SİVEREK
Giriş Tarihi : 11-03-2018 23:54   Güncelleme : 11-03-2018 23:54

Siverek'te tarihi eski evlerin koruma altına alınıp yenileme talebi

Gurbetteki Siverekliler doğdukları mahallelerin ve evlerin korunup aslına uygun yenilenmesini istedi

Siverek'te tarihi eski evlerin koruma altına alınıp yenileme talebi

Mahmut İZGÖR - Mazisi milattan önce 5000'li yıllara kadar uzanan Siverek'in ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu kesin bilinmemekle beraber Sümer, Asurlar, Medler, Eti,Kamuk, Hurri ve Mitanilerin burada değişik zamanlarda hüküm sürdükleri hem eski tarih kaynaklarında, hem de son zamanlarda yapılan tarihi kazılardaki buluntular sayesinde anlaşılmaktadır. Şehrin etrafında kurulduğu kale ilk defa Asurlular tarafından yapılmıştır. Daha sonra Bizanslıların eline geçen Siverek kalesi Diyarbakır'ın dış saldırılara karşı korunması ve ordu konaklama yeri olarak kullanılmıştır.

Siverek tarihi kadar eski olan betonarme yapılar yapılmadan önce, Siverek'te yaşam taş evlerde sürüyordu. Toprak çatışlı bazalt taştan yapılan bu yapılar günümüzde ilçenin en eski mahallelerinden bir olan Hasançelebi ile Camikebir mahallerinde çokça bulunmaktadır.Siverek belediyesi  son yıllarda  özelikle  tarihi değeri bulunan  bazı evleri, hanları ve hamamları  aslına uygun restore etmesi kentte tarihe ve tarihi yapıları gün yüzüne çıkarma ve tarihi gelecek kuşaklara aktarması  yönünden iyi bir çalışma olarak değerlendirse de ilçe dışında yaşayan Siverekliler eski mahallerde bulunan toprak çatılı evlerin aslına uygun olarak iki mahallede   geleneksel Siverek küçelerinin oluşturulmasını talep ettiler.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklamada bulunan İrfan gazetesi yazarı Gurbetteki Siverek'liler  sitesi yöneticisi Arzu Kılıç yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

" Günümüzde belediyecilik artık yol, kanalizasyon hizmetleriyle sınırlı değil, yerel yönetimler kentlerin ekonomik, tarih ve turizmiyle de ilgilenmeli bu alanda yatırımlar yapmalı. Siverek nüfusuna kayıtlı olup ilçe dışında doğan büyüyen binlerce Siverekli vardır. Bu insanlar atalarının doğup yaşadıkları yerleri görmek isterler, Siverek Belediyesinden talebimiz, eskiden küçe dediğimiz eski Siverek küçelerinin aslına uygun restore edip geleneksel Siverek evleri de kullanılan yaşam gereçleriyle donatıp bu küçeleri butik otel haline getirmeli dışarıdan gelecek olan Siverekliler atalarının dedelerinin yaşadığı o dönemi yaşamalarına olanak sağlanmalıdır. Siverek belediyesinden talebimiz eski mahallerde bir veya birden çok sokakta Siverek kültürüne uygun evlerin restorasyonunu sağlayıp, geleneksel Siverek yaşamını gelecek kuşaklara aktarmalarını talep ediyoruz. Biz dışarıda yaşayan bir çok Sivereklinin talebinin bu yönden olduğunu rahatlıkla söyleye bilirim"  dedi.

AdminAdmin