DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Arzu KILIÇ
Arzu KILIÇ
Giriş Tarihi : 29-06-2017 18:01

BİR ANNENİN GÖZÜYLE EĞİTİMİMİZ

Ülkemizde eğitim alanında sorunlar her geçen gün daha da içinden çıkılmaz hale  geldi. Yetkililerin umarsızlığı kötüye gidişi gördükleri halde herhangi bir çözüm üretmemeleri, çağdaş eğitim sistemlerinden giderek uzaklaşmaları umutlarını geleceğinden endişeli ana babaların sayısını her geçen gün arttırmaktadır.

Ne yazık ki; bu kaygıların sonucu arayışlar başlıyor ve bazen doğru bazen de  doğru sandıkları yanlışlıklar girdabında savrulup gidiyorlar.Oysa sağlıklı bir eğitim sistemi ülkenin ulusal sorunudur ve en doğruyu bulmak ve uygulamak devletin görevidir.Yönetenlerin kafalarındaki eğitim sistemini   zorla uygulama  ve uygulatma çabaları anne babaları farklı arayış içine itmektedir.. Yaşanan süreç içerisinde anne babaların çocuklara göre  kaygıları daha fazla artıyor, dolayısıyla çocuklarını da bu kaygıyla besliyorlar..

Ülkemiz zor dönemlerden ve süreçlerden geçiyor. Bir ülkenin istikrarlı doğru  ve sağlıklı gelişebilmesi   için en önemli ayağının en önemli faktörün eğitim olduğunu hepimiz biliyoruz. Dünya geneli yapılan PİSA sınavlarında son sıralarda yer alıyoruz. Kendi dilinde okuma anlamada bile yetersiz olduğumuz yerde nasıl iyi bir eğitim sistemimiz var diyebiliriz ki. Metropollerde bulunan en iyi okullarda dahi matematik Türkçe gibi en temel dersler boş geçebiliyor. Yabancı dili ön plana çıkaran özel okullarda dahi çocuklar yabancı dili tam anlamıyla öğrenemeden mezun oluyorlar.

Uzmanlarca  eleştirilen, yanlış olduğu söylenen bir sistemin niçin matematik ve fen dersleri seçmeli olmuyor denilerek savunması yapılıyorsa oturup düşünmek gerekir. Şu bir gerçektir ki bu düşüncenin hâkim olduğu hiçbir ülkede bilim adamı yetişmez, Nobel adayı çıkmaz.

Eğitimin doğru verilmediği, amacına ulaşmadığı yerde her anlamda gerileme başlıyor. Yatırımlar azalıyor, doğru yerde doğru iş yapılmıyor ve yaşananlarla doğru orantılı olarak işsizlik artıyor. İnsanların yaşam kaygılarından dolayı psikolojileri bozuluyor, toplumsal ve bireysel şiddet artış gösteriyor. Eğitimin en geri kaldığı bölgelerimizde cemaatler, tarikatlar, kötü niyetli dernekler çocukları taraflarına çekerken terör saldırıları başkaldırıyor.

Her geçen gün kötüye giden bu düzende anne babalar çocuklarının gelecek kaygılarını yaşıyor ve çaresizlikle bir şeyler yapmanın telaşını yaşıyor. Ne yapmalı, nasıl yapmalı. Öncelikle çocuklarımızın  ruh sağlığını bozmadan çözüm aranmalı, doğru kişi kurumlardan yararlanmalıdır. Çözüm aranırken ergenlik dönemi ve öncesi çocuklarımızın kaygılı ortamlardan uzak tutulmasına özen gösterilmelidir.

Çocuklarınızın dil gelişimine önem verin. Kitap okuma alışkanlığı kazandırın gerekirse beraber okuyun. Unutmayın ki okuma anlaması yetersiz olan kişilerin matematik ve fen dersleri de zayıf olur. Okuduğunu anlayan ve yorum yapan öğrenci her dalda başarılıdır.

İletişim becerileri daha güçlü olan çocuklarda özgüven sağlam gelişir, suç işleme oranı ve saldırgan davranışlar minimuma iner, uyumsuzluk problemleri azalır. Çocuklarınızın düşüncelerini önemseyin, onların düşüncelerine değer verin ki değerli olduklarını hissetsinler. Birey olmanın hazzını yaşatmadığınız sürece  güvensiz ve pısırık olurlar. Sorgulamazlar, karar veremezler. Çocuklarınız gerçeklerle ne kadar erken yüz yüze gelirse sorun çözerken zorlanmazlar.

Çocuklarınızı sevin ilgi gösterin sarılın kucaklayın onları ne kadar çok sevdiğinizi söyleyin. Ona güvendiğinizi hissettirin ama gizli takibi asla elden bırakmayın. Sonuçta arkadaş çevresini, kiminle nerede ne yaptığını bilmek en doğal hakkınız ve göreviniz olduğunu unutmayın. Başarılarını takdir edin, sıkıntılarında çözmeyin çözmesi için destek olun. Kendi stresinizi çocuğa yansıtıp kaygı oranını arttırmayın. Çocuğunuzu TV, bilgisayar vb. etkenlerin karşısında bırakıp uygunsuz programlar izleyip oyunlar oynamalarına zemin hazırlamayın buna engel olun.

Çocuklarınıza bağırma, hakaret etme, aşağılama, rencide edici cümleler sarf etme, fiziksel şiddet uygulamadan kaçının. Çocuğun ilk güven duyduğu yer ailesidir bu duygunun zedelenmesine kaybetmesine izin vermeyin .

Ekonomik durumunuz yeterli gelse dahi çocuğunuzun her istediği oyuncağı almayın. Çocuğunuzu çok sevdiğinizi kanıtlamanın yolu bu değildir. Her hoşunuza giden davranışını ödüllendirmeyin, bir gün başarısız olduğu zaman kendine olan güveni yerle bir olur. Boşa vakit geçirip eğleneceği oyuncaklar yerine gelişimini destekleyecek materyaller oyuncaklar seçin. Gerekirse bu konuda uzmanlardan destek alın.

Özgüvenini ve sorumluluk duygusunu destekleyin gelişimine çok önem verin. Kendi ayakları üzerinde durmayı öğretin. Bırakın yemeğini kendi yesin, pijamasını kendi giysin, oyuncaklarını kendi toplasın sorumluluğunu daha iyi kavrayabilmesi için ödevlerini kendi yapsın.

Aile büyükleri ve üyeleriyle ilişkilerinizi kontrollü sağlayın. Onların çocuğunuzun her istediğini yaparak doyumsuz şımarık çocuk yaratmalarına müsaade etmeyin kuralları baştan koyun.

Çocuklarınıza beklemeyi sabırlı olmayı öğretin. İstediklerini elde etmek için başkalarının haklarına saygı duyabilmesi için beklemesini bilmesi gelişimi açısından oldukça önemlidir. Unutmayın ki değişmeyen tek şey değişimdir. Geçmişle yaşamayı değil geleceği nasıl yaşarımı  öğretin. Öğretin derken öğrenmeyi  de  ihmal etmeyin bırakın bazen de onlar size bir şey öğretsin. Çünkü öğrenmenin en iyi yolu öğretmektir.

Günümüz bilgisayar çağı, bilgiye ulaşmak çok kolay yeter ki hayatımızı kolaylaştıran bu iletişim araçlarını doğru ve amacına uygun kullanalım ve kullanmalarına öncülük edelim. Ailede idol daima anne babadır.Eskilerin değimiyle "ne ekerseniz onu biçersiniz".

Çocuğun özellikle 3-6 yaş dönemindeki kazanımları çok önemlidir. Bu dönemde aldığı yaralar, travmalar ergenlik döneminde hatta bütün hayatı boyunca yaşayacaklarından daha etkili ve kalıcıdır.

Çocuğunuzun sağlıklı gelişimini tamamlayabilmesi için kendinizden fedakârlık etmeniz gerektiğini unutmayın. Ev ortamındaki huzursuzlukları gidermeye çalışın. Neşeli, keyifli ve pozitif bir ortam yaratın. Annelik babalık misyonunu gerçekten doğru üstlendiyseniz bunu yapmak zorunda olduğunuzu asla unutmayın. Fakat sakın rol yapmaya kalkmayın, çocuklar çok zeki bunu hemen anlayacaklar ve daha farklı sıkıntılar gelişimsel bozukluklar oluşacaktır.

Ülkemizde ekonomik sıkıntılar, işsizlik, şiddet, terör gibi durumların belirsizliğe doğru sürüklendiği gibi çocuklarımızın eğitimi ve geleceği de belirsizliği yoğun yaşatan hissettiren bir durumdur. Lütfen kendi imkânlarınızı sonuna kadar doğru kullanmaya çalışın elinizden gelenin fazlasını yapmaya çalışın. Ne zaman nasıl düzeleceğini bilmediğimiz sistemsiz bir sistemin içerisinde en değerli varlıklarımızın kaybolmasına izin vermeyin. Çocuklarımızı ne kadar küçük yaşta eğitmeye yön vermeye başlarsak onları dışarıdan gelecek kötü etkenlerin elinden kurtarmış oluruz. Var olan özgüvenleri sayesinde güçlü kararlı mücadeleci kendi sorunlarıyla baş edip çözüm üretebilen sağlıklı kişilikli karakterli bireyler yetiştirmiş oluruz.

Dünyaya bir çocuk getirme kararı alırken yarın onların karar verici olacaklarını unutmayın.

Unutmayın onlar bu dünyaya gelmek istemediler

Siz istediğiniz için geldiler

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
ÇOK OKUNANLAR
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3493
  • 2FENERBAHÇE3386
  • 3TRABZONSPOR3355
  • 4BEŞİKTAŞ3351
  • 5RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3349
  • 6ÇAYKUR RİZESPOR3348
  • 7KASIMPAŞA3346
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3345
  • 9CORENDON ALANYASPOR3345
  • 10EMS YAPI SİVASSPOR3345
  • 11YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3441
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3339
  • 13MKE ANKARAGÜCÜ3337
  • 14MONDİHOME KAYSERİSPOR3337
  • 15TÜMOSAN KONYASPOR3336
  • 16GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3334
  • 17VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3333
  • 18ATAKAŞ HATAYSPOR3333
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3330
  • 20İSTANBULSPOR3316
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA