SİVEREK
Giriş Tarihi : 27-07-2018 19:21   Güncelleme : 27-07-2018 19:21

Siverekli marangoz ustasının meslek ünü ilçe dışına taştı

Siverekli marangoz ustasının meslek ünü ilçe dışına taştı

Mahmut İZGÖR - Siverek’te yaşayan çocukluğundan beri marangoz çırağı olarak mesleğe babasının yanında başlayan 40 yıldır geçimini marangozlukla sürdüren meslek ustasının sanatı çevre il ve ilçelere yayılarak mesleğinde ki başarısından dolayı müşterileri çevre il ve ilçelerden gelerek malzemelerini yaptırıyorlar.

İlçenin en eski marangozlardan olan Celal Urumca, teknik makineleri kullanmayarak el aletleriyle eski yöntemlerle tabure, masa, şark köşesi ve yeni doğan çocukların tahtadan beşikleri gibi malzemeleri yaparak geçimini sağlıyor.

Yaptığı meslekle bilgi veren Urumca, modern oyma aletleri yerine babadan kalma aletlerle mesleğini 50 yıl öncesi ruhuyla yaptığını, kendisinde kırk yıldır bu mesleğin içinde olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bu mesleği kırk yıla aşkındır ve severek yapıyorum. Zor bir meslek lakin ben zoru severim. Daha çok antika tarzı malzemeler yapmayı seviyorum ve talepler o yünde oluyor. Özellikle Siverek dışında ilgi daha fazla beni dışarıdan daha çok tanıyorlar. Siverek'te daha çok çocuk beşiklerini talep ediyorlar bende en az iki gün içinde siparişlerini teslim ediyorum. Sanırım ilçede bu mesleği eski usullerle ve büyük uğraşlarla yapan tek kişiyim. Bu mesleği de ben var oluncaya kadar da yapmaya devam edeceğim" dedi.

AdminAdmin