SİVEREK
Giriş Tarihi : 31-10-2018 20:30   Güncelleme : 31-10-2018 20:35

Nar ekşisi vatandaşların geçim kaynağı oldu

Siverek'te bazı aileler ürettikleri nar ekşisini satıp aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor

Nar ekşisi vatandaşların geçim kaynağı oldu

Mahmut İZGÖR - Siverek'te kırsal mahallede yaşayan bazı aileler ürettikleri nar ekşisini satıp aile ekonomisine katkı sağlamaya çalışıyor.

Ekim ayı başlarında olgunlaşmaya başlayan narları bahçelerden toplayan vatandaşlar, özelikle dalında çatlamış dökülmeye yüz tutmuş narları toplayıp şire taşında sıkıp suyunu çıkardıkları meyveyi kaynatıp nar ekşisi haline getiriyor.

Saklama kaplarına doldurulan nar ekşisi, başta salata olmak üzere birçok yemekle birlikte tüketiliyor. Kaynatılmış ve saf olmak üzere iki şekilde satılan ürünler 30-35 TL arasında alıcı buluyor. Bölgede hazırlanan ev yapımı nar ekşisi çevre il ve ilçelerin yanı sıra Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyük kentlerde yaşayan Sivereklilere de kargo aracılığıyla ulaştırılıyor.

Evlerinde yapıp satıyorlar

Ergen kırsal mahallesinde yaşayan nar ekşisi üreticisi Mehmet Ütlü yaptığı açıklamada, bölgede nar üretimi konusunda ciddi potansiyeli bulunan Siverek'te her yıl sonbahar aylarında kırsal mahallerde bulunan nar bahçelerinde birçok vatandaş nar ekşisi üretiyor. Genelde dalında çatlamış narlar bahçeden toplatılıp organik bir şekilde hiçbir madde katılmadan saf nar ekşisi elde edilerek iç pazarda satıldığı gibi kargo aracılığıyla talep eden vatandaşlara ilçe dışına da gönderiliyor, son yıllarda vatandaşlar bu yolla aile bütçelerine katkıda bulunuyorlar" dedi.

AdminAdmin