SİVEREK
Giriş Tarihi : 21-12-2017 00:03   Güncelleme : 21-12-2017 00:03

Yok olmaya yüz tutmuş mesleklerini yaşatmak amacıyla dernek kurdular

Kanaat önderi İzol yeni kurulan Siverek Esnaf ve Zanaatkârlar Derneği'ni ziyaret etti

Yok olmaya yüz tutmuş mesleklerini yaşatmak amacıyla dernek kurdular

Bir zamanlar altın bilezik olarak tabir edilen, vatandaşların çocuklarının bu altın bileziği ede etmeleri için mesleğin ustalarına çocuklarını teslim ederken" Eti senin kemiği" dediği meslekler bir bir teknolojiye yenildi.

Teknolojiye daha fazla direnemeyen ustalar birer ikişer dükkânlarının kepenklerini kapattı mesleğe veda etmek zorunda kaldı.

Bir zamanların gözde meslekleri arasında olan bakırcılık, kalaycılık, semercilik, keçecilik, ağaç oymacılığı marangozluk, gümüşçülük, sıcak demircilik meslekleri gün geçtikçe yok olmaya devam ediyor.

Mesleğin ustaları iş yapamadığı için çırak çalıştıramıyor dolayısıyla mesleğin yeni ustaları yetişemiyor.

Siverek ilçesinde teknolojiye yenilmemek mesleğini icra etmek için mücadele veren Hamza Saklım ve Ali ihsan Dübüllü mesleklerini devam ettirmek, gelecek kuşaklarla taşımak amacıyla Öncülüğünde kurulan kısa adı (SİZİN-DER )Olan Siverek Esnaf ve zanaatkârlar Derneğini kurarak çalışmalara başladılar.

Derneğin Kurucularından Ali İhsan Dübürlü, ilçede mesleklerini zor şartlar altında devam ettiren tüm zanaatkârı derneğin çatısı altında toplamaya davet ederek şunları kaydetti:

"Derneğimizin amacı; Unutulmaya yüz tutan, sanat ve zanaatların yaşatılması, korunması ve gelecek nesillere aktarılması amacıyla;  Araştırma ve Geliştirme kısaca( ARGE) çalışmaları, plan ve projeler yapmak ve uygulamak amacı ile kurulmuştur. Derneğimizin hiçbir siyasi amacı yoktur. Bu mesleği gelecek kuşaklara tanıtmak amacıyla çeşitli projeleri hayata geçireceğiz çalışmalarımıza tüm halkımızın destek vermesini bekliyoruz" dedi.

Derneğin kuruluşundan büyük mutluluk duyduğunu belirten Kanat önderi Hasan İzol yeni kurulan Siverek Esnaf ve zanaatkârlar Derneğini ziyaret ederek kurucularıyla bir süre görüştü. İzol burada yaptığı açıklamada şunları kaydetti" geleceğini bilmeyen, köklü sanatına sahip çıkamayan toplumlar gelecek kuşaklara miras bırakamazlar. Bir zamanlar altın bilezik olarak değerlendirilen günümüzde halen bu meslek erbaplarının yaptığı malzemeleri kullanan son kuşak olarak el sanatlarımıza ve bu sanatları icra eden zanaatkârlara sahip çıkmak siyaset üstü olup bir memleket meselesi olarak görülmelidir. Ustalarımızın bir araya gelip dernek kurmaları beni sevindirdi. Dernek çalışmalarınızda Hasan İzol olarak elimden geleni yapacağımı bilmenizi isterim. Şunu çok iyi bilmeliyiz ancak toplumun sanatkârları yazarları, düşünürleri ve kanat önderleri bir araya gelip birlikte proje ürettiklerinde o toplum kalkınır"

Dernek kurucuları kanat önderi Eczacı Hasan İzol'un ziyaretinden duydukları mutluluğu dile getirerek iadeyi ziyarette bulunacaklarını belirttiler.

AdminAdmin