SİVEREK
Giriş Tarihi : 19-05-2018 00:03   Güncelleme : 19-05-2018 00:03

Cumhuriyet ile yaşıt gazete 95 yaşında

Gazetenin hedefi 100 yaşını doldurup 2023 hedefine ulaşmak

Cumhuriyet ile yaşıt gazete 95 yaşında

En büyük arzusunun gazetenin 100. yılını görmek olduğunu söyleyen Gazete Sahibi Mehmet Güyüç, "Ancak bu nasip olmazsa varislerime vasiyetimdir, gazeteyi ne pahasına olursa olsun, 100. yılına taşıyınız. Bu gazete yaşamalı. Cumhurbaşkanımızın 2023 hedeflerine ulaşmalı" dedi.

Özel Haber – Lütfü YALGI - Siverek’te 1923 yılında kurulan ve ilk baskısı Osmanlıca olan İrfan Gazetesi, bölgenin en eski yayın organlarının başında geliyor.

İlk sahibi Mehmet Siret ve bir grup arkadaş tarafından 1923 yılında kurulan İrfan, ilk zamanlar şapirograf adı verilen makineyle çıkmaya devam etti. Cumhuriyet'in ilk yıllarında modern makinelerle baskı yapılmak istense de maddi imkânsızlıklar nedeniyle yapılamamış.

Siret ve arkadaşları Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e telgraf çekerek yardım talebinde bulunmuş. Gelen telgrafa kayıtsız kalamayan Atatürk, İrfan gazetesine matbaa makinesi, harf ve bir miktar para gönderilmesi talimatı vermiş.

Mehmet Siret tarafından 1929 yılına kadar devam eden gazete, aynı yıl içinde el değiştirerek Selahattin Timur tarafından yayın hayatına devam etti. 1959 yılında Osman Güyüç tarafından yayınını devam ettirdi.

Osman Güyüç'ün 1992 yılında hayatını kaybetmesiyle gazetenin imtiyaz sahipliğini kardeşi Mehmet Güyüç üstlendi. Şuan 79 yaşında olan Güyüç'te İrfan gazetesi gibi bölgenin en eski gazetecilerinden biri.

Matbaa başında bir ömür geçirdi

Basın hayatına 1948 yılında Diyarbakır'da gazete dağıtıcılığı yaparak başlayan Mehmet Güyüç, 15 yaşında iken ailesiyle Siverek ilçesine gelmiş. Siverek'in Sesi gazetesinde çalışmaya başlayan Güyüç, gazete kapanınca İrfan gazetesinde mesleğe devam etmiş. 1959 yılında İrfan gazetesi ağabeyi Osman Güyüç tarafından açıldı. Gazetenin tekrar yayın hayatına başladığı yıl asker olan Güyüç, 27 Mayıs 1960 yılında terhis olunca ilçede İrfan'ı ağabeyiyle birlikte yürütmeye başlıyor.

İrfan gazetesinin büyük zorluklarla bugüne ulaştığına vurgu yapan Mehmet Güyüç, ilk sayısının Osmanlıca olduğunu hatırlatıyor. Gazetenin 5 Mayıs 1923 yılında yayın hayatına başladığını belirten Güyüç, "3 idealist arkadaşın kurduğu gazete şapioğraf makinesiyle yayınlanmaktaydı. Büyük zorluklar geçen gazete kurucuları, Gazi Mustafa Kemal Paşa'dan yardım isterler. 2 gün sonra Matbuat Müdürlüğü'nden kendilerine bir telgraf gelir Gazi Paşa'nın talebi kabul ettiğini, kendilerine yardım yapılacağını müjdeler. Bir kaç gün sonra da 300 lira para, bir tab makinesi ve bazı malzemeler gönderilir. Gazete şapiograf makinesinden tab makinesine geçer." dedi.

Zaman zaman matbaamız kurşunlandı

12 Eylül ve öncesinde büyük olaylar yaşandığına dikkat çeken Güyüç, "Çok zor dönemler geçirdi bu gazete. Zaman zaman matbaamız kurşunlandı, zaman zaman taşlandı ama bütün o badireleri atlattık. İki yazı işleri müdürümüz sıkıyönetim mahkemelerinde yargılandı, ben de bir ara gözaltına alındım bir şiirden dolayı. Nasıl ki Recep Tayyip Erdoğan bir şiirden dolayı hapse girdi, bende yayınladığım bir şiirden dolayı gözaltına alındım" diye konuştu.

En büyük arzusunun gazetenin 100. yılını görmek olduğunu söyleyen Mehmet Güyüç, "Ancak bu nasip olmazsa varislerime vasiyetimdir, gazeteyi ne pahasına olursa olsun, 100. yılına taşıyınız. Bu gazete yaşamalı. Cumhurbaşkanımızın 2023 hedeflerine ulaşmalıdır" ifadelerini kullandı.

Gazeteyi bir okul olarak gördüklerini dile getiren Güyüç, tanınmış bazı simaların da yolunun İrfan'dan geçtiğini belirtti.

Üniversite öğrencisi Yusuf Eyyüp Sarı, İrfan gazetesini tarihi nedeniyle bir dönem ödevi olarak hazırladığını söyledi. Gazeteye destek olunması gerektiğini belirten Sarı, gereken önemin verilmesini beklediğini ifade etti.

İlçede esnaflık yapan Bayram Gökmen, İrfan gazetesinin Kuvayı Milliye döneminde kurulduğunu ve bir asrı bulan bir geçmişi olduğunu bildiklerini dile getirdi.

İrfan Gazetesi'nin 1999 yılında Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü öğrencisi Hasan Bulut tarafından tez konusu olarak işlendiği öğrenildi.

AdminAdmin