ŞANLIURFA
Giriş Tarihi : 23-03-2017 23:37   Güncelleme : 23-03-2017 23:37

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik: “Ekmekte GDO tespit edilmemiştir”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik: “Ekmekte GDO tespit edilmemiştir”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Şanlıurfa'da bir otelde basın toplantısı düzenledi. Genetiği Değiştirilmiş Organizmaların (GDO) bir şekilde ürüne müdahale olduğunu belirterek, yem sanayisinde kullanılan mısır ve soya hariç Türkiye’de GDO’lu hiçbir ürünün üretilmesinin söz konusu olmayacağını hatırlatarak ‘ekmekte GDO’ iddialarına ilişkin, Adana’da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiş olduğunu söyledi.

GDO ile ilgili yapılan denetim sayısı bir yılda 660'tır

GDO'lu ürünlerin insan sağlığına ilişkin olumlu veya olumsuz net verilere dayalı etkilerinin tespit edilemediğini belirten Bakan Faruk Çelik, verim artışına yönelik etkilerinin olabileceğini belirtti.

Bakan Çelik, dünyanın birçok yerinde GDO'lu ürünlerin yaygın olarak kullanıldığını belirterek, “İç piyasada ve ithal ürünlerle ilgili denetimler yapıyoruz. İç piyasada GDO ile ilgili yapılan denetim sayısı bir yılda 660'tır. Çok abartılı konuşuluyor, doğru değil. İthal ürünler için ise yurt içine girmeden bu denetimi gerçekleştiriyoruz. Bir yıl içerisinde 11 bin 626 ithal ürün denetimi yapmışız. Bu denetimlerde de 105 GDO'lu ürüne ulaşılmıştır. Bunlar yurt içine sokulmadan menşei olduğu ülkelere gönderilmiştir. Çok sıkı bir denetimin olduğunu vurguluyorum. Gerek denetimler gerekse toplumsal duyarlılıklar neticesinde en ufak kapı aralanamayacaktır” diyerek ‘Ekmekte GDO’ iddiaları üzerine birçok fırından örnekler aldıklarını söyledi.

Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir

Katkı maddeleri üreten firmalardan da örnekler aldıklarını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Yaptığımız tahliller ve analizleri paylaşmak istiyorum; Adana'da ekmekte herhangi bir GDO tespit edilmemiştir. Geçmişte ve son dönemde yapılan incelemelerde de ekmekte GDO tespit edilmedi. Katkı maddesi üreten 5 firma var. Onlarla ilgili de gerekli incelemeyi yaptık. Onlardan da 4 firmada GDO söz konusu değildir. Katkı maddesi üretmek serbest ama GDO'suz olması kaydıyla üretebilirsiniz. Bahse konu bir firmayla ilgili GDO tespiti yapılmıştır, gerekli adli işlemler de yapılmıştır. Vatandaşlarımız bu konuda emin ve rahat olmalarını rica ediyorum” dedi.

GDO’lu ürün kullanan firmaların da ifşası söz konusu olacak

Denetimlerde uygunsuz ürünlerin ifşa edildiğini hatırlatan Bakan Çelik, bundan sonra GDO'lu ürün kullanan firmaların ifşasının da söz konusu olacağını, Türkiye genelinde gıda güvenliğine ilişkin sıkı bir denetim mekanizması yürüttüklerini belirtti.

Toplantıya Bakan Faruk Çelik’in yanısıra, AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri, AK Parti İl Başkanı Av. Zeynel Abidin Beyazgül, AK Parti İl SKM Başkanı Abdurrahman Kırıkçı, Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Nihat Çiftçi, Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol, Eyyubiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci ile AK Parti İl Yönetim Kurulu üyeleri ve basın mensupları katıldı./Haber Merkezi

AdminAdmin