ve geliştirmek için ne yapabilecekleri konusunda yardımcı olmalıyız. Derin düşünme bilgiyi birleştirir, böylece başka durumlarda da genelleme yapabilir; yani gelecekteki öngörmelere ve değerlendirmelere yönlendirir.

Yapacağımız çalışmalarla düşünmeyi, planlama yapmayı, soru sormayı, geleceği öngörmeyi, grup çalışmasını, alternatif düşünmeyi gerektirecek oyun ve aktivitelerden oluşan programla doğru düşünmeyi öğretmeliyiz. Yaş seviyesine uygun olarak anasınıfından on ikinci sınıfa kadar yapılan değişik aktiviteler sonucu, öğrencilerimize hayatta alternatifler olduğunu, davranışlarının kendi seçimlerine bağlı olarak belirlendiğini, karar vermeyi ve kararlarının sonucuna katlanmayı, sorumluluk almayı,  en önemlisi kendine güvenmeyi ve kendini daha iyi ifade etmeyi öğretiyoruz. Öğrencilerimiz düşünerek planlı bir şekilde yaptıkları hamlelerle başarıya daha doğru yoldan ulaşarak duygusal anlamda da doyuma ulaşırlar.

Neler Söylendi?