SİVEREK
Giriş Tarihi : 24-05-2018 23:37   Güncelleme : 24-05-2018 23:37

Ömrünü Siverek tarihine ve kültürüne adayan adam

Bu güne kadar 12 kitap bir Siverek ansiklopedisini hiçbir kurumdan destek almadan yazdı

Ömrünü Siverek tarihine ve kültürüne adayan adam

Mahmut İZGÖR - Siverek ‘te yaşayan 26 yıldır Siverek'in tarihi ve kültürüyle ilgili yazan 26 yılda ilçe ile ilgili bugüne kadar 12 kitap bir ansiklopedi yazan Emekli Devlet memuru Araştırmacı yazar Ramazan Özgültekin devlet memurluğundan ayrıldığında aldığı emekli ikramiyesiyle ilçenin Hasançelebi mahallesindeki ofisinde çalışmalarını sürdürüyor.

Ofisini öğrencilerin ders çalışması için adeta kütüphane haline getiren Özgültekin zengin bir kitap koleksiyonuna sahip, kütüphanesinde bu güne kadar Siverek'le ilgili yüzlerce eserin yanı sıra Siverek'in arşivi tutarak gelecek yıllara taşıyor, kütüphanesinde yaklaşık 16 bin Siverek ile ilgili bilgi ve belge bulunuyor. Araştırmacı yazar Özgültekin,  çaldığı çeşitli müzik aletleriyle dikkat çekiyor

Siverek Tarihinde İlk kez Araştırmacı-yazar Ramazan Özgültekin, Siverek'in ansiklopedisini hazırladı. "A'dan Z'ye Siverek Ansiklopedisi"  430 sayfalık oluşuyor.

Elinde Siverek ile ilgili yayımlan hazır 11 eserin olduğunun belirten araştırmacı yazar Özgültekin yerel yönetimlerin kültüre, sanata edebiyata ilgilerinin olmadığından yakınıyor.

Siverek'te üniversite öğrencileri bitirme tezlerini yazarın kütüphanesinden yararlanarak hazırlıyorlar. Öğrencilerin bazıları, halk kütüphanesi yerine yazarın kütüphanesinde çalışmayı tercih ediyorlar.

Siverekliler bu güne kadar kendi imkânlarıyla, Siverek ile ilgili çalışmalar yapan ofisini emekli ikramiyesiyle alan yazarın, çalışma ofisini dizayn ederek müze haline getirmesini talep ediyorlar.

Siverekli esnaf Mahmut Çakır Ramazan Özgültekin'in Siverek tarihine ışık tutan bir güneş olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Son 26 yıldır kendi çabalarıyla 12 kitap birde ansiklopedi yayınladı. İlerleyen yaşı ve ciddi sağlık sorunlarına rağmen halen çalışmalarına tek başına ve hiçbir kurumdan kuruluştan yardım almadan yapmaya devam ediyor. Biz Siverek halkı olarak bu değerimize destek  olmasını talep ediyoruz Siverek belediyesi,  çalışma ofisini  müze haline   getirilip  adını vermesini  talep ediyoruz,   eserleri  sadece yazılı basınla sınırlı değil yüz yıl önce kullanıla çok sayıda  ev gereçleri de   bulunuyor  belediyeden    ve tüm yetkililerden destek bekliyoruz" dedi

RAMAZAN  ÖZÜLTEKİN   KİMDİR?

1951 yılında Siverek'te doğdu. İlk ve orta öğrenimini Siverek'te tamamladı. Küçüklüğünden beri, çeşitli el sanatlarına  olan merakı, yaşamına, çeşitli el ve kültürel sanat zenginliğini kazandırmıştır. Kitaplara olan merakı ise, küçükte olsa, (tahminen 12-13 bin irili ufaklı çeşitli kitap, dergi, bulunmaktadır.)  bir kütüphaneye sahip olmasına  neden olmuştur. 1972 Temmuz'unda çalışmaya başladığı Siverek Devlet hastanesinde, 1997 yılında emekli oldu. Kütüphanesinde ki   kaynaklardan da yararlanarak, Siverek'le ilgili tarihi, sosyal ve kültürel araştırmalara başlamış ve Siverek'le ilgili zengin bir kitap, belge, bilgi, fotoğraf, ses ve görüntü kasetleri ile, bugüne kadar yayınlanmış İrfan ve Siverek Sesi gazeteleri arşivini meydana getirmiştir. 1995 ten sonra, Harran Üniversitesi, Siverek Meslek Yüksek Okulu değerli hocalarından Hüseyin Demirbağ ve Ekrem Akman ile birlikte  1997 yılında  tamamlanan "Dünden  bugüne Siverek", İsimli eseri basıma verdi. Çok kısıtlı belge, bilgi fotoğraf ve ekonomi imkânlarla yayınlanan bu kitap kısa zamanda halkın ve basının ilgisini çekti çünkü Siverek tarihinde bir ilkti. Emekli olduktan sonra şehir merkezindeki Koçali baba isimli türbenin bitişiğindeki bir mekânda çalışmalarını sürdürmekte ve bu mekânda her yaşta ve her görüşteki insanların gelip oturduğu, her konuda sohbet ettiği, dinlendiği, çeşitli konularda bilgilendiği bir mekân olarak bilinmektedir. Bu güne kadar Siverek'le ilgili 10 kitap, kendi şiirlerinin yayınlandığı 2 kitap ve dini konulu olarak 1 kitap ve Siverek'le ilgili bir dergi olmak üzere toplam 13 kitap 1 dergi yayınlamıştır.

Çeşitli gazete ve dergilerde yazı ve makaleleri yayınlanmış olup, birçok konferans, panel, söyleşi ve radyo Televizyon programlarına katılmıştır. Yurdumuzun çeşitli üniversitelerinden birçok öğrenciler, okutmanlar, araştırma görevlileri hocalar Siverek'le ilgili çeşitli konularda Yüksek Lisans, Lisans, bitirme tezlerini ve araştırmalarını kütüphanesi ve arşivinden yararlanmaktadırlar. Halen yapılan bu tez çalışmalarının, 50'nin üzerinde  birer örnekleri bulunmaktadır. Bütün bu çalışmaları kendi çok kısıtlı imkânlarıyla yürütmektedir, hiçbir resmi ve yerel kurum ve kuruluşun katkısı bulunmamaktadır.

AdminAdmin