SİVEREK
Giriş Tarihi : 03-11-2023 22:39   Güncelleme : 03-11-2023 22:42

Soba ustalarının kış mesaisi başladı

Soba ustalarının kış mesaisi başladı

Mustafa Barış DURAK -  Kentimizde yaşamlarını kış aylarında kullanılan sobaları yapmakla sürdüren ustalar kış hazırlıkları için gece bile çalışmak zorunda kalıyorlar.

Yapılan sobaları genelde kırsal kesim ve doğal gaz bulunmayan mahallelerde kullandığına dikkat çeken 40 yılık soba ustası Veli Dümbüllü yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

" Eskiden yani doğal gaz ilçeye gelmeden kış aylarında vatandaşlar odunluk veya kömürlü soba kullanıyorlardı. Teknolojinin gelişmesiyle doğal gaz ve elektrikli ısıtıcıların devreye girmesiyle soba kullanımı çok azaldı. Bir 20 yıl öncesine gidersek biz soba ustaları temmuz ayının sıcaklığında kış  hazırlığı için soba yapımına başlıyorduk. Meslek ustaları her yıl azalıyor, bazı ustalar mesleği terk etmek zorunda kaldılar. Şimdilerde kış aylarında bir iki ay kala saç soba üretimine başlıyoruz. Bazen çevre il evlerinden sipariş aldığım için gecede çalışmak zorunda kalıyorum. Ben şu anda dükkânda yalnız çalışıyorum işi öğreteceğim çırak bulamıyorum. Bir kaç yıla kalmaz bende işi terk edeceğim hem fabrikasyon soba çoğaldı, hem de işi öğreteceğimiz çırak yok. Meslek doyurmuyor, teknoloji geliştikçe el yapımı soba yapanların sayısı azalıyor.

AdminAdmin