SİVEREK
Giriş Tarihi : 21-06-2018 20:08   Güncelleme : 21-06-2018 20:08

Kaybolmaya yüz tutan meslek: Nalbantlık

Siverek'te nalbantlık mesleğini sürdüren tek bir usta kaldı

Kaybolmaya yüz tutan meslek: Nalbantlık

Mahmut İZGÖR-Gelişen Teknolojiyle Birlikte Kaybolmaya Yüz Tutan Meslekler Arasında İlk Sırayı Nalbantlık Almaya Başladı. Bir Dönemin En Popüler Mesleklerinden Biri Olan Nalbantlık tarihe karıştı. Günümüzde ki gençlerin birçoğu böyle bir mesleğin olduğundan habersizlerdir.

Günümüzde birçok insana "nalbant kimdir?" diye sorulsa, yanıt vermede birçok kişi zorlanacaktır. Binek hayvanlarına bağlı olarak ortaya çıkmış bir sanat olan nalbantlık, demircilikle birlikte geliştiği söylenir. Orta Asya'dan beri bilindiği tahmin edilmektedir. Motorlu araçların pek yaygın olmadığı zamanlarda çok tutulan meslek olan nalbantlık, köylerde çok itibarlı olan bir meslek dalıdır. Kurtuluş Savaşında Türk Ordusunda taşımacılık yapacak kamyon gibi araçlar olmadığından, mühimmat hayvanlarla taşınılıyordu. Taşıma işi kağnılarla çeşitli hayvanlar yapıyordu. Binlerce öküz, at, eşek ve katır cepheye silah, yiyecek gibi mühimmat taşırken, öküzleri, at, katır gibi hayvanları nallayacak nalbant zor bulunurdu. Nalsızlıktan hayvanların ayakları yara oluşurdu. Bunun için Büyük Taarruzdan önce Konya'da ordunun ihtiyacı için, geçici bir süre nalbant okulu açılır. İşi öğrenenler de uygulamalı sınavı başarı ile geçince diploma alırdı.

Eski yıllarda bütün şehirlerin belli semtlerinde nalbant malzemesi satan dükkânlar ve nalbantlar bulunurken, günümüzde teknolojinin gelişmesiyle birlikte bu tür hayvanlar kullanılmadığından, nalbantlık mesleği de birçok kentte yok oldu.

Bu kentlerin başında gelen Şanlıurfa'nın Siverek ilçesi oldu, bir on yıl öncesine kadar nalbantlık mesleğini icra eden on zanaatkâr olmasına rağmen motorlu araçların çoğalması ve ilçede at arabacılığının taşımacılık yapmasın yasaklanmasının ardından Siverek'te tek nalbant ustası kaldı.

Siverek ilçesinde 15 yıllık nalbant olan Abdürrahim Özbakan, mesleğin son dönemlerini yaşadığını söyledi. Özbakan, "Eskiden iş vardı, güzeldi. Günde 10-15 at nallıyordum. Şuan ise 3-5 atı geçmiyor. Bu meslekte bir şey kalmadı artık. Şuan 4 nalı 40 liraya çakıyoruz. Tanesi 10 liraya geliyor" dedi.

Çırak bulmakta da zorlandıklarını ifade eden Özbakan, "Çırak yetiştirmiyorum, yetiştiremiyorum, çünkü mesleğin ilerisi yok ki yetiştireyim. Meslek ölü artık" diye konuştu.

AdminAdmin