SİVEREK
Giriş Tarihi : 25-07-2018 19:06   Güncelleme : 25-07-2018 19:06

Siverekte ilk kent müzesi vatandaşların bağışlarını bekliyor

Vatandaşların bağışladığı eski malzemeler ve eski paralar kent müzesinde sergilenmeye başladı

Siverekte ilk kent müzesi vatandaşların bağışlarını bekliyor

Stajyer muhabir Şerife KURT - Siverek tarihinde ilk kez bir kent müzesi kurma çalışması başladı. İlçenin Şeytan küçesinde bulunan tarihi Gümrük hanında belediyenin öncülüğünde ve gönüllülerin desteğiyle, hazırlık aşamasında olan ilk kent müzedeki eşyalar resmi olarak sergilenmek için kültür bakanlığından onay bekliyor.

Müzeye ilk bağışı 95 yıldır ilçede yayın yapan Mustafa Kemal Atatürk'ün katkılarıyla kurulan İrfan gazetesi müzeye eski baskı makinelerini bağışlayarak katkı sunmuştu.

İrfan gazetesi imtiyaz sahibi Mehmet Güyüç yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

" Siverek köklü tarihe sahip geleneksel yaşamda direten bir kenttir. Gelecek kuşaklara Siverek'in eski yaşamını anlatmamızın tek yolu bir kent müzesine sahip olmaktır, manevi değeri büyük olan tüm makinelerimizi kent müzesine bağışladık, buradan tüm Siverek severlere çağırıda bulunuyorum lütfen kent müzesine sahip çıkın, elinizde bulunan ata dede yadigârı araçları kent müzesine bağışlayın, bu kent müzesi ancak bağışlarınızla ayakta durur, size karanlıkta kalan tarihinize bir bağış yaparak müzenin aydınlığında bulundurun"  dedi.

Kent müzesi için bir yıldır çevre köylerden ve ilçeden, vatandaşların yıllar önce kullandığı malzemelerden oluşan yaklaşık 500' ün üstünde eşya bulunmakta. Çoğu kişiler müzeye eskiden kalma antik eşyaları bağışlarken çoğu kişilerde para karşılığında elinde bulundurduğu  tarihi  değeri olan  eşyaları müzeye satıyorlar. İlçede henüz resmi olarak sergilenmemesine rağmen özelikle ilçe dışından gelen vatandaşlar tarafından daha çok ilgi görüyor.

Kent müzesi sanat tarihi görevlisi Gülbahar Ayata yaptığı açıklama şunları kaydetti:

"Kent müzemiz henüz tamamlanamadı daha eski eşyalar toplanmakta ve hazırlıklarımız henüz bitmiş değil. Tüm bu hazırlıklar bitince müzeye gelen eşyalar dönemlerine göre ayrılıp ayrı odalarda sergilenecek ve ayrıca bambudan yapılmış heykellerde müze de bulunacak. Bu bambu heykellerin başında Siverek'in ünlü isimleri olacak, örneğin Şıwan Perwer, Yılmaz Güney gibi isimler yer alacak.  Müzeye dışarıdan gelenlerin ilgisi daha yoğun.  Siverek'te yaşayanların ilgi duymamasının asıl nedeni buradaki eşyalara aşina olmaları. Çoğu insanımız bunları görmüş o yüzden buradaki eşyalar pek bir şey ifade etmiyor. Müzeyi henüz toparlamaya çalışıyoruz eğer kültür bakanlığı da onay verirse bir yıl içinde müzedekileri sergileyebileceğiz. Belediye ve kültür bakanlığının daha hızlı bir karar vermesini ve bir an öne müzeye ziyaret edip Sivereklileri müzeyle tanıştırmalarını istiyoruz. " dedi

AdminAdmin