SİVEREK
Giriş Tarihi : 06-01-2019 22:47   Güncelleme : 06-01-2019 22:47

Siverek esnafı artan Bağkur primlerinden yana dertli

Siverek Madeni Eşya Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Hacı İnan, devletten destek istedi

Siverek esnafı artan Bağkur primlerinden yana dertli

Mahmut İZGÖR - Siverek Şanlıurfa'nın en büyük ilçesi olup nüfus ve coğrafik yapı olarak Türkiye'de bulunan 38 ilden büyük bir ilçe olmasına rağmen  sanayi yok denilecekle kadar az. Halkın büyük bir çoğunluğu geçimini tarım ve hayvancılığın yanı sıra geçici tarım işçisi olarak çalışmak zorunda. İşsizlik Ortalamasının Türkiye'nin üstünde bulunduğu Siverek ilçesinde  son aylarda yükseltilen Bağ kur pirim ödemeleri çok sayıda bulunan küçük sanayi esnaflarını zorda bırakıyor.

Esnafların bağ kur borçlarını ödemekte zorlandığın belirten Siverek madeni eşya esnaf ve sanatkârlar odası Hacı İnan, esnaf ve sanatkârlarımızın pirim borçlarının ödenmesini yapması için devletin faizsiz kredilerle esnafı desteklemesi sosyal güvenlik ödemelerinde kolaylık sağlamasına, gerektiğini söyledi.

İnan gazetecilere yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Bizler Siverek madeni eşya esnaf ve sanatkârlar odası olarak bağ kur primlerinde yapılan artış esnaf ve sanatkârları zor durumda bırakmıştır bağ kura borcu olmayan esnaf sanatkâr var mıdır? Esnaf ve sanatkârlarımız 882 TL aylık primi nasıl ödeyecek.

Zaten bu zor hayat şartlarında geçinirken asgari ücretin artmasıyla bağ kur primleri de yükseldi. Bağ kur primleri 3 yılda yüzde 55 arttı. Esnaf ve sanatkârlarımızın bağ kur primi en az brüt asgari ücret üzerinden hesaplanıyor. Esnaf ve sanatkârımızın geçen yıl en düşük 700 tl olan primi bu yıl yüzde 26 artışla 882 TL oldu. Esnaf ve sanatkârlarımız bu meblağları ödemekte büyük güçlük çekiyor hem kendi sigorta primi hem de yanındaki işçinin primi derken esnaf ve sanatkârımız bu gır yükün altından kalkamaz durumuna gelmiştir. Bizler daha önce 3 ay bağ kur prim borcu olanlar sağlıktan yararlanamazken bu süreyi en az bir yılla çıkarılmasını beklerken yine yeni emekli olanların aldıkları bağ kur maaşlarının az olduğunu bu durumları iyileştirmeyi beklerken bu konu ile ilgili daha çok sıkıntılar varken ve bunların düzeltilmesini beklerken birde bu karşımıza çıktı bağ kur primi 882,21 TL olmuştur primi düzenli ödeyenler için ise bu tutar 754,61 TL olarak uygulanacak düzenli prim ödeyen bağ kurlular primlerinde indirim sayesinde 127,60 TL ye sahip olacak ancak yaşanan ekonomik sıkıntılardan dolayı düzenli prim ödeyen esnafımız yok denilecek kadar azdır düzenli ödeme yapanlarda bu durum aksaklıklara sebebiyet verecektir bir an önce düzenleme yapılmalı esnafımız rahatlamalıdır bu yukarıda anlattığım durumları yetkililer tarafından düzeltilmesini bekliyoruz esnaf ve sanatkârlarımıza bir kolaylık sağlanmalıdır" dedi.

AdminAdmin