SİVEREK
Giriş Tarihi : 28-06-2018 19:58   Güncelleme : 28-06-2018 19:58

Karacadağın bitki türleri gün yüzüne çıkarılıyor

Ziraat mühendisi araştırmacı Mustafa Pekşahin Karacadağ bitki türlerini bir kitapta toplayacak

Karacadağın bitki türleri gün yüzüne çıkarılıyor

Mustafa ATLI - Siverek'te yaşayan yıllardır ilçenin tarımsal kalkınması için çeşitli projeler hazırlayıp çiftçilere destek molan ziraat mühendisi araştırmacı Mustafa Pekşahin, bu kez karacadağ bölgesinde kendiliğinden oluşan doğal bitki türlerini bir kitapta bir araya getirmek istiyor.

Bölgede keşif edilmemiş bitki, sayısının çok olduğunu bölgenin ziraat fakülteleriyle birlikte çalışıp,bu bitkileri gün yüzüne  çıkarmak bir kitapta   toplamak istiyor.

Bölgede bulunan bilim adamları ve kırsal kalkınmaya gönül vermiş kişi ve kurumlardan destek beklediğini belirten Pekşahin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

"Karacadağın İlk bitki çeşitliliği 1841 yılında kotschy adlı araştırmacı tarafından yapıldı. Yaptığımız araştırmalar sonucunda birçok araştırmacı tarafından uğrak bir yer olmuşsa da tam anlamıyla detaylı bir şekilde araştırma yapılmamıştır. Karacadağ çok önemli bir bitki florasına sahip, Bölgede bulunan birçok bitki Batı ülkelerinde ilaç, parmüferi ve boya sanayisinde kullanılmaktadır. Fakat bölgede yaptığımız araştırmalar neticesinde 40 50 yıl önce yetişen bir bitkinin bugün varlığından söz edilemez. Bunun Sebebi ise bölgede yapılan ağır otlatmaya bağlıdır. Bugün baktığımızda bölgede 39 familyadan, 154 cinse ait, 254 bitki türü, toplam 258 takson belirlenmiştir. Bölgede keşif edilmeyi bekleyen bitki türleri çok, bu güne kadar keşif edilip bilinmeyen bir bitki türü ise; Cionura erecta ( Panzehir otu)

Siverek Karacadağ Bölgesinde 1841 yılında yapılan araştırmalar sonu keşfedilmiştir. Avrupa'da İlaç sanayisinde en çok kullanılan bitkilerden biridir. Panzehir otu, terletici, balgam söktürücü, kramp çözücü, şişkinlik giderici, peklik giderici, virüsleri ve bakterileri yok edici ve de kalp ve kan dolaşımı düzenleyicidir. Panzehir kökü natürel ilaç yapımında, panzehirotu ise tentür yapımında kullanılır, çok zehirli olması nedeniyle dikkatli kullanmak gerekir. Kendi çabalarımızla yapacağımız araştırma ile Karacadağın bitki florasını bitki resimleri ile beraber bir kitap haline getirip Milletimizin hizmetine sunacağız" dedi.

AdminAdmin