DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Şükrü DOLAŞ
Şükrü DOLAŞ
Giriş Tarihi : 05-07-2018 20:41

ANIZI YAKMIYORUZ GELECEĞİMİZİ YAKIYORUZ!

Anız yakma olayı aslında Türkiye'nin genel sorunu olmakla birlikte, uzun yıllardan beridir kentimiz Siverek'te hasat mevsiminden sonra tarlayı temizlemek amacıyla en kısa ve kestirme yolu seçip anızı yakıyoruz.

Tutuşturduğumuz her anız yüzlerce bitki kökü ve canlı hayvanla birlikte yakıp geleceğimizi, doğamızı yakıyoruz.
Gazeteci olarak her yıl anız yakma olayıyla ilgili yazdığım haber ve köşe yazılarıyla vatandaşları uyarmaya çalışıyorum.
Anız yakma olayının doğru olmadığını yazılarımızla uyarmamıza rağmen yasal olarak yasak olan bu anız yakma olayı maalesef halen devam ediyor.
Tarlalardan çıkan alevler adeta yüreğimizi yakıyor, gökyüzüne doğru yükselip havayı karartan duman adeta boğuyor bizi, Yaşanan anız yangınlarından dolayı,vicdanen rahatsız olduğum gibi, insan oğlunun kendi geleceğini elleriyle yok etmesine bir anlam veremiyorum.!!!
Gazeteci olarak vatandaşları bu konuda yeterince uyaramadığımıza inanarak, bu konuda işin uzmanlarının yapmış olduğu hayati önem taşıyan uyarıları çiftçilerimizle paylaşarak bu konuda ve en önemlisi doğanın ve gelecek nesillerin yaşamsal haklarına saygı duyma adına, anız yangınlarının zararlarını ve anızlardan nasıl faydalanılacağını anlatan Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Sami Süzer hocanın yazısını köşeme alarak okurlarımla paylaşmak istiyorum.
1. ANIZ YANGINLARI VE NEDENLERİ:
Buğday ve arpa gibi tahıllar hasat edildikten sonra tarlada geriye kalan köklü sap veya sürülmemiş tarlaya anız denilmektedir. Ayrıca hububat hasadı yapıldıktan sonra tarla yüzeyinde anıza ilave olarak biçerdöverin arkasında bıraktığı sap samandan oluşan namlularda bulunmaktadır. Bu namlulardaki saplar balya makinesi ile bağlanıp toplanarak kâğıt ve karton sanayinde selüloz hammaddesi, hayvancılıkta kaba yem, ahırlarda altlık olarak değerlendirilmek üzere kullanılmaktadır.
Anız yangınları, nadiren rast gele atılan sigara izmaritinden çıkmaktadır. Maalesef çoğu kez anızlar, resmi makamlarca yakılması yasaklanmasına rağmen, konunun önemini yeterince bilmeyen bazı kişiler tarafından ikinci ürün ekmek, üst üste tahıl ekilişinde daha kolay sürüm yapmak gibi bahanelerle gizlice yakılmakta, yaktırılmakta ve daha sonra çoban yaktı veya sigara izmaritinden çıktı denilmektedir. Gerçekte bilinçli olan çobanlar, anızların hayvanlarına çok kıymetli yem ve otlak oluşturduğunu bilmektedirler ve anız yakılmasına kesinlikle karşıdırlar. Anızların önemini bilen çiftçiler de, bitki artıklarının sürümle toprak altına karıştırılmasının organik madde ile humusu sağlamada çok gerekli bir doğal kaynak olduğunu bilirler ve yakılmasını istemezler. 
2. ANIZ YAKMANIN TOPRAK ÜZERİNDE YAPTIĞI OLUMSUZ ETKİLER:
2.1. Anız yangınlarının toprak içersindeki faydalı canlıları ve organik maddeyi yakması: Anızlar yakıldığında tarla toprağı yüzeyinde 252 oC bulan yakıcı bir sıcaklık oluşmaktadır. Bu yüksek sıcaklık toprağın üst katmanlarındaki kil gibi toprak parçacıklarını pişirmekte, topraktaki birçok faydalı mikroorganizma ve solucan gibi küçük canlıları yakarak öldürmektedir. Ayrıca anız yakılması sonucu oluşan yüksek sıcaklık toprağın üzerindeki sap, anız gibi artıkları yakarken toprağın üst tabakasındaki organik maddeyi de yakmakta, bazı mikroelementleri bitkilerin faydalanamayacağı forma dönüştürmekte ve bu gibi tarlalarda yetişen ürünlerde makro ve mikro besin maddesi noksanlıkları görülmektedir.
2.2. Toprakta bitkilere yarayışlı besin maddelerinin azalması, verimin düşmesi: Kurak bölge tarlalarında anız yakılması ile tarım topraklarında organik madde hızla azalmakta, C/N (karbon/azot) oranı olumsuz etkilenmekte, bitki besin maddelerinin alınımındaki katyon değişim kapasitesi, alınabilir potasyum, toprağın kireç muhteviyatı, suya doymuşluğu, toprak asitliği ve alınabilir toplam azot miktarı olumsuz etkilenmektedir. Anızı yakılan tarlalara ekilen ayçiçeği, buğday, patates, mısır, pamuk, şeker pancarı, kavun karpuz gibi bitkilerde yetişme döneminde azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, kükürt, molibden, bor, demir gibi bitki besin maddesi noksanlığı çok sık olarak görülmekte ve bitkiler normallerine göre daha kısa, sarı ve cılız kalmakta, kolayca hastalıklarına yakalanmakta ve verimleri çok düşmektedir. 
2.3. Toprağın su tutma kapasitesinin düşmesi ve çoraklaşması: Anız yakılması sonucu toprağın bünyesindeki organik maddenin azalması sonucu su tutma kapasitesi ve havalanma özellikleri olumsuz etkilenmektedir. Anızları sürekli yakılan tarım topraklarında organik madde oranı %1'in altındadır. Bu gibi organik madde oranı düşük tarlalarda tohum yatağı hazırlığında topraktaki tav (rutubet) yetersizliği problemleri olmakta, ekilen bitkilerin çıkışlarında büyük noksanlıklar görülmekte ve yeknesak bir gelişme olmamaktadır. 
2.4. Tarla topraklarında su ve rüzgâr erozyonunun artması: Anız yangınları, tarla yüzeyini bitki örtüsüz bırakacağından, toprağı doğrudan yağmur damlalarına ve rüzgâra açık hale getirmektedir. Çok değerli tarım topraklarının en değerli üst katmanları su ve rüzgâr erozyonu sonucu taşınarak yok olmaktadır. Bazen şiddetli yağışlarla, çoğunlukla anızı yakılan bitki örtüsüz çıplak arazilerden gelen kuvvetli seller, kara yollarını, göletleri, barajları, hatta yerleşim yerlerini çamur ile doldurmakta, önemli ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
2.5. Orman yangınları, ekolojik dengenin bozulması ve tatlı su kaynaklarının azalması: Anızların orman içerisinde veya yakınında yakılması ise çok daha büyük felaketlere neden olmaktadır. Anız yakma sonucu oluşan büyük orman yangınları, insanlık için temiz hava ve doğal zenginlik açısından son derece değerli olan ağaçları, kuşları, arıları, böcekleri yakmakta ve ekolojik dengeyi hızla bozarak su kaynaklarını da kurutmaktadır. Yakın tarihimizde, Çanakkale'nin Gelibolu yarım adasında anız yakmaya bağlı olarak gelişen ve çok büyük bir alanda ormanlarımızın yok olmasına neden olan en büyük orman yangınını ulusça hiç bir zaman unutmamalıyız.
2.6. Trafik kazaları ve telefon direklerinin yanması: Kara yolu kenarlarındaki anızların yakılması sonucu büyük duman bulutları oluşabilmekte ve trafikteki taşıtların görüşünü beklenmedik anda engelleyerek ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır. Yine anız yangınları sonucu telefon direkleri yanmakta ve çok önemli maddi kayıplara neden olmaktadır. 
3. ANIZ YAKMANIN BİYOLOJİK MÜCADELE ÜZERİNE YAPTIĞI OLUMSUZ ETKİLER:
Anız yangınları biyolojik mücadelede büyük önem taşıyan Trissolcus spp. Türlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Söz konusu bu süne yumurta parazitoitleri (Trissolcus spp.), buğday ürününün kalitesini önemli oranda düşüren süne zararlısının yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak doğal bir biyolojik mücadele ile bize yardımcı olmaktadır. Doğal mücadele sayesinde milyonlarca dolarlık ilaç, araç, işçilik tasarrufu ile hububat ürününün kalitesi de korunmaktadır. Biyolojik mücadelede faydalı olan birçok faydalı böcek tarla sınırlarında, yol kenarlarında, akarsu boylarında çalılıklarda yaşama olanağı bulmaktadır. Anız yangınları sonucu bu çalılık ve ağaççıkların yanması ile biyolojik mücadelede çok faydalı olan yumurta parazitoitlerinin yanında afidlerle beslenen uğur böceği (Coccinella septempuctata ) ve fare yiyen yılanlar gibi birçok faydalı canlı da zarar görmektedir.
3.1. Anız Yakma ile Oluşan Yangınlardan Olumsuz Etkilenen Başlıca Faydalı Canlılar: Zararlı böcekleri yiyen, yumurtalarına zarar veren ve onları hastalandıran bazı doğal mücadele ajanları bulunmaktadır. Anız yangınlarından olumsuz etkilenen bu biyolojik mücadele ajanları şunlardır: Predatörler (zararlı böcekleri yiyenler): Biyolojik mücadelede unlu bit predatörü (Cryptolaemus montrozieri), beyazsinek predatörü (Serangium parcesetosum), kırmızı örümcek predatörü (Stethorus spp.), kırmızı örümcek predatörü (Phytoseiidae), uğur böceği Coccinella septempuctata), Syrpid türleri, Chrysopa carnea, Radollia cardinallis, örümcekler, Carabidae türleri, peygamberdevesi, Reduviidae gibi bazı faydalı predatörler kullanılmaktadır.
Parazitoidler: (zararlı böceklerinin Gelibolu yarım adasında anız yakmaya bağlı olarak gelişen ve çok büyük bir alanda ormanlarımızın yok olmasına neden olan en büyük orman yangınını ulusça hiç bir zaman unutmamalıyız.
2.6. Trafik kazaları ve telefon direklerinin yanması: Kara yolu kenarlarındaki anızların yakılması sonucu büyük duman bulutları oluşabilmekte ve trafikteki taşıtların görüşünü beklenmedik anda engelleyerek ciddi trafik kazalarına neden olmaktadır. Yine anız yangınları sonucu telefon direkleri yanmakta ve çok önemli maddi kayıplara neden olmaktadır. 

3. ANIZ YAKMANIN BİYOLOJİK MÜCADELE ÜZERİNE YAPTIĞI OLUMSUZ ETKİLER:
Anız yangınları biyolojik mücadelede büyük önem taşıyan Trissolcus spp. Türlerinin yok olmasına neden olmaktadır. Söz konusu bu süne yumurta parazitoitleri (Trissolcus spp.), buğday ürününün kalitesini önemli oranda düşüren süne zararlısının yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakarak doğal bir biyolojik mücadele ile bize yardımcı olmaktadır. Doğal mücadele sayesinde milyonlarca dolarlık ilaç, araç, işçilik tasarrufu ile hububat ürününün kalitesi de korunmaktadır. Biyolojik mücadelede faydalı olan birçok faydalı böcek tarla sınırlarında, yol kenarlarında, akarsu boylarında çalılıklarda yaşama olanağı bulmaktadır. Anız yangınları sonucu bu çalılık ve ağaççıkların yanması ile biyolojik mücadelede çok faydalı olan yumurta parazitoitlerinin yanında afidlerle beslenen uğur böceği (Coccinella septempuctata ) ve fare yiyen yılanlar gibi birçok faydalı canlı da zarar görmektedir.
3.1. Anız Yakma ile Oluşan Yangınlardan Olumsuz Etkilenen Başlıca Faydalı Canlılar: Zararlı böcekleri yiyen, yumurtalarına zarar veren ve onları hastalandıran bazı doğal mücadele ajanları bulunmaktadır. Anız yangınlarından olumsuz etkilenen bu biyolojik mücadele ajanları şunlardır: Predatörler (zararlı böcekleri yiyenler): Biyolojik mücadelede unlu bit predatörü (Cryptolaemus montrozieri), beyazsinek predatörü (Serangium parcesetosum), kırmızı örümcek predatörü (Stethorus spp.), kırmızı örümcek predatörü (Phytoseiidae), uğur böceği Coccinella septempuctata), Syrpid türleri, Chrysopa carnea, Radollia cardinallis, örümcekler, Carabidae türleri, peygamberdevesi, Reduviidae gibi bazı faydalı predatörler kullanılmaktadır.
Parazitoidler: (zararlı böceklerin ) yumurtasına zarar verenler): Biyolojik mücadelede yoğun olarak kullanılan bazı faydalı parazitoid böcekler sünenin ilkbaharda buğday yaprakları üzerine paketler halinde bıraktığı yumurtalarının içersine kendi yumurtasını bırakarak sünenin çoğalmasını engellemede büyük önem taşımaktadır. Diğer bazı yumurta parazitoidleri (Trichograma spp. ve Trissolcus spp.), yaprak biti paraziotidi, yıldız koşnili paraziotidi, beyazsinek parazitoidi (Cales noacki), kırmızı kabuklubit parazitoidi (Aphytis spp. ve Comperialla spp.) türleridir.
Patojenler: (zararlı böcekleri hastalandırarak zarar verenler): Süne ve hortumlu böceğinin patojeni (Beauveria bassiana), yaprak bitlerinin patojeni (Fusarium spp.), ekin kurdu gibi bazı zararlı larvaların patojeni (Bacillus thuringienses).
4. SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM AÇISINDAN ANIZLARIN TOPRAĞA FAYDALARI:
*Toprakta organik madde oranının artması: Anızlar, tarlalarda yakılmayıp uygun bir toprak işleme aleti ile sürülüp organik madde kaynağı olarak tekrar geri toprağa verilmelidir. Anızların sürülmesi tav uygunsa gölge tavı denilen hasattan hemen sonra, uygun değilse yağmur yağdıktan sonra Sonbaharda yapılabilir. Anızların sürülmesinde toprağı devirerek işleyen pullukların ayarlı olmasına ve anızları tamamen toprağın altına gömülmesine dikkat edilmelidir. Anızların işlenmesinde ön gövdecikli ve kulağı uzatılmış ilave kulaklı pulluklarda kullanılmaktadır. Anızlı toprağın 2025cm arası derinlikte işlenmesi anızların organik maddeye dönüşebileceği derinliğe gömülmesini sağlamada yeterlidir. Anızların uygun sürümüyle bitki artıklarının tekrar toprağa kazandırılması ile organik maddeye doğal dönüşüm sağlanacak ve sürdürülebilir tarım açısında verimlilik korunacaktır. 
*Organik maddenin toprak içerisinde sünger görevi görmesi: Anızlar, tarımda verimliğinin sürdürülmesinde ve toprakta çok gerekli olan rutubetin muhafazasında organik madde, sünger görevi görmektedir. 
*Toprakta besin maddelerinin ve erozyona karşı direncin artması: Organik madde, rutubetin yanında bitkiler için çok gerekli olan besin maddelerini de depolamakta ve toprak zerrelerini bir birine harç gibi yapıştırarak su ve rüzgâr erozyonunu da önlemektedir. 
*Kurak dönemde bitkilere ekonomik olarak faydalı su sağlaması: Organik madde, kış döneminde düşen yağışların sağladığı suyu sünger gibi emerek depoladığından tarlaya ekilen ürünün çıkışından olumuna kadar olan dönemde bitkinin ihtiyaç duyduğu suyu ekonomik olarak sağlamaktadır. 
5. ANIZLI TOPRAK İŞLEMENİN ÖNEMİ:
*Tarım topraklarının verimliliğinin korunması: Anızların, soklu pulluk gibi uygun aletlerle tarla toprağına karıştırılmasına anızlı toprak işleme denir. Anızlı toprak işleme, toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik dengesini düzenlemek amacıyla toprağın organik madde oranını korumak, su tutma kapasitesini artırmak ve verimliliğini sürdürmek için yapılmaktadır. Anızlı toprak işlemede, tarla toprağı anız sapları ile bir malç oluşturduğundan yağışlı dönemlerde düşen suyun toprak içersine girmesini ve tutulmasını sağlayarak oluşacak rutubetli ortam sap artıklarının mikroorganizmalar tarafından parçalanarak organik maddeye ve bitki besin maddelerine dönüşmesini sağlamaktadır. Anızlardan oluşan bu organik madde aynı bir sünger gibi toprağın içersinde bitkiler için gerekli suyu ve besin maddelerini depolar. 
*Kurak koşullarda tarla toprağının bitkiler için gerekli rutubeti depolaması: Zamanında iyi işlenmiş anızlı topraklar, kurak mevsimlerde bünyelerindeki zengin organik maddeye bağlı olarak rutubeti korur ve üzerinde yetişen bitkilere gerekli suyu sağlayarak verim kayıplarını önemli oranda önler. Anızların her yıl yakıldığı tarım alanlarında ise organik madde kaybı olduğundan yavaş yavaş geçen yıllar içersinde toprak zerrelerini birbirine bağlayan doku ile su tutma kapasitesi zayıflar, verim düşer, rüzgâr ve su erozyonu olur, çoraklaşma başlar.
6. SONUÇ:
*Hububat anızlarını yakmayarak, tarımsal zararlı böcekleri yiyen, yumurtalarına zarar veren ve onları hastalandıran doğal biyolojik mücadele ajanları korunmalıdır. 
*Türk çiftçisi olarak sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarla topraklarımızın verimliğinin korunması kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır. 
*Ülkemiz topraklarının şimdiki ve gelecekteki nesilleri doyuracak ürünü vermesi ve onlara güzel yeşil bir çevre, doğa bırakılması bu olumlu düşüncenin herkesçe benimsenmesine bağlıdır. 
*Üreticiler ve ilgililer, hububat hasadının biçerdöver operatörlerince olabildiğince alçaktan (1015 cm) yapılmasını denetlemeli, anızları gölge tavında veya sonbahar yağışlarından sonra ayarlı uygun bir soklu pullukla sürüp toprağın altına karıştırmalıdırlar. 
*Anız yakılması ve anızlı toprak işleme konularında çiftçilerimiz daha geniş teknik bilgiyi kendilerine en yakın Tarımsal Araştırma Enstitüsü, Ziraat Fakültesi, Tarım il ve İlçe Müdürlüklerinden alabilirler''
Herkes için yaşanılır bir dünya umuduyla. 
Saygılarımla…

NELER SÖYLENDİ?
@
Şükrü DOLAŞ

Şükrü DOLAŞ

DİĞER YAZILARI Devletin xestehanesinden ne haber? Ben demiştim; Eviniz yanarken avluyu süpürmekten vazgeçin Koçali Aymaz'ın Sivereklilere veda gibi vasiyeti… SİZ HİÇ YALNIZ KALDINIZ MI? AKIL VE YÜREK MAHKEMESİ Neden ölümü seçiyorlar? SİVEREK’TE TARIM LİSESİ NEDEN YOK? ULUSLARARASI SİVEREK SEMPOZYUMUNUN ARDINDAN İŞTE BEN BÖYLEYİM… İKİ ÇIRTIK BİR ZILGIT KADINLAR GÜNÜ KUTLU OLSUN BARIŞ SADECE İSTEMEKLE OLMUYOR ESKİ MAHALLELİMLE BİR GÜN At, Avrat, Silah Ve Ali atı sattı avrat uğruna İÇİMDEN GELENİ YAZACAĞIM Hangi ara ve neden bu kadar ölü sevici olduk? NE KADAR ADAMIZ İT BİLE EMEKTEN ANLAR, İNSAN NEDEN ANLAMAZ SU HAYATTIR HAYAT KAYIP GİDİYOR GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE KIRILAN KALP ALÇI TUTAR MI KEKOM? BARIŞ SADECE İSTEMEKLE OLMUYOR SİZ İNTİHAR EDERKEN BAŞKASINI ÖLDÜRMEYİN!... KADERİN CİLVESİ Mİ ?... Ekonomik Kriz var mı? Yok mu? SOSYAL HİZMETLER MÜDÜRLÜĞÜNE ÇAĞIRIMDIR!.. SİVEREKLİ MERTTİR İNSANLIK KAZANACAK [ANNEMLE BİR ANIM YAZAR DOSTUM RIFAT MERTOĞLU'NA SEVGİLERİMLE ÖLÜMLÜ SEVDALARI SEVDİM BEN SENSİZ GEÇEN HER PAZAR SENSİZ GEÇEN HER PAZAR SİVEREK’TE YEREL BASININ DÜNÜ BU GÜNÜ… BAZEN DERTLERİNİZİ ÖLMÜŞLERE ANLATIN İÇİMİZDE ÖLEN BİRİLERİ VAR SİVEREKLİ MADENCİLER KÜÇÜK GELİNLER VE HUKUK YAYIN TARİHİ:2006--- YARIN BAYRAM. HER KES GİDECEK YA BİR ŞAFAK VAKTİ, YA DA GÜNEŞ BATARKEN BABANIZ HİÇ AÇLIKTAN AĞLADI MI? GENÇLİK BİZİM ESERİMİZ PEKİ BİZ KİMİZ? SİVEREK'İN YAZ GECELERİ YILDIZLARI YORGAN YAPTIM MAMEY BİYE FISTIK GETİR KADIN VE PAPATYA AĞITLAR BULUTLARI UTANDIRDI {ÇİLEKEŞ ANNELERİN GÜNÜ MÜ OLUR?) İŞTE BEN BÖYLEYİM… SU HAYATTIR HAYAT KAYIP GİDİYOR GÖZLERİMİZİN ÖNÜNDE ZENGİNLİK İÇİNDE YOKSULLUK YAŞIYORUZ SİVEREK DEPREME NE KADAR HAZIR? SİVEREKLİ ŞEYHO'NUN ACILARI ÖLÜNCE BİTTİ İNSAN BAZEN DARALIYOR SONUÇLARA SAYGI DUYMAK.. İNSANIMIZA NELER OLUYOR?, NEDEN İNTİHAR!.. BU KOVALAR BİZİ BOĞAR SEVGİLİYE MEKTUP VE 14 ŞUBAT YALANLARI SENDE HER KES GİBİSİN ÇÖPTE YAŞAMINI ARAYAN ADAM DEMİRCİLER ÇARŞISINDA (BİR YANIM HEP SÜRYANİ KALDI) İNSANLIĞA LAYIK OLMAK ÖLÜMLÜ SEVDALARI SEVDİM BEN SİVEREK'TE KLASİK DİLENCİLİK YERİNİ MODERN DİLENCİLİĞE BIRAKIYOR.. BU GÜNE KADAR DEFALARCA YAZDIK ENGELSİZ YAŞAMI ENGELLEYEN BİZLERİZ!.. 3 Aralık'ta şov yapanda Bizleriz BU GECE KENDİMDEN GÖÇÜYORUM SİVEREK'TE İŞ KAZALARI DEMİRCİ MEHMET "BİR ÇİÇEK KADAR OLAMADIK" YAŞLI ADAM VE ÇINAR YAPRAĞI AH… AH… BU EYLÜL AYLARI BU GÜN 12 EYLÜL BU GÜN ANNEM ÖLDÜ YÜREĞİME İYİ BAK KEKOM.. BEN GELDİM.... BEN GELDİM.... KEŞKE KARACADAĞDA SAĞIR VE DİLSİZ BİR ÇOBAN OLSAYDIM UYKUSUZ GECELERİM …. SİVEREK’TE YEREL BASININ DÜNÜ BU GÜNÜ… DOĞARKEN SİLAH EVLENİRKEN SİLAH ÖLÜRKEN YİNE SİLAH BABAM ÖLDÜĞÜNDE ÇOK SONRADAN AĞLADIM AJANS MÜHABİRLİĞİ YAPTIĞIM DÖNEMDE HATIRLADIKCA GÜLÜMSEDİĞİM YASANMIŞ BİR ANIM... KÜÇÜĞÜME MEKTUP.. HANGİ BAYRAMI KUTLAYACAĞIZ..? SİVEREK BİR SEVDA KENTİDİR ALO ACİL 112 YETİŞİN EŞEK DOĞURUYOR BİR MERMİYİ BİR KİTABA BİR ŞARJÖRÜ BİR FİDANA DEĞİŞEBİLİR MİYİZ? UNUTMAKTA FAŞİST BİR EYLEMDİR!. BAZEN GİTMEK GEREK SOL YANIM ACIYOR KARDEŞ EY SEVGİLİ GÜLÜMSE, YAŞAMANA BAK! Karadağ'da ciğerlerimiz yandı SİVEREK'TE TİCARET AHLAKI ÇÖKÜYOR MU? İNSAN VE TESTİ KUMAR BİR HASTALIK MI? KUMAR SONUCU YİTİRİLEN YAŞAMLAR 24 TEMMUZ ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ VE BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ BAĞIMSIZ BELEDİYE BAŞKAN ADAYLARI VE TENEKECİ YAŞAR HİKÂYELERİ… ESKİ ÇEŞMELER VE SEVDALAR BABANIZ HİÇ AÇLIKTAN AĞLADI MI? BENİM BABAM AĞLADI BATIYOR GÜN… ÖYLESİNE BİR AŞK YAZISI NEDEN BAĞIMSIZ BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDUM? GALİBA BAZI KADINLARI KIZDIRDIK!... ANIZ YAKAN HER KİŞİ DOĞAYI DA YAKIYOR GEL ETME EYLEME GİTME!.. SICAK HAVALAR TRAFİK KAZALARINI ETKİLER Mİ? AKIL VE YÜREK MAHKEMESİ BABAMA MEKTUP MAMEY BİYE FISTIK GETİR AKREP VE UÇURTMA NE KADAR ADAMIZ GEL BUL BENİ… KADIN VE ADAM SEKİZ KÖŞELİ" ŞAPKALAR ARTIK NOSTALJİK BENİM İÇİN EN GÜZEL ANNELER GÜNÜ ARMAĞANI; BİR EKMEK BU GÜN DOĞUM GÜNÜYMÜŞ AF ET BENİ ANNEM Ben bu çarşıda büyüdüm KEDİLER Mİ? YOKSA İNSANLAR MI NANKÖR !.. SİZE CANINDAN CAN VERENLERDEN ÖZÜR DİLEMEK İÇİN GEÇ KALMAYIN İT BİLE EMEKTEN ANLAR, İNSAN NEDEN ANLAMAZ BU GÜNDE AKŞAM OLDU SORANLARA İYİ DERSİN İYİ BİLSİNLER ZENGİNLİK İÇİNDE YOKSULLUK YAŞIYORUZ ONURLU BİR BABANIN YAŞAM MÜCADELESİ SİVEREKLİLER OLARAK EL ELE VERMEZSEK BU BÜROKRASİ CANAVARI YUTAR BİZİ ÇOCUKLUĞUMUN KÜÇELERİ İSİMLİ KİTABIMDAN BİR BÖLÜM BENİ ÜZENLER HEP OLACAK!... TAZİYE YEMEKLERİ VE 60 YILIK GAZETECİ MEHMET GÜYÜÇ USTANIN VASİYETİ SİVEREK'TE BİLİNÇLİ İNSAN VE BİLİNÇLİ YAŞAM TÖREDİR BU KARDAŞ GÖZYAŞI KANA KARIŞIR SEVEREK DAHA GÜZEL BİR SİVEREK GİTMEK, BAZEN ÖLÜMDÜR! SEVGİLİYE MEKTUP VE 14 ŞUBAT YALANLARI ŞEHİR İHANET ETMİYOR!.. BIRAKIP GİTMEK KOLAYMI? BEN SEVİLECEK ADAM DEĞİLİM! SİVEREKLİ AVCILARDAN RİCAMDIR TAVŞANLARI VURMAYALIM, KEKLİKLERE KIYMAYALIM!!!. RÜZGÂR BAZEN DAL, BAZENDE YÜREK KIRAR CEMAAT HELAL EDİYOR HELE BİR SORUN BEN HELAL EDİYOR MUYUM? SANA NİYE ÖYLE BAKTIM! İNSANIN KENDİNİ ANLATMASI ZOR... ÇÖPTE YAŞAMINI ARAYAN ADAM Demirciler Çarşısında (Bir Yanım Hep Süryani Kaldı) KAR YAĞIYORDU KÜÇELERE SEN YOKTUN!.. DÜŞLERİMİZ KIRILDI CAM BARDAKLARDA DEMEDİM Mİ? YENİ BİR YIL AMA DEGİŞEN HİÇ BİR ŞEY YOK... SİVEREK AYNI TAS AYNI HAMAM TARTICI ÇOCUĞUN DÜŞLERİ UNUTMAK İÇİN BİRAZ DELİ OLMAK GEREK AYLAR ÖNCE YAZMIŞTIM SİVEREK’TE KLASİK DİLENCİLİK YERİNİ MODERN DİLENCİLİĞE BIRAKIYOR.. ESKİ ÇEŞMELER VE SEVDALAR Siverekli küçük gelinlerin gözyaşları ENGELSİZ YAŞAMI ENGELLEYEN BİZLERİZ!..3 Aralık’ta şov yapanda Bizleriz ÖĞRETMENLERİN ÖĞRETMENİ SİVEREKLİ KADINLARIN ZEHRA ABLASI BU GECE KENDİMDEN GÖÇÜYORUM DEMEDİM Mİ…? HERKES KENDİSİ KADAR SEVER HAYAT SEN NELER ÇEKTİRDİN BİZE ÖLÜM SANA YAKIŞMADI BACIM ŞİİR VE ŞAİR ŞİYAR BUZCU YALNIZLIK DEDİĞİN NE Kİ?.. ŞİYAR BUZCU'NUN GÜNEŞ SICAKLIĞINDA Kİ ŞİİRLERİ TUT Kİ ÖLMÜŞÜM BİR SİVEREK AKŞAMINDA DE GİT İŞİNE !... HOŞ BİR SİVEREK RÜYASI BİR ŞEY OLMAZ LO… DİYEREK ÖLÜMLERE SEYİRCİ KALDIK!.. SEVDİKLERİMİZİ KENDİ ELLERİMİZLE ÖLDÜRÜYORUZ DOKUNSAN…? "28 EYLÜL BİREYSEL SİLAHSIZLANMA GÜNÜ" BASIN AÇIKLAMASI ACILAR LİMANINDA HAYATA TUTUNMAK.. AYI NİYE JİLETLİYORSUN ?,,, (DEMİRCİ MEHMET İLE SOHBET) İYİ DEĞİLİM ANEY… CANLILAR İÇİN CANINI TEHLİKEYE ATANLAR UNUTMAKTA FAŞİST BİR EYLEMDİR!. ÇOCUKLUĞUMUN KÜÇELERİ İSİMLİ KİTABIMDAN BİR YAZI BAZEN GİTMEK GEREK EY SEVGİLİ GÜLÜMSE, YAŞAMANA BAK! KIRIK BİR BARDAKTAN SU İÇİLMEZ!.. DEDAŞ VE ÖLÜMCÜL SORUNLAR ATLAR ÖLÜNCE İNSANLAR AĞLAR MI.? YAZDIKTA NE OLDU?.. ÖLÜM HEP YOLLARDAYDI.. İNSAN VE TESTİ BİR İNSAN BABA OLMADAN BABALIĞI ANLAMAZ !.. BİR BABA BİR DONDURMA BİR ESKİMO SİVEREK’TE BASIN VE ABDULHAMİT’TEN BU YANA SANSÜR ESKİ ÇEŞMELER VE SEVDALAR ALLAH AŞKINA DUYUN BU ÖLÜM ÇIĞLIKLARINI AĞLANACAK HALİMİZE BİZİ GÜLDÜREN ADAM KEMAL SUNAL’I RAHMETLE ANIYORUZ KAPİTALİZMİN GERÇEK YÜZÜ, İNSANLIĞIN YÜZ KARASI ÖYLESİNE BİR AŞK YAZISI ANIZ YAKAN HER KİŞİ DOĞAYI DA YAKIYOR ELDE BAYRAM BİZDE HÜZÜN VAR KİM O…. KURTULUŞUMUZ KÖYLÜLERİN ELLERİNDE (2) MAMEY BİYE FISTIK GETİR KURTULUŞUMUZ KÖYLÜLERİN ELLERİNDE (1) NAZIM HİKMET’İN ANISINA BİR SABAH BAKACAKSIN Kİ BİRTANEM… ÖLÜM BİR ADINDA GEÇİCİ AYRILIK OLSUN ŞAİR AHMED ARİF.. TARİHİ DUT AĞACI VE SEKİZ KÖŞELİ ŞAPKASIYLA YAŞLI BİR SİVEREKLİ KADIN VE PAPATYA ÖLÜMÜN BİR DİĞER ADI YOKSULLUK YA DA SOMA OLDU HER ANNE ANNELİĞİ HAK EDER Mİ? BEN VE ÇOCUKLAR ÇOCUK GELİNLER ve DAMATLAR ÖĞRETMEN, YAZAR RIFAT MERTOĞLU’NA MEKTUP DEDEM URFAYA KÜSMÜŞ MEZARINDA RAHAT DEĞİL BAZEN DARALIYOR İNSAN Ben anlatım ağaç dinledi MEZARLIK HALLERİM Bemirciler çarşısında (bir yanım hep süryani kaldı) ÖLÜM KOKUYOR KARANFİL SOKAK… SİVEREK'İN ŞEKER İNSANLARI TÖREDİR BU KARDAŞ GÖZYAŞI KANA KARIŞIR ÜZERİNE YEMİN EDİYORUM BEN SENİ HALA SEVİYORUM… ÇOCUKLUĞUMUN KÜÇELERİ KİTABI İÇİN NE DEDİLER…. hani ayrılsak ölecektik..! Ne de çok yalancıymışız SURİYELİ GENÇLERE DUYULAN ÖFKE KIRILAN KALP ALÇI TUTAR MI KEKOM? TAZİYEDE YEMEK GELENEĞİ KALKSIN MI? YAĞMAZSA YAĞMURLAR SEVDALAR ÖLÜR!.. SİVEREK'TE ÖRNEK BİR EĞİTİM MÜCADELESİ VE ÇOBAN DILONUN ÇOCUKLARI KARACADAĞ'DA HALAY ÇEKMENİN MÜJDESİNİ BAŞKAN NİHAT ÇİFTÇİ VERDİ İNSANIN KENDİNİ ANLATMASI ZORDUR KARACADAĞ’DA HALAY ÇEKMEK SİVEREK HALKINA ÇAĞIRIMIZDIR YEREL GAZETELERİMİZE SAHİP ÇIKALIM… 10 OCAK ÇALIŞAN GAZETECİLER GÜNÜ BU NE GÜZEL MEMLEKET BÖYLE 2012 YILINDA GÖRDÜĞÜM RÜYAMI GÖRME UMUDUMU 2017 SAKLADIM HALİMİZ BU HAL OLDUKÇA HER YIL DAHA KÖTÜ OLACAK KEŞKE DAĞLARDA BİR ÇOBAN OLSAYDIM!.. Siverekliler neden çöpe ekmek atar? Kadına Şiddete Karşı Dayanışma Günü!
NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
  • 1GALATASARAY3081
  • 2FENERBAHÇE3079
  • 3TRABZONSPOR3049
  • 4BEŞİKTAŞ3046
  • 5KASIMPAŞA3043
  • 6RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ3042
  • 7ÇAYKUR RİZESPOR3042
  • 8BITEXEN ANTALYASPOR3041
  • 9YUKATEL ADANA DEMİRSPOR3039
  • 10CORENDON ALANYASPOR3039
  • 11EMS YAPI SİVASSPOR3038
  • 12YILPORT SAMSUNSPOR3036
  • 13MONDİHOME KAYSERİSPOR3036
  • 14MKE ANKARAGÜCÜ3033
  • 15ATAKAŞ HATAYSPOR3033
  • 16TÜMOSAN KONYASPOR3033
  • 17GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ3031
  • 18VAVACARS FATİH KARAGÜMRÜK3030
  • 19SİLTAŞ YAPI PENDİKSPOR FUTBOL3029
  • 20İSTANBULSPOR3013
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
E-GAZETE
irfan
BURÇ YORUMLARI
  • KOÇ
    Koç Burcu
  • BOĞA
    Boğa Burcu
  • İKİZLER
    İkizler Burcu
  • YENGEÇ
    Yengeç Burcu
  • ASLAN
    Aslan Burcu
  • BAŞAK
    Başak Burcu
  • TERAZİ
    Terazi Burcu
  • AKREP
    Akrep Burcu
  • YAY
    Yay Burcu
  • OĞLAK
    Oğlak Burcu
  • KOVA
    Kova Burcu
  • BALIK
    Balık Burcu
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA