SİVEREK
Giriş Tarihi : 25-07-2018 19:07   Güncelleme : 25-07-2018 19:07

Siverekli aileler eski geleneklerini sürdürüyor

Siverekli aileler eski geleneklerini sürdürüyor

Stajyer muhabir Şerife KURT - Siverek’te bazı aileler eski gelenek ve göreneklerinden kopmuyor ve yeni nesil,  bu gelenek ve göreneklere göre büyütüyorlar.

Özelikle kırsal alandan ilçeye göç etmiş, geleneklerini sürdürmek isteyen geleneklerine bağlı kalan bazı aileler çocukları ilk dişini çıkarınca ve yeni yürümeye başlayınca eski adetlere göre kutlama yapıyorlar.

Çocuklar ilk diş çıkarınca adına Kürtçe de " danok" dedikleri nohut ve öğütülmüş buğdaydan yapılan bu özel karışım mahalledeki komşulara, akrabalara dağıtılıyor. Bir diğeri ise çocuklar ilk adım attıklarında Kürtçe de " kostek " olarak adlandırılan bu gelenek çocuğun her iki başparmağına ince bir ip dolayıp birini ipi koparıp çocuğun elinde ki şekerlerle beraber koşup ve diğerinin onu kovalamasıyla başlıyor küçük bir kovalamaca sonrası ip ve şekerle geri gelen koşucu ilk şekeri çocuğun ağzına atıyor. Koca bir tepsini üzerine şeker, lokum, baklava, kadayıf, ceviz gibi ağza tat veren şeyler etrafta toplanan kişilere dağıtılıyor.

Bu gelenekleri hala sürdürdüklerini belirten Hatice Sümbül gelenekler hakkında şunları dile getirdi:

"Çocuklarımı ve torunlarımı bu geleneklerle tanıştırdım. Hepsi de attıkları ilk adımda kosteklerini, ilk diş çıkarttıkların da danoklarını dağıttım. Bu gelenekler bizim için toplumda iyi ilişkiler de bulunmamıza yardımcı oluyor ayrıca sağlık , bereket,bolluk ve iyi bir çocuk olacağına işaret sayılıyor " dedi.

AdminAdmin