DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Dr. Fahriye Yonca AYAS (MEZOPOTAMYA PRENSESİ)
Dr. Fahriye Yonca AYAS (MEZOPOTAMYA PRENSESİ)
Giriş Tarihi : 31-07-2019 20:14

MEVSİMLİK TARIM İŞÇİSİ KADINLAR VE SAĞLIK SORUNLARI

Tarımda makine gücünden çok insan gücü kullanılan ülkemizde, yeterli gelir düzeyine sahip olmayan aileler çoğunlukla Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi bölgelerden Çukurova ve Ege bölgelerine gitmektedirler. (1,2,3) Bu şekilde çalışan tarım işçileri Mevsimlik Tarım İşçisi olarak adlandırılmaktadır.

Bölgemizden göç eden çalışanlar çok olduğu için Mevsimlik Tarım İşçilerinin sorunları bölgemiz sorunları olarak kabul edilmek zorundadır.

Mevsimlik tarım işçileri ülkemizde İş Sağlığı ve Güvenliği açısından riskli ama gerektiği şekilde takip edilemeyen gruplardan biridir.

Mevsimlik tarım işçisi olarak çalışan kadınlar üstlenmiş oldukları tarım işçiliğinin yanı sıra ev işlerinden, çocuk bakımından, yemek yapılmasından da sorumludurlar. Bu yönü ile bakıldığında sağlık açısından en fazla risk altında olanlar kadınlardır.

Gerek konutların ve tuvalet banyo ortamlarının temizlik açısından yetersizliği, gerekse sağlık hizmetlerine ulaşmadaki güçlük özellikle kadınların ve kız çocuklarının daha fazla hastalanmalarına neden olabilir.

Koşullara bağlı olarak tarım sektöründe; üreme sağlığı sorunları, kas iskelet sistemi sorunları ve solunum sistemi hastalıkları ile sindirim sistemi hastalıklarının, hayvanlardan bulaşan hastalıkların sık olduğunu bildirilmektedir. Kaza ve yaralanmalar, zehirlenmeler, kanser, ruhsal ve nörolojik bozukluklar da sıklıkla bildirilen sağlık sorunlarıdır. (4)

Tüm bunlar üst üste konduğunda saydığımız koşullarda karşımıza çıkabilecek kadınlar için en önemli sağlık sorunlarından biri mantar enfeksiyonları olabilir. Çünkü su yok, hava sıcak, mikroorganizmaların yaşaması için elverişli bölgeler; kadınlar gerekli temizlik ve bakım koşullarından uzak.

Kadınlarda görülen genital (vajinal) enfeksiyonların en sık rastlananlarından biri mantar enfeksiyonudur. Cinsel bölgede kaşınma, yanma, süt veya peynir gibi akıntı, cinsel ilişki sırasında ağrı olabilir. Evli olmayan genç kızlarda da görülebilir çünkü etkenleri arasında stres, temiz olmayan tuvalet ve banyolar, yanlış çamaşır ve temizlik maddeleri kullanımı, antibiyotik kullanımı vardır. Ayrıca kokulu tuvalet kağıdı kullanımı, sürekli pet kullanmak, spiral, cinsel organları sürekli sabunla yıkamak, naylon iç çamaşırları, parfümlü kondomlar ve şişmanlık mantara neden olabilir.

Evli olan kişilerde eşten eşe bulaşabilir. İlaç ile tedavisi çok kolaydır ancak ne yazık ki:

Kadınlarımız gerek bulundukları yerde doktor olmadığından gerekse utandıkları için bazen bu sorunu çözemeyebilirler. Ancak ilerleyen vakalarda tedavi zorlaşabilir; çekilen acı artar. Bu durumlarda yapılması gereken ve en basit çözüm en yakın aile hekimine gitmektir. Bilinmeyen kulaktan kulağa geleneksel tedaviler daha çok zarar verebilir.

MANTAR OLMAMAK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ

Pamuklu iç çamaşırı kullanmak

Tuvalet öncesi ve sonrası ellerimizi yıkamak

Genital bölgeleri sabunla değil duru su ile yıkamak ve iyice kurulamak

Her gün çamaşır değiştirmek

Tüylerin alınması

Kokulu tuvalet kağıdı kullanmamak

Genital bölgeye parfüm, kolonya, pudra sürülmez

Mümkünse çamaşırları güneşte kurutmak veya ütülemek

Çamaşırların durulama suyuna zaman zaman elma sirkesi katıp biraz bekletip durulamak

Tuvaletleri mümkün olduğunca temiz tutmak

Mantar belirtisi olabilecek, kaşıntı, koku, akıntı durumunda utanmayıp sağlık kuruluşuna gitmeye çalışmak. Evli kişilerin eşi ile tedavi olması gereklidir.

Unutulmaması gereken iki konu ise Mevsimlik Tarım İşçilerinin sorunları bölgemizin sorunlarıdır ve sağlık söz konusu olduğunda soru sormaktan ve doktordan utanılmaz.

Bu koşullardan utanacak olanlar mevsimlik tarım işçileri değil; onları bu şekilde çalıştıran kişi, kurum ve sistemlerdir. Sağlıklı ortamlarda çalışmak insani bir haktır.

Yıl 2019 ve hala bunları tartışıyoruz, yazıklar olsun bize…

Sevgi ve saygılarımla…

Dr. Fahriye Yonca AYAS

KAYNAKLAR

1. Gürgen, Y., Tarımsal İşgücünün Sorunları ve Verimliliği Arttıracak Bazı Önlemler , M.P.M. Yayınları, Ankara, 1982.

2. Erk, N., Burgut, R., Yıldırım, E., Çukurova Bölgesine Gelen Geçici Tarım İşçilerinin Çalışma ve Yaşam Koşullarının İyileştirilmesi TÜBİTAK- TOAG 519 Projesi, Adana, 1986.

3. Özbekmezci Ş., Sahil S., Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sosyal, Ekonomik Ve

Barınma Sorunlarının Analizi Gazi Üniv. Müh. Mim. Fak. Der. J. Fac. Eng. Arch. Gazi Univ.

Cilt 19, No 3, 261-274, 2004

4. Şimşek Z., Koruk B. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 0-5 yaşları arasındaki çocukların büyüme ve psikomotor gelişimine mevsimlik tarım işçiliğinin etkisi Turkish Journal of Public Health 2011;9(3)

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA