SİVEREK
Giriş Tarihi : 20-08-2019 18:52   Güncelleme : 20-08-2019 18:52

Zulüm altında yaşayan Myanmar'dan dünya Müslümanlarına çağrı

Zulüm altında yaşayan Myanmar'dan dünya Müslümanlarına çağrı

Mahmut İZGÖR - İnsani Yardım Vakfı (İHH) koordinasyonuyla kurban bayramını Myanmar Müslümanlarıyla birlikte geçiren Siverek Yardımlaşma Derneği ( SİYAR DER) Başkanı Cevdet Ökenek Myanmar'da yaşayan mazlum halkın yaşadığı sıkıntıları yerinde yaşadı.

iverek Yardımlaşma Derneği ( SİYAR DER) Başkanı Cevdet Ökenek İnsani yardım vakfı(İHH) koordinasyonuyla kurban bayramını Myanmar Müslümanlarıyla birlikte geçirdi.

Budist baskısı altında yasayan halkın sağlıksız koşullarda yaşadığını Urfanatik Gazetesine izlenimlerini paylaşan ökenek; "kurban bayramında evimden çocuklarımdan binlerce kilometre uzakta olmam hiç ağrıma gitmedi, tersine mutlu oldum. Bu yıl Hac sıram geldi ben Myanmar'da Müslüman kardeşlerimle olmayı seçtim. Onlarla birlikte olduğum için mutluydum ancak yaşadıkları ortam beni insanlığımdan utandırdı. Myanmarlı Müslüman kardeşlerim Müslümanların desteğini bekliyor'' ifadelerin yer verdi.

Ökenek; Arakan Asya'da Bangladeş, Tayland, Çin ve Filipinler'e komşu olan Myanmar Cumhuriyetinde 7 eyaletten biridir. Ekseriyeti Müslümanlardan oluşmaktadır. Myanmar 1948 yılında bağımsızlığını ilan ettikten sonra ülkede yaşayan Müslümanları vatandaş olarak saymayıp, kimlik vermemiştir. Dolayısıyla 3.5 milyon Arakanlı Müslüman vatansız duruma düşmüştür. Bir de Müslümanların yaşadığı Arakan bölgesinde zengin petrol ve gaz yatakları olunca oradaki Müslümanlara karşı bir soykırım başlatılıp Camileri cemaatle beraber, evleri içinde yaşayanlarla birlikte ateşe verilmiş yakılmıştır. Kadınlara tecavüz edilip çocuklar katledilmiştir. Bu olaylar neticesinde 1 milyon 300 bin Müslüman komşu Bangladeş'e sığınmış kaçamayan 300 binin üzerindeki Müslüman ise kamplarda tutsak edilmiştir ve bu kamplardan hiçbir şekilde dışarı çıkarmamaktadırlar. Hiçbir sağlık hizmeti alamamakta hiçbir şekilde eğitim hakları bulunmamaktadır. Öyle ki Arakandaki ait üniversiteye el konulup Budistlere tahsis edilmiştir. Kamplardaki 300 binin üzerindeki Müslüman dışardan gelen insani STK'ların yardımları ile yaşamlarını sürdürmeye çalışmaktadır. Kamplara girmek için özel izin gerekmektedir. Giriş çıkış için kısıtlı zaman verilmektedir.  Bizler de İHH insani yardım vakfı olarak, siz değerli bağışçıların kurban ve yardımlarını ulaştırmak için çok uzun ve yorucu bir yolculuktan sonra özel izinle kamplara girip bizlere emanet edilen yardımları ulaştırdık. Arakan kampları dünya üzerinde insanların yaşadığı en zor ve imkânları en kısıtlı olan kamplardır. Kampların denize kıyısı olmasına rağmen balıkçılara ayda bir gün avlanma izni verilmektedir. Kamplardaki barınma alanlarının tamamı kamış ve bambu ağaçlarından yapılmıştır. Evler 3-4 metrekarelik alanlardan oluşmaktadır tabi bu barınakların ev niteliği taşıdığı söylenemez. Su ihtiyaçlarını muson yağmurlarının oluşturduğu doğal fakat sağlıksız göletlerden karşıladıkları için yağmurlar bitince ciddi su sıkıntısı yaşanmaktadır. Yemek olarak temel besin maddesi haşlanmış pirinçtir. Büyük ölçüde dışardan gelen yardımlarla karşılanmaktadır. Çocuklar yarı çıplak ve tamamı ayakkabısızdır. Halk her an yeni bir soykırımla karşı karşıyadırlar. Avrupa ve Birleşmiş Milletler her zaman olduğu gibi Arakan'da da Müslümanların maruz kaldıkları soykırım ve zulümlere sessiz kalmaktadırlar. Dünyada insanca düşünebilen ve vicdanı olan herkesin bu insanların maruz kaldıkları zulümlere sessiz kalmamaları ve vicdani yükümlülük olarak bu insanlara karşı ellerinden geleni yapmaları gerekmektedir.

 

AdminAdmin