SİVEREK
Giriş Tarihi : 11-10-2017 20:13   Güncelleme : 11-10-2017 20:13

Bilinçsizce yapılan besicilik kayıplara neden oluyor

Vatandaşlar Büyükşehir Belediyesinden destek istiyor

Bilinçsizce yapılan besicilik kayıplara neden oluyor

Mahmut İZGÖR - Siverek’in ekonomik kaynakları besicilik ve tarım alanlarıdır. Bölgede tarıma elverişli olmayan kesimlerde yaşayan vatandaşlarımız geçimlerini besicilik yaparak kazanmaya çalışıyor.

Bölgede modern besicilik yapılmadığı için mevsimlerin kuraklı geçmesi ve yeterince hayvan sulama göletleri olmadığı için bölgede besicilik her geçen gün azalırken geçimini besicilikle yapan vatandaşlarımız giderek yoksullaşıyor.

Büyükşehir Belediyesi yasasıyla köylerimiz birer mahalle oldu. Belediyeler kırsalda bulunan yaşam alanlarının  yer altı ve yer üstü  hizmetlerden  sorumlu olduğu gibi  bölgelerin ekonomik    olarak kalkınmasından  sorumludur.

Bölgede   son aylarda Siverek belediyesi  kendi kıt imkanlarıyla  bölgede  yaşayan insanların talebi ve isteği  doğrultusunda    hayvan  göletleri yapmasına rağmen bölgede  Büyükşehir  belediyesi tarafından modern  hayvan sulama göletlerinin yapılmasını  talep eden vatandaşlar  yaptıkları açıklamada  şunları kaydettiler:

" Son yıllarda  bölgeye   yeterli yağışlar olmasına  rağmen  hayvan sulama göletleri yapılmadığı için hayvanlarımızı ya  suyu bulunan  bölgelere  götürüyoruz  yada  beslediğimiz hayvanların sayısını azaltıyoruz her iki  durumda   mağdur oluyoruz  bölgede  hayvancılık yapmamız için Büyükşehir belediyesinin  modern hayvan  sulama göletli   yapmasını  talep ediyoruz. Bölgede çoğu  mahallede  hayvan barınakları ilkeldir  durum bu olunca  şiddetli yağışlarda  hayvan barınakları çöküyor,  mahalleye  inen  kurtların hedefi oluyor Büyükşehir belediyesinin  modern  besicilik yapmamamız için  bizi desteklemesini istiyoruz" dediler.

Bölgenin ekonomik  olarak  can damarını  oluşturan   besicilik  ilkele  şartlarda  yapılıyor. Bölgenin  ekonomik olarak kalkınması için  yerel yönetimler  bölgede  seminerler verip  modern besiciliğin  nasıl yapılacağını  bölge insanına  öğretmesinin yanı sıra  modern  sulama göletli ve  hayvan barınaklarının   oluşturulması için  kırsal  kalkınma projeleri geliştirerek  bölgenin ekonomisine  katkı sunabilirler. Belediye  Hizmetleri Kırsal alanda   yol su ve kanal  bölgede zaten kanalizasyon  yok   bu hizmetlerin dışına çıkmalı ekonomik güçlenmenin  temelini oluşturması gerekiyor.

AdminAdmin