SİVEREK
Giriş Tarihi : 05-07-2018 20:32   Güncelleme : 05-07-2018 20:32

Tarih çöplük içinde

Siverek'in ender tarihi yerlerinden bir olan Abdalağa hamamı yok oluyor

Tarih çöplük içinde

Mahmut İZGÖR - Siverek'te tarihi kalenin eteğinde bulunan, Osmanlı mimarisinin güzel örnek eserlerinden biri olan tarihi Abdal ağa hamamı her geçen gün yıkılarak tarihi özelliğini yitirmeye devam ediyor. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu 1982 yılında 3342 sayılı kararıyla koruma altına alınan ancak bu güne kadar korunamayan tarihi hamam her geçen gün kaderine terk edilerek adeta çöplük yuvası haline geldi.

Yine Kültür bakanlığı gayrimenkul eski eserler ve anıtlar yüksek Kurulu'nun 09.04.1982 gün A-3342 sayılı kararı ile korunması gerekli eski eser olarak tescil edilmiş, ancak gün geçtikçe daha da harap olan bu tarihi hamamın korunması için herhangi bir önlem alınmamıştır.

Siverek Kalesinin doğusunda yer alan Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan Siverek'te önemli tarihi yapılardan biri olan ve uzun süredir bakımsızlıktan dolayı yıkılmaya yüz tutan hamamın daha önce restore edileceği söylenip kaderine terkedildiği bilinmektedir.

1970 yılına kadar faal olarak kullanılan hamam 2002 yılında restore edilmek için boşaltılmıştı. Hamam özellik olarak bazalt taşından yapılmış ve ılıklık, yıkanma ve bekleme olmak üzere üç  bölümden oluşuyor. Yıkanma bölümü yıkılarak yerin altında kalmış, diğer bölümleri ise yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bırakılmıştır. Yıkanma odalarının bir kısmı civar işyerlerine eklendiği bir kısmının da toprak altında kaldığı iddiaları var.

AdminAdmin