SİVEREK
Giriş Tarihi : 05-09-2018 20:17   Güncelleme : 05-09-2018 20:17

Biverek Belediyesi'nden sevindirici haber

Siverek'e özgü küçeler (sokaklar) koruma altına alınması için proje hazırlığı yapılıyor

Biverek Belediyesi'nden sevindirici haber

Mahmut İZGÖR - Siverek tarihi ve dokusuyla kadım bir şehir, kentte çok katlı yapılardan önce tüm evler toprak çatılı olup kesme kartaştan yapılan en çok köşk denilen iki katlı yapıların bulunduğu bir şehirdi. Dikey yapı gelişmesiy6le birlikte yazın serin kışın sıcak olan kesme kartaştan yapılan evlerin sayısı gittikçe azaldı. İlçede eski yapıların bulunduğu sokaklara halk küçe ismiyle anıyor.

Yıllardan beridir özellikle dışarıda yaşayan Siverekliler ilçede dokudu değişmemiş birkaç küçenin koruma altına alınıp gelecek kuşaklar miras bırakılmasını talep ediyorlardı.

İlçede tarihi yapıların korunma altına alınması eski Belediye Başkanlarından Hasan Çelebi'nin çabasıyla başladı.  Başkan Çelebi Cudi paşa hanı Gümrük Hanın istimlâk edip restorasyonun yaparak Siverek halkına kazandırdı.

Belediye Başkanı Ali Murat Bucak kenet tarihi yapıların korunma altına alınması çabasını sürdürerek terzileri evi, Halfanların evlerini istimlâk edip restorasyonun yapıp halkın hizmetine sundu.

Tarihi yapılara sahip çıkma geleneğini devam eden Belediye Başkanı Resul Yılmaz eski ot pazarında bulunan halk arasında Hamza Kıran'ın evi olarak bilinen ev ile Hamanların evi olarak bilinen tarihi evleri restore ederek vatandaşların hizmetine sundu.

Belediye Başkanı Resul Yılmaz, gazeteci, yazar sanatçıların bulunduğu bir toplantıda yaptığı açıklamada ilçede tarihi dokuların korunup gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla çalışmalar yaptıklarını belirterek şu müjdeli haberi verdi:

" Küçe olarak tabir ettiğimiz eski Siverek sokaklarını bir kaçını koruma altına alıp gelecek kuşaklara miras bırakmak için proje çalışmalarımız devam ediyor, projelerimizi hazırlayıp ilgili kurumlara vereceğiz" dedi.

Bu çalışmanın gerçekleşmesi halinde eski Siverek'ten gelecek kuşaklara kalıcı bir eser kalacak.

AdminAdmin