SİVEREK
Giriş Tarihi : 22-03-2019 00:10   Güncelleme : 22-03-2019 00:10

Öğrenciler empati kurmak için 'engelli' oldu

Öğrenciler empati kurmak için 'engelli' oldu

Mahmut İZGÖR - Siverek’te bir grup lise öğrencisi, proje ödevi için engellilerin yaşadıklarına dikkat çekmek amacıyla bir günlüğüne engelli oldu.

Yenişehir Mahallesi'ndeki Mustafa Kemal Anadolu Lisesi 12. sınıflardan bir grup öğrenci, okulda proje ödevi olarak engellilerin bir günlük yaşamları konusunu aldı. Engelli vatandaşların bir günlük yaşamları ve karşılaştıkları sıkıntılara dikkat çekmek amacıyla kimi öğrenci tekerlekli sandalyeye otururken kimisi koltuk değnekleriyle yürüdü.

Gözleri kapalı olan kız öğrenci yol kenarında park eden araçları göremeyerek çarparken, tekerlekli sandalye kullanan öğrenciler ise hareket etmekte zorlandı.

Trafiğin yoğun olduğu ana caddede yolun karşısına geçerek kafeye girmeye çalışan tekerlekli öğrencilere ise arkadaşları yardım etti.

Gönüllü olarak projede yer aldığını söyleyen Asmin Koçer Özkan, "Engellilerin Siverek ilçesinde yaşadıkları zorlukları anlamak istedi. Bende gönüllü olarak yardımcı olmak istedim. Rampalarda tek başıma çıkamadım, kendimi çok kötü his ettim. Hiç kimse yardımcı olmak için gelmedi, yoldan geçen engelli bir vatandaş gelip bana yardımcı oldu. Orada kendimi gerçekten bir engelli gibi his edip ağlayacak oldum. Evet bize yol verenlerde oldu ama engelli rampalarının kapatılmış olması üzücü bir durumdu. Engelli bir yakınım var ve ben bunları yaşadıklarını hiç bilmiyordum. Ben sadece 15 dakikada bunları yaşadım ki onlar her zaman bunu yaşıyor. Şu an onları çok daha iyi anlıyorum." diye konuştu.

Farkındalık oluşturmak amacıyla böyle bir proje ödevi hazırladıklarını belirten öğrenci Fidan Batur, "Bir günlüğüne engelli arkadaşların yerinde olsaydık nasıl olurdu diye düşündük ve gördük ki çok zormuş. Bazı yollarda engelli rampası yoktu ve inişi gerçekten zordu. Yukarı çıkarken de yardım almadan çıkılması mümkün değildi. Kendimi kötü his ettim ve onların yerinde olsaydım çok zorlanırdım." dedi.

Görme engelli vatandaşların yaşamının zorluklarını anlatan öğrenci Eylem Tanrıverdi ise şu ifadeleri kullandı: "Gözlerimi kapatınca bir an kendimi boşlukta his ettim ve ne olacak diye çok korktum. Yolun karşısına geçerken gözlerimi kapattım ama birkaç saniye sonra dayanamadım ve gözlerimi tekrar açtım. Çünkü karşıdan gelen araç durmayıp beni ezerse diye endişelendim. Görme engelli vatandaşların hayat boyu o halde olmaları beni çok üzdü. Halkın engellilere yönelik biraz daha duyarlı olmalarını temenni ediyorum."

Öğrencilere duyarlılıkları nedeniyle teşekkür eden Siverek Engelliler Derneği Başkanı Feridun Şenateş, "Öğrenciler konuyla ilgili bize başvurdu, bizde kendilerine yardımcı olmak amacıyla tekerlekli sandalye ve koltuk değneği desteğinde bulunduk. Yaşananlara hep birlikte şahit olduk ki onların birkaç saatliğine yaşadıklarını bizler bir ömür yaşıyoruz. Gençlerin anlattıkları ise bizi bir hayli duygulandırdı. Onlar birkaç saatlik engelli hayatına dayanamadıklarını söylediler ki biz bunu hep yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

AdminAdmin