Mahmut İZGÖR-Siverek’te ermeni sanatkârlardan kalan, bakırcılık, semercilik ve çerçilik mesleklerini sürdüren ustaların sayısı yok denecek kadar az kaldı.
Bir zamanlar anne ve babaların altın bilezik olarak değerlendirdiği mesleklerin başında gelen bakırcılık ve kalaycılık ile semerciliği çocukları öğrensin meslek sahibi olsun diye, meslek erbapların yanına rica ve minnetle bırakırken, günümüzde, altın bilezik olarak değerlendirilen meslek ustaları ne mesleklerinden ekmek yiyebiliyorlar, nede mesleklerini sürdürecek çırak.
Ulaşım araçlarının çok az olduğu dönemde rövanşta olan semercilik mesleğinin ustaları sadece üç ayda bir semer siparişi alabiliyorlar. Semer sadece dağlık bölgede çok az kullanıldığı için mesleğin ustaları işlerini bıraktı. Siverek ilçesinde palan ve semer yapan sadece iki usta kaldı.
Seramik ve alüminyum ev gereçleri olmadan Bakırcı ustaları gece bile çalışarak, bakır tencere kap yetiştirmeye çalışıyorlardı. Bir zamanlar tüm evlerde kullanılan bakır kapları kalaylamak amacıyla kalaycılarda yoğun bir çalışma içindeydiler kalaycılar kırsal alana çıkıp aylarca evlerine gelmeden bakır kapları temizleyip kalaylıyorlardı.
Çerçilik bir meslek olarak kabul edilmese de onlarca insan motorlu araçların kısıtlı olduğu, yıllarda onlarca insanın geçim kaynağıydı. Bu gün atlı arabalı çerçilerin sayısı bir parmağın sayısını geçmez.
Kalaycılığı bıraktı soba satıcılığı yapıyor
Bayram Dönbürlü bir zamanlar Siverek'te usta kalaycı olarak tanınıyor, altın bilezik olarak değerlendirilen bakırcılık ve kalaycılık yapıyordu. Eski mesleklerin artık karın duyurmadığını belirten 40 yılık usta yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Bir zamanlar çocukları meslek öğrensin diye evlatlarını çırak olarak yanımıza ricayla bırakıyorlardı. Evet, bir zamanlar değerli olan meslekler ancak şimdilerde bakır değeri görmüyor, karın duyurmuyor yeni çırak bulmakta zorlanan mesleğin son ustaları da kepenk kapatıyor ilçede iki kalaycı iki semerci kalmış yani anlayacağınız halk diliyle altın olan bilezik teneke oldu" dedi.