SİVEREK
Giriş Tarihi : 19-05-2017 01:42   Güncelleme : 19-05-2017 01:42

Cumhuriyetle yaşıt gazetemiz 94 yaşında

Gazete sahibi Mehmet Güyüç: Gazetenin yayın hayatının Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2023 hayaline ulaşmasını sağlamaktır

Cumhuriyetle yaşıt gazetemiz 94 yaşında

Siverek'te Milli Mücadele döneminde Kuva-i Milli mücadelesinin yayılması direniş ruhunun canlı tutmak ve bildirilerin çoğaltılması amacıyla 19.05.1923 yılında kurulan üniversitede tez konusu olan İrfan Gazetesi 94 yaşına girdi.

Siverek'i daha çağdaş ve modern bir kent yapmak için İrfan gazetesi mücadelesini günümüz içerisinde maddi imkânsızlıklarla sürdürmeye devam ediyor.

Gazete sahibi Mehmet Güyüç (80) ilerlemiş yaşına rağmen gazetenin 2023 hayaline kavuşması için mücadelesini veriyor.

İrfan gazetesi 1923 yılında Mehmet Siret Bayar tarafından kurulan gazete ve makineleri geliştirmek seri baskıya geçmek için Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e mektup göndererek yardım istemişti, İlk olarak olumsuz yanıt alan gazeteye 1 hafta sonra Atatürk tarafından baskı makinesi, malzemeleri ve bir miktar para yardımı yapıldı. Atatürk'ün yardımlarıyla seri baskıya geçen gazete Arapça ve Osmanlıca baskılarını bitirerek gazeteyi Türkçe basmaya başladı.

1923 İLK KURULUŞ

Dönemin önde gelen ailelerinden Bayar ailesi ferdi Mehmet Siret Bayar Cumhuriyet'in kurulmasının ardından gazete açmaya karar verir. Siverek'te bölgeye hitap etmek için gazeteyi kuran Bayar gazeteyi haftalık çıkarmaya başlar. Kısa sürede yaptığı haberler ve attığı başlıklar ile gündeme oturan gazete Cumhuriyet tarihinde ilk kurulan gazeteler arasına girdi. Bayar gazeteyi yaklaşık 30 yıl çıkardıktan sonra iflasın eşiğine gelir ve gazeteyi kapatma kararı alır.

ATATÜRK'TEN GAZETEYE YARDIM

Arapça ve Osmanlıca olarak basılan gazete seri basım yapılması ve günlük gazeteye geçmek istemesi nedeniyle Atatürk'ten matbaa için makine isteğinde bulunuldu. Gazete Sahibi Mehmet Siret Bayar Atatürk'e bir mektup yazdı ve sorunları dile getirdi. Mektupta seri baskıya geçmek istediğini belirten Bayar ihtiyaç olduğunu vurgulayarak baskı makinesi istedi.  İlk başta olumsuz yanıt alan Bayar'a 1 hafta sonra tekrardan cevap geldi ve isteğinin onaylandığı belirtildi.  Atatürk'ün emriyle bir süre sonra matbaaya bir adet baskı makinesi, baskı malzemeleri ve bir miktar para yardımında bulunuldu.

"BURASI BİR GAZETECİ OKULUDUR "

Birçok gazetecinin yanında yetiştiğini anlatan İrfan Gazetesi Sahibi Mehmet Güyüç; " Yanımda yetişen o kadar fazla gazeteci var ki ben çoğunu hatırlamıyorum bile. Aynı zamanda İrfan gazetesi  gazeteciler bir okul olduğua   dikkat  çekerek şunları kaydetti" ''Bu gazete  bu günlere  kolay gelmedi. 1923 yılından beridir  yayın ayatına devam eden gazetemiz  bazen kurşunlandı bazen taşlandı  bazende thrit edildik  yılmadık  hayın hayatımıza  devam ettik . Ben Cumhurbaşlanımız  Recep Tayyip Erdoğan'ın dediği gibi bu işyerinin hedefi olarak 2023'ü koydum fakat sıkıntılar baş göstermeye devam ediyor''dedi.

Gazetenin  emektarı olan   gazetenin okurlara ulaşması için  çabalayan    gazetenin baskıcısı Mustafa  Atlı yaptığı açıklamada  şunları dedi"  ben 1986 yılından beridir  irfan  gazetedesinden  çalışıyorum.  Gazetenin  sahiplerinden rahmetli  Osman Güyüç  ustadan sonra   gazeteyi eniştem    Mahmet Güyüç  ile  devam etmekteyim " dedi.

AdminAdmin