SİVEREK
Giriş Tarihi : 06-07-2018 20:11   Güncelleme : 06-07-2018 20:11

Siverekli halı esnafından kaliteli halılar için tüyolar

Siverekli halı esnafından kaliteli halılar için tüyolar

Baran Besra ÜTLU - Siverek halı esnafları halı alan ve almak isteyen vatandaşları uyarıyor. Son zamanlarda halı piyasasında artan halı fiyatları cep yakıyor bunun yanı sıra artan fiyatlardan dolayı sağlıksız halı üretimi başlamış durumda. Hal böyle olunca Siverekli esnafta vatandaşa halı alımıyla ve kullanımıyla ilgili birkaç tüyo verdi.

6 yıllık halı esnaflarından Mahmut Güzen halı fiyatlarını artışını doların yükselmesine bağladığını dile getirirken şunları kaydetti:

"Doların yükselmesinden dolayı halı fiyatları yükseldi. Çünkü orijinal yünlerin fiyatı oldukça yüksek bu yüzden insanlarımız daha çok fabrikada üretilen ucuz ve kalitesiz halıları tercih ediyor " ifadelerini kullandı. Peki, vatandaş halıların kalitesini nasıl anlayacak sorusuna ise Güzen" bunu anlamak oldu oldukça kolay halıya küçük dokunuşlar yapın bu sayede halının yumuşaklığını test etmiş olursunuz. Oldukça yumuşak bir halı yüzde yüz yönden yapılmıştır. Ayrıca halıların dokuları da bu noktada oldukça önemlidir. Eğer halının dokusu düz ise bu tamamen yönden yapılmıştır eğer halının dokusu birbirine dolambaçlıysa bu halıda fabrika halısıdır" dedi.

Ardından halının yıkanışına ve Siverek ' te genellikle ne tür halı alındığına değinen Güzen "Biz esnaflar olarak halıların kesinlikle evde yıkanmasından yanayız. Çünkü halı yıkama fabrikalarının kullandığı kimyasal maddeler halıları oldukça yıpratır bu durum da halıların ömrünü azaltır. Evde yıkanılan halılar ise kimyasal madde bulunmayan malzemelerle yıkanmalıdır. Yazın yıkanan halılar ise güneşte değil gölgelik bir alanda kurutulmalıdır. Siverek 'te daha çok fabrika halıları alınıyor çünkü yön halılar oldukça pahalı ve cep yakıyor " dedi.

AdminAdmin