SİVEREK
Giriş Tarihi : 21-03-2017 22:48   Güncelleme : 21-03-2017 22:48

Demircilik mesleği ölüyor

Hazretti Davut'un mesleği olduğu iddia edilen sıcak demircilik diğer el emeği göz nuru meslekler gibi teknolojiye yeniliyor

Demircilik mesleği ölüyor

Mustafa ATLI - Tarihte  Hazreti Davut'un mesleği olarak  bilinen  sıcak Demircilik mesleği  teknolojinin hızlı gelişimi, revaçta olan birçok mesleğin bitmesine sebep oluyor. El emeği, bilek gücü ile icra edilen, kalaycılık bakırcılık, keçecilik, marangozluk gibi meslekler gelişen teknolojiye karşı yavaş yavaş kayıp oluyor  

Siverek'te 50 yıllık sıcak demirci ustası Sabri Baran Babasından kalan sıcak demirciliğe başlarken, ilçede 40 in üzerinde demirci ustasının bulunduğunu ancak teknolojinin gelişimiyle birlikte mesleğin yok olmayla karşı karşıya kaldığını ilçede sıcak demircilik yapan üç beş ustanın kaldığını söyledi.

Yaklaşık 50 yıldır mesleğin içinde olduğunu, bu güne kadar onlarca ustanın yetişmesine emeği olan ancak meslek öldüğü için yetiştirdiği çırak ve kalfaların mesleği bıraktığına dikkat Sabri Baran yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

" Eskiden işlerimiz iyiydi, vatandaşlar mesleği öğrenmeleri için çocuklarını çırak olarak bize getiriyorlardı. Mesleğimiz zamanla yok olmaya yüz tutunca artık çırak bulmakta zorlanıyoruz yeni usta yetiştiremediğimiz gibi mesleği Kardeşim Enver ile birlikte yürütmeye çalışıyorum" dedi.

Bir zamanlar örs ve çekiç seslerinin yankılandığı Siverek demirciler çarşısından artık örs ve çekiç yerine çoğunlukla sessizlik hâkim.

AdminAdmin