DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Arzu KILIÇ
Arzu KILIÇ
Giriş Tarihi : 18-05-2017 17:36

EĞİTİME GENEL BAKIŞ ÖZELDE SİVEREK’TE ÖZEL OKULLAR

Şüphesiz her çocuk kendi ebeveynlerinin en değerli varlığıdır. Daha onlar doğmadan gelecekleriyle ilgili hayaller kurulur, planlamalar başlar. Çocuk büyüdükçe ihtiyaçlar artar aileyi tatlı bir telaş sarar. Okul dönemi geldiğinde hangi okul olacak? Öğretmen bayan mı erkek mi? Acaba öğretmen sinirli mi? Öğretmen anne mi, derken sorular artar gider.

Dünya ülkelerinde kaliteli eğitimin önemi her geçen gün artmaktadır. Eğitimin ihtiyaçları ve nitelikli eğitimin artması adına çeşitli kaynaklar kullanılmakta ve kaynak arttırma yolları aranmaktadır. Ülkelerin gelişmişliği , prestiji, sosyo-ekonomik düzeyi, refah düzeyi, tüketen değil üreten bir toplum olması eğitimle tamamen doğru orantılıdır.

Ülkemizde en çok önem verilmesi gereken unsurlardan biri eğitim olmasına rağmen gerek maddi kaynakların yetersizliği, gerek siyasi-politik nedenler akabindeki stratejiler ve daha birçok nedenden dolayı eğitim ayağımız hep zayıf ve yetersiz kalmıştır. Çocuklarımız her geçen gün değişen müfredat ve kurallarla sistemsizliğin sistemi içerisinde güçlükle kazanmaya, başarmaya çalışmışlardır.

Devletimizin eğitimi sisteme oturtup sağlıklı hizmet veremeyişinden dolayı özel sektör yatırımlarını da kaçınılmaz hale getirmiştir. Sektörün boşluğundan ve ihtiyacından dolayı özel okul sayısı her geçen gün artmaktadır. Özel okul yatırımcıları-yöneticileri dünyadaki eğitim sistemlerin inceleyip öğrencilerin ihtiyaçlarını araştırıp belirleyip; zaman zaman yurt dışından program, kaynak, materyal satın alarak uyguladıkları farklı programları ve uygun materyallerle destekleyerek devlet okulu standartlarının üzerinde eğitim-öğretim ortamı oluşturup hizmet vermektedirler. Özel okullar öğrenciye daha nitelikli eğitim verirken yönetici ve öğretmenlerine programları daha iyi uygulayabilmeleri adına hizmet içi eğitimler verirler. Öğretmen öğrenciyle karşı karşıya gelmeden hazırlanmış olur süreci daha sağlıklı ve sistemli yönetir, dinlemeyi öğrenmeyi etkin kılar.

Her anne baba çocuğunun eğitim kalitesinin yüksek olduğu, donanımlı bir okulda okumasını ister. Hızla artan özel okul sayısına rağmen hala nüfusu iki yüz bini devirmiş ilçelerde özel okul bulunmamaktadır. Bu ilçelerimizden Siverek buna en güzel örnektir.

Günümüzde Siverek’te adı özel okul olsa da bu okullarımızın, büyük bir kısmı dershanelerden dönüştürülen okullar. Aşağıda yazacaklarım daha çok eğitim kampusu manasında özel eğitim kurumlarının olmadığı sonucu çıkarılırsa yazım daha iyi anlaşılacaktır.

Üç yüz bini geçmiş genç nüfusuyla, ilçe hala bir özel okula sahip değildir. İlçede sosyo-ekonomik durumu çok iyi olan aileler dahi yaraya parmak basıp duyarlı hareket etmemişler çözüm bulmak istememişlerdir. İstememişlerdir diyorum çünkü; geçmiş zamanda ekonomik durumu çok iyi ve sürekli başka sektörlere yatırımın yapan ilçenin önde gelen bir liderine “Özel okul kuralım bu kadar zeki ve yetenekli çocuk harcanmasın sahip çıkalım eğitim düzeyi artsın.” dediğimde “Biz böyle mutluyuz, insanların kafasını karıştırma başımıza iş çıkarma.” demişti. Oysaki bu lider kendi çocuklarını büyük şehirlerde, marka kolejlere gönderiyordu.

Zihniyet ve feodal yapı değişmediği sürece düşünceler hep böyle devam edecektir. Kimi ; halk bilinçlenirse eğitim seviyesi yükselir, farkındalık artarsa ağalığını kaptıracak diye korkuyor; kimi hizmeti devletten bekliyor; kimi ise büyük şehirlere göç etmiş şehirlerin kalabalığı içerisinde kaybolmuş memleketini çoktan unutmuş. Kişiler şahsi hareket edip değerlerine sahip çıkmayı unutunca olan Siverek ve Siverek gibi ilçelere oluyor.

Özel okul yatırımcılarının diğer illere ilçelere yaptıkları yatırımları verdikleri desteği Siverek ve Siverek gibi ilçelere uyguladığı takdirde bölgede eğitim seviyesi yükselecek, sosyo-ekonomik durum iyileşecek ayrıca bu durum devleti finansal açıdan rahatlatacaktır. Özel okul girişimcileri bakir bölgelere giderek planlamalarda bulunup bunları hayata geçirilmesini sağlamalıdırlar. Ayrıca ilçede özel okul yapılması rekabeti doğuracağından halka daha fazla hizmet sunulacak ve ticari açıdan bir hareketlenme olacaktır.

Sevgili Siverek halkı; önce kendinize ruh katın Siverek’e iyi bakın genel ihtiyaçlarınızı ve eğitim ihtiyaçlarınızı belirleyin sonra da kendinize inanın. Çaresizlik tükenmişlik hissini bir kenara bırakıp kaderci olmaktan çıkarak başaracağınıza inanın. Unutmayın ülkemizin, bizlerin, çocuklarımızın geleceği ancak sağlam temellere dayalı bir eğitimle yön alacaktır.

NELER SÖYLENDİ?
@
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA