https://www.irfangazetesi.com/files/uploads/user/-521862b89c.jpg
Arzu KILIÇ

TOPLUM VE EĞİTİM

07-04-2018 00:16

Eğitim Nedir? Eğitim sadece Milli Eğitim Bağalığının belirlediği müfredat doğrultusunda ders kitaplarındaki bilgilerin çocuklara öğretilmesi öğretilmeye çalışılma çabası olmamalıdır. Çocukların özgüvenlerinin gelişmesi, benmerkezci olmamaları, sorgulama yeteneklerinin gelişmesi için akademik eğitimin yanı sıra sosyo-kültürel faaliyetlerin içerisinde yer almaları gerekmektedir. Ayrıca doğru arkadaş, seçmeyi bilen, araştırmacı, paylaşmayı bilen, üreten, sorgulayan, başarı değil mutluluk odaklı çalışan, okumayı araştırmayı seven bireyler olarak hayata hazırlanmaları gerekmektedir. Bireyin yaptığı işi severek yapması, mutlu olması akabinde başarıyı getirecektir. Bedensel, ruhsal ve sosyal yönden sağlıklı yetişen bireylerle toplumun refah düzeyi artar. Eğitim he ne kadar önce ailede başlasa da bireylerin sosyalleşmesi, toplumsal ve kültürel değerler kazanıp faydalı bireyler olma yolunda eğitim kurumlarına çok iş düşmektedir. Sadece ders kitaplarındaki bilgilerin eğitim adı altında çocuklara aktarılarak sağlıklı bireyler yetiştirmek mümkün değildir. Süreci ekonomi, din, kültür etkilemektedir hatta günümüzde töre, gelenek-görenek adı altında bir takım yönlendirmeler yaptırımlar süreci belirlemektedir.
Eğitim kurumunun eğitimle alakalı sorunların üstesinden gelmesi için kendini her alanda gelişmesi ve yenilemesi gerekmektedir. Eğitimde nitelikli eleman istihdamı, ülkenin ekonomik durumu, devletin eğitime ne kadar destek verdiği ve bütçe ayırdığı eğitimin kalitesini ve gidişatını belirler. Ülkenin ekonomisi ve yönetimin eğitime bakış açısı çalışanların daha iyi koşullarda görevlerini sürdürmeleri ve eğitim alanların eğitim ortamlarının araç gereçleri, fiziki şartların, teknolojinin iyi olması ve bu doğrultuda doğru yatırımların yapılması eğitimin en iyi seviyede verilmesini sağlar. Toplumu oluşturan bireylerin eğitimli yetişmiş olmaları ülkenin kalkınması için doğrudan etki edecektir. Eğitim ne kadar gelişirse ülke o kadar ilerleyerek ülkenin refah seviyesi artacaktır. Eğitimde yaşanan sorunların hemen hemen hepsi ülkenin yönetim şekli ve siyasetiyle alakalıdır. Ülkeyi yöneten ve eğitim planlayan kurumların sürece çok etken oldukları için gelişmelere ayak uydurmaları, sürece siyasi görüş ve vizyonlarını alet etmemeleri gerekir. Ulusal bütünlüğe önem veren, topluma faydalı, teknolojiyi takip eden, bilimi destekleyen siyasetin emellerinde alet edilmeden vicdanlı merhametli bireyler yetiştirilmesi doğrultusunda planlamalar yapmaları gerekmektedir. Eğitime önem veren gelişmeleri takip eden ülkelerde ilgili kurumlar eğitiminin önemi, gelişmesi, amaçlarının doğru belirlenmesi konusunda önemli rol oynar. Eğitim sistemini kurgulayan kurum ve kişilerin temel hak ve hürriyetlerin korunarak toplumun huzurunu sağlayacak, hukuk sistemi doğru kurgulayacak bireyler yetiştirecek eğitimli bireyler yetiştirmesi gerekmektedir.
Ülkenin toplumsal gelişim sürecini etkileyen en büyük etken olan eğitim sistemi doğru kurgulanmalı değişimleri yaşama aktarmalı, kendini yenilemeli geliştirmeli edinilen ve biriktirilen bilgilerin sistemlerine aktarmaları yeni yetişen kuşağın değerlerimizi kaybetmeden büyümelerini sağlamalı evrensel değerler doğrultusunda bireyler yetiştirilmeli.

Neler Söylendi?