SİVEREK
Giriş Tarihi : 02-06-2019 17:34   Güncelleme : 02-06-2019 17:34

Akıllı yelek görme engellilere göz olacak

Akıllı yelek görme engellilere göz olacak

Mahmut İZGÖR - Siverek’te lise öğrencilerinin görme engellilerin yaşamını kolaylaştırmak için geliştirdiği yelek, engelle karşılaşıldığında titreşimle uyarıyor.

Zübeyde Hanım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde bir grup öğrenci tarafından engellilerin yoldaki engellere çarpmamak ve yürürken daha rahat olmaları amacıyla tasarladığı yelek, yerleştirilen 4 sensör ile çalışıyor.

Yelek üzerinde yerleştirilen mini sensörlerle, yol üzerindeki cisimlerin mesafesi hesaplandıktan sonra titreşim motorları harekete geçerek sesli olarak uyarıyor ve görme engeli olan vatandaşın çarpmasını önlüyor. Cisim ile yelek arasındaki mesafe azaldıkça titreşim ve sesli uyarı kesintisiz hale geliyor.

Dizemfes ismiyle kurdukları şirketin 'Akıllı yelek' projesiyle Genç Başarı Eğitim Vakfı'nın düzenlediği GençBizz Liselerarası Girişimcilik Programı'na başvuran öğrenciler, 500 proje arasında 35'inci olmayı başardı.

Okul çıkışında görme engelli öğretmeni durumuna üzüldüğünü söyleyen şirket müdürü ve proje yürütücüsü Fatime Özkan, "Elinde bastonu görünce üzüldüm ve ona bu konuda nasıl yardımcı olabileceğimi düşünmeye başladım. Genç Başarı Eğitim Vakfı'nın düzenlediği GençBizz Liselerarası Girişimcilik Programı olduğunu görünce öğretmenimizin yardımıyla girişimde bulunduk. Projemizi öğretmenlerimiz ile paylaşıp akıllı yelek uygulamasına dönüştürdük. Hedefimiz kendi kendini şarj edecek bir yelek yapmak ve görme engelli dostumuz bunu kullanınca hayatı kolaylaşacak, önüne çıkan engele çarpmadan yoluna devam edecek. En önemlisi kendisini farklı his etmeyecek. Dizemfes GençBizz şirketi olarak görme engelli dostlarımızın karanlığına ışık olmaya geldik."

Şirketin insan kaynakları müdürü Dilek Akkaş ise yeleğin sensör ve titreşim aletleriyle çalıştığını belirterek, bu sayede engellere çarpmadan yön değiştirebileceğini söyledi.

Şirketin finans müdürü Melike Yakar da akıllı yelekte 4 sensör olduğunu söyleyerek, "Sensörlerin önüne elimi koyduğumda hem ses veriyor hem titremeye başlayıp beni uyarıyor. Sensörler sayesinde 2 metre mesafe kalınca uyarılar başlıyor ve yönümü değiştiriyorum." dedi.

Akıllı yeleği deneyen görme engelli Nevruz Tuğral, öğrencilerin engellilere yönelik duyarlılıkları nedeniyle teşekkür ederek, "Çok güzel bir düşünce, gururlandım. Güzel bir çalışma olmuş, engele yaklaşmaya başlayınca ötmeye başlıyor, daha yakına gittiğimde ise daha hızlı ötmeye başlıyor. Yönümü değiştirince de hem titreşim kesiliyor hem de sinyal sesi kesiliyor."

AdminAdmin