SİVEREK
Giriş Tarihi : 28-03-2017 23:30   Güncelleme : 28-03-2017 23:30

Milletvekili Gülpınar'dan referandum açıklaması

Milletvekili Gülpınar'dan referandum açıklaması

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Avrupa Birliği (AB) Uyum komisyonu Başkanı Mehmet Kasım Gülpınar, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Milletvekili her gittiği yerde EVET oyu vererek onaylayacağımız Anaya değişikliğiyle, Cumhurbaşkanının yetkileri ile ilgili bilgiler veriyor.

Gülpınar, Bahçelievler Mahallesinde Hamidan ailesinin düzenlediği toplantıya katılarak Cumhurbaşkanlığı Sisteminin önemini anlatı.

16 Nisan günü sandıklarda kullanacağımız EVET oyları ile söylenilenlerin aksine Cumhurbaşkanlığının mevcut yasaya göre verilmiş olan yetkilerinin birçoğunun kısıtlanacağını belirten AB Uyum Komisyonu Başkanı AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Kasım Gülpınar, “Cumhurbaşkanına yasama faaliyeti olarak sadece ‘bütçe ve kesin hesap’ kanunu teklif etme yetkisi tanınmıştır. Cumhurbaşkanının partisiyle ilişkisinin kesilmesi zorunluluğu kaldırılıyor. Böylece Partili ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine’ geçilmiş olunacak. Yasağın kaldırılması, siyasal katılım hakkına getirilmiş engelin kaldırılması demektir. Cumhurbaşkanı kural olarak sadece 2 dönem seçilebiliyor. ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminin’ en önemli denetim mekanizması ve demokratik karakteri; kuvvetler ayrılığı ve yürütme ile yasama seçimlerinin mutlak suretle birlikte yapılacak olmasına ilişkin düzenlemedir. Vesayet odaklarına karşı demokratik düzen güvenceli hale gelecek. Bu sistemle bundan böyle hükümet kuramama sorunu yaşanmayacaktır” dedi.

Askeri yargıya son veriliyor, yargı birliği sağlanıyor

Halkımızın beklentilerinin hukuk düzenine daha hızlı yansıyacağını belirten AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Gülpınar, “Askeri disiplin mahkemeleri dışında askeri yargıya son veriliyor, yargı birliği sağlanıyor. Halkın beklentileri hukuk düzenine daha hızlı yansıyacak ve daha etkin bir işleyişe kavuşacaktır. Hızlı ve etkili bir yürütme, zaman kaybından kaynaklanan maliyet artışlarını ortadan kaldıracak, kaynak üretimine odaklanmayı sağlayacak, ekonomik büyüme ve kalkınma süreci hızlanacaktır. Güvenlik ile ilgili kararlar daha hızlı alınabilecektir. Türkiye, uluslararası toplumda kuşatıcı bir bakış ve duruşla daha güçlü ve etkin bir temsile kavuşacaktır. Kuvvetler ayrılığı prensibi, bugüne kıyasla daha güçlü bir şekilde hayata geçecektir. Yapılan düzenleme ile yasama-yürütme-yargı erkleri arasında doğabilecek çekişmeler çözümsüz bırakılmıyor. Her iki organ seçimlerinin birlikte yenilenmesi yöntemiyle Millet hakemliğinde çözüm sağlanıyor. Bu değişikliklerle hayata geçirmeyi hedeflediğimiz ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ bize özgü, Türkiye’nin dinamikleriyle ve tarihsel birikimiyle uyumlu bir sistemdir. Ve nihayet bu sistem AK Parti ve MHP’nin mutabakatıyla hazırlanmış ortak bir tasavvurun ürünüdür. Anayasalar, devleti hukukla sınırlamak için toplum tarafından hazırlanan metinlerdir. Ülkemiz siyasi tarihinde anayasalar; toplum veya temsilcileri tarafından değil, vesayetçi zihniyete sahip seçkinler tarafından, devleti hukukla sınırlamaktan ziyade, toplumu hizaya sokmak için hazırlanmış metinler olmuştur. Millet, anayasa yapma hakkını ya doğrudan ya da temsilcileri aracılığıyla kullanır. Fakat Millet, egemenliğin sahibi olmasından kaynaklanan bu hakkını hiçbir zaman kullanamamıştır. Bugüne dek, Osmanlı dönemi dâhil, beş anayasamız olmuştur. Hemen hemen tamamı, olağanüstü koşullarda ve darbe süreçlerinde hazırlanmış ve yürürlüğe konmuştur. Ülkemizde, hem yapılış şekli hem de içerikleri itibariyle en çok tartışılan yasal metinler, Anayasalardır” diye konuştu.

Gülpınar, Milletin, tekmil bir Anayasa inşa edemese de, ‘Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ olarak tanımlanan modelle, Anayasada en anlamlı ve en derinlikli değişiklik yapılmış olacağını söyledi./Haber Merkezi

AdminAdmin